Criatures 07/12/2013

Aviat serem un més a casa

Amb l'arribada d'un nadó a casa cal preparar-li l'habitació amb temps. Però què hi hem de posar?

Gemma Castanyer
4 min

Fins fa poques setmanes era un vestidor però actualment una de les habitacions del pis de la Carmina i el Ricard ja està pintada de blanc i llesta per ser moblada. Al març naixerà el seu primer fill i la parella comença a pensar a condicionar un espai per posar-hi la roba i poder-lo canviar i -ja de més gran- on pugui dormir: "Vivim en un pis de lloguer i necessitem una habitació temporal", explica la Carmina. Amb aquest objectiu la parella pensa en un espai senzill, que consti d'un llit de baranes, una calaixera i un sofà per donar el pit. "Ens agradaria aprofitar una calaixera que tenim però és massa alta per utilitzar-la com a canviador. Mirant alternatives ens han comentat la possibilitat d'utilitzar unes fustes que es col·loquen de manera horitzontal al bressol, on se'ls pot canviar sense problema! Crec que optarem per aquesta opció i així ens estalviem de comprar un altre moble", apunta.

Pel que fa a la decoració, poca cosa i simple: "Em fa molta il·lusió penjar-hi un globus aerostàtic de paper maixé, i la resta ja ens ho anirem trobant! Hi col·locarem un parell de prestatgeries però no tenim ganes de fer-ho carregat", explica la Carmina. "L'objectiu és muntar un espai provisional perquè quan el llit de baranes quedi petit ell pugui decidir com vol la seva habitació, ens ajudi a muntar-la i a decorar-la", diu la Carmina.

Baranes o convertible

Si la Carmina i el Ricard pensen en una habitació per a poc temps, la Mònica ha apostat per condicionar un espai que li pugui durar més de deu anys. A l'hora d'escollir els mobles ha optat per un armari, unes prestatgeries i un llit convertible: "És un mòdul amb bressol i canviador que més endavant es converteix en un llit d'adult amb calaixos. Aquí podrà dormir-hi fins que sigui adolescent", explica. Mare soltera de l'Aina (8 mesos), tots els mobles que ha comprat són de segona mà: "Aquest convertible està en perfecte estat i és molt útil. Comprant de segona mà m'estalvio uns diners que després podré invertir en altres aspectes més prioritaris", apunta.

Una sanefa d'animals és l'única decoració que hi ha a l'habitació: "Són uns vinils de paret que els trobo molt divertits i que alegren una mica l'espai", explica. "Només hi he col·locat això i una cortina que em van regalar les meves amigues. Quan l'Aina sigui més gran ja decidirà què hi vol posar".

L'Anna Martínez és la tercera generació de la botiga més antiga especialitzada en puericultura que hi ha a Mataró. A Can Martínez -com se la coneix- venen qualsevol producte per a nadons, inclosos també els mobles de l'habitació: "El debat sobre llit convertible o bressol se'l plantegen moltes parelles", explica l'Anna. "L'opció del convertible la recomanaria a qui pensi en una habitació a llarg termini. Qui vulgui un espai temporal, que opti pel bressol i el canviador", afegeix. Si fa cinc anys els convertibles tenien una gran demanda de clients, actualment els llits de baranes van a l'alça: "El pressupost és molt diferent i amb la crisi la gent no pot gastar-se un dineral. Si el preu d'un llit de baranes oscil·la entre els 130 i els 400 euros, per un convertible te'n gastes entre 500 i 1.100", explica. "Una manera d'estalviar és organitzar una llista de naixement en què es poden incloure els mobles. Els familiars o amics que volen fer-los un regal poden adquirir un producte de la llista o finançar-ne una part. Per muntar una habitació es gasten uns 900 euros".

Quan l'avi de l'Anna regentava la botiga, ara fa 60 anys, les necessitats del nounat eren mínimes: "Aleshores venien bressols de ferro, cabassos ovalats de vímet i poca cosa més. Els familiars regalaven el més bàsic, es reciclava més", explica l'Anna. Actualment l'oferta és extensa, tot i que amb la crisi les compres de primera mà han anat a la baixa: "Les botigues de puericultura de segona mà han aparegut com bolets i la gent ven o passa el material que ja no utilitza", apunta.

L'opció del collit

Per cobrir les necessitats dels primers mesos del bebè, la parella hauria de pensar en un espai per poder-lo canviar i guardar-hi la seva roba i on pugui dormir. Aquestes necessitats no cal que forçosament es desenvolupin en una mateixa habitació. Poden repartir-se en diferents espais de la casa segons convingui.

Fa cinc anys que la doula Mònica Manso acompanya dones que esperen una criatura i ho fa durant els mesos d'embaràs, el part i el postpart. Segons la seva experiència, la preocupació per organitzar una habitació no hauria d'existir, perquè, segons afirma, no és rellevant: "En general hi ha molta tendència a preocupar-se per muntar l'habitació del nadó però no hauria ser, en cap cas, la prioritat. Quan un nadó neix ha de passar el màxim temps possible a prop dels pares. És important que hi hagi un espai per poder-li canviar els bolquers i la roba però no necessàriament perquè hi dormi". En aquest sentit la Mònica aposta per l'opció del collit, un bressol en forma de lluna que s'encaixa al llit dels pares.

Segons la seva experiència cada vegada són més les parelles que opten pels bressols que afavoreixen el collit. Pel que fa a la resta, la Mònica estalviaria en temps i en diners: "No és moment de pensar en joguines, complements o parets amb colors estridents. Els nadons no necessiten cap altre estímul que el dels seus pares. A mesura que vagi creixent els pares ja detectaran quan poden començar a organitzar-li la seva habitació", assegura.

A la botiga La Fageda de Mataró fa deu anys que promouen la criança respectuosa amb un ventall de productes de fabricació ecològica i si pot ser de proximitat: "Disposem de bressols de lactància i també fabriquem armaris i llits a mida. Treballem amb matalassos de cotó orgànic i làtex natural antial·lèrgic i també apostem per les pintures d'origen mineral sense dissolvents i pels vernissos ecològics", explica l'Helena Manau, que n'és la propietària. "Creiem que els mobles de l'habitació del nadó han de cobrir les seves necessitats bàsiques, i en aquest sentit és important que sigui un espai sobri i net de químics i tòxics. Amb un armari per a la roba, un canviador i una llum suau ja en tindríem prou", conclou.

stats