Criatures 05/01/2013

Bons veïns que ho fan més fàcil

Paloma Arenós
4 min
Bons veïns que ho fan més fàcil

Després de cinc anys de crisi econòmica i social, les dades són esfereïdores. Vivim en una societat en què el 57% dels ciutadans ho tenen magre per arribar a final de mes. El 39% de les famílies no es poden permetre ni una setmana de vacances a l'any i el 12,7% no tenen diners ni per engegar la calefacció. El nombre de famílies que viuen de lloguer s'ha disparat en cinc anys (del 14% al 25%). Catalunya té un 29,5% de pobres, cosa que equival a 2,2 milions de persones sota el llindar de la pobresa. Així ho recull l'enquesta Condicions de vida i hàbits de la població 2011 de la Diputació de Barcelona.

Però la moneda també té una cara positiva que es diu generositat. En aquests anys, han sorgit diferents iniciatives solidàries, tant d'ONGs, institucions i fundacions com de particulars. És la cara amable del bon veí que col·labora perquè el futur sigui una mica lluminós per a famílies que necessitin ajuda. Un exemple d'això és el bon resultat de l'últim Gran Recapte, impulsat per la Fundació Banc dels Aliments, que va habilitar 1.100 punts de recollida repartits en 200 municipis catalans. Entre el 30 de novembre i l'1 de desembre, prop de 13.000 voluntaris van aconseguir recollir més de 2.291 tones de menjar, 500 més de les que s'havien fixat inicialment com a objectiu. La Fundació distribueix el menjar entre 316 entitats sense afany de lucre, que acabaran repartint-lo a més de 100.000 persones.

Ara ja no són només les entitats socials les que canalitzen la solidaritat -la Creu Roja, Càritas i el Banc dels Aliments sumen nous voluntaris al mateix ritme que perden ingressos-, sinó que són els mateixos ciutadans els que s'organitzen per ajudar. Es treballa en xarxa. A inicis del 2012, al barri de Sant Antoni, a Barcelona, va néixer De Veí a Veí, que tant prepara una escudella solidària per Nadal, com aporta les verdures dels horts de l'Espai de Gent Gran, com ajuda a reparar una rentadora espatllada. De Veí a Veí va començar quan el seu fundador, Rafel Martínez, va veure un conegut furgant al contenidor. "Estem enfortint els vincles locals i està molt bé que comencem a reconèixer la gent que tenim al costat", diu Martínez.

Projecte Nana

Al juny, tres professores d'institut van decidir aportar el seu gra de sorra i van engegar el Projecte Nana. Han teixit una xarxa de voluntariat i donacions per ajudar dones embarassades de famílies amb pocs recursos. Des de Nana faciliten gratuïtament un equip bàsic de roba i productes d'higiene per a la mare i el nadó durant l'embaràs, el part i els primers tres mesos de postpart. L'Associació Projecte Nana neix com a conseqüència de la situació desfavorida que viu part de la població infantil a Catalunya. Els informes oficials i la mateixa recerca en àmbits hospitalaris, cases d'acollida, parròquies, centres penitenciaris, etc. motivaven la creació de l'associació.

En una línia de pensament similar, l'informàtic madrileny Carlos Martínez, pare de dues criatures, va engegar a finals de 2011 el portal Segundamanita.com. És una web on qui s'inscriu dóna o regala objectes i roba exclusivament relacionats amb l'embaràs, la criança i el món dels més petits, o bé els demana. "Fa cinc anys que vaig ser pare per primer cop i em vaig trobar immers en un excés de consumisme d'objectes per al meu nen que el mercat em volia fer creure que eren imprescindibles. Sempre he tingut molta consciència ecològica i també crec que és més maco donar que demanar. Vaig pensar que segur que hi havia més pares en la mateixa situació i d'aquí va néixer aquest portal", exposa.

Dentistes solidaris

Al barri de Gràcia de Barcelona hi ha la consulta Les 1.001 Dents, que treballa porta a porta amb l'ONG Dentistas Sobre Ruedas. Quan el pacient paga la visita rep un certificat en què es garanteix que el 13% de la factura és una donació -que desgrava- i que servirà per pagar el tractament d'algú que no pot costejar-se'l i que es visita a la consulta de l'ONG. "Això no encareix el preu que els pacients paguen pels nostres serveis. Som nosaltres els que renunciem al marge de benefici per invertir-lo en la societat", asseguren els impulsors de Les 1.001 Dents.

Escola Antaviana

La situació econòmica límit de moltes famílies afecta de ben a prop les criatures. Les escoles dels barris més empobrits de Barcelona, com és el cas de l'Escola Antaviana de les Roquetes, treballen conjuntament amb els serveis socials i diverses ONG per protegir els infants més vulnerables. El director del centre, Francesc Freixanet, detalla que "les beques menjador, que aquest any han arribat amb dos mesos de retard, són per a alguns nens l'única oportunitat de fer àpats nutricionalment equilibrats". "Des que va començar la crisi ens hem trobat amb nens que mengen poc i que viuen situacions difícils. Aquí els garantim un àpat equilibrat", apunta el professor. Des de l'escola demanen a l'administració que aturi les retallades, com la supressió de les beques per la compra de llibres, ja que moltes famílies amb infants no tenen cap recurs per fer front a les despeses pròpies dels menors.

Aquest centre educatiu també potencia les activitats extraescolars perquè els infants puguin evadir-se i treballen el reforç escolar perquè la crisi no deixi petjada en el seu expedient acadèmic. Els nens en risc d'exclusió també tenen el suport de diverses entitats que els acullen un cop surten de l'escola, com el Centre Obert Glamparetes, on els donen berenar i els ajuden a fer els deures.

stats