Criatures 05/10/2013

Apa, mira! Un pollet!

Can Coll, al Parc de Collserola, obre els diumenges al públic familiar. La granja és l'activitat estrella d'un espai gestionat, en part, per l'AMB

Gemma Castanyer
3 min
Apa, mira! Un pollet!

Són les 11.15 h i les famílies es preparen per començar la visita. "Sabeu on som?", pregunta la Neus, l'educadora. "En una granja!", responen els més petits. "Sí; i quins animals creieu que hi ha en una granja?" "Ànecs, conills, porcs, gallines...!", responen els nens cridant. "Correcte -diu ella-. Són animals que proporcionen algun bé a l'ésser humà, ja sigui comestible, com els ous d'una gallina, o material, com la llana d'una ovella". Així comença la visita guiada a la granja del Centre d'Educació Ambiental Can Coll, ubicada al Parc Natural de la Serra de Collserola, i que recentment està tenint molt bona acollida entre els visitants: "És la nostra activitat estrella!", explica Anna Pla, tècnica d'atenció al públic del parc. "S'explica com funciona una incubadora, els mostrem pollets acabats de néixer, poden tocar els conills, donar menjar als ànecs i visitar el galliner i els corrals", afegeix.

Entre setmana a Can Coll s'hi desenvolupen activitats educatives concertades, però els diumenges al matí la finca es converteix en un punt d'informació i acollida de visitants. "Oferim activitats diverses", explica l'Anna. "Poden veure la masia -que mostra la manera de viure de la pagesia durant els segles XVIII i XIX-, caminar pels itineraris senyalitzats, veure els audiovisuals del parc i observar les aus hivernants a la Feixa dels Ocells durant l'hivern". La majoria de propostes són gratuïtes, excepte la visita a la granja, que val 1,75 euros a partir de tres anys, i es pot fer amb l'acompanyament dels Voluntaris de Collserola que cada diumenge programen diferents activitats en funció de l'afluència de públic.

Valor natural

La finca de Can Coll és un equipament integrat al Parc Natural de la Serra de Collserola, un espai que gestiona el Consorci del Parc de Collserola participat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i els municipis del Papiol, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Barcelona, Esplugues, Sant Just Desvern, Sant Feliu i Molins de Rei. "Des del 1987 aquest territori ha estat gestionat en el marc d'un pla especial de protecció. A partir del 2010 ha vist refermada i consolidada la seva dimensió ambiental amb la declaració de Parc Natural", explica Isabel Raventós, cap del servei d'ús públic del parc. "De fet, l'AMB sempre ha estat present a Collserola, ha gestionat el parc des dels seus inicis per preservar-ne els valors naturals i promoure l'ús respectuós i sostenible de l'espai", afegeix.

El massís de Collserola està format per més de 8.000 hectàrees de terreny natural preservat, on predominen espais forestals de valuosa diversitat biològica. Cada any més de dos milions de persones gaudeixen d'aquest privilegiat entorn que demana una acurada gestió: "L'afluència de persones que vénen al parc suposa una pressió important sobre un espai natural protegit. Per això actuem sobre dos vessants: la cura del medi natural i la divulgació i sensibilització ambiental perquè se'l respecti i se'n faci un bon ús", diu la Isabel.

Les actuacions més importants que anualment executa el Consorci del Parc, participat per l'AMB, són la gestió del medi natural (dispositiu de prevenció d'incendis durant l'estiu i actuacions de vigilància i sensibilització durant l'hivern, entre d'altres); la gestió forestal i agrícola; la recuperació paisatgística; la gestió de la fauna i els estudis de recerca; el manteniment de les infraestructures de lleure, i l'adequació dels camins i zones d'esbarjo. "Un exemple que destaca és el buidatge i la neteja que hem fet del pantà de Vallvidrera, al qual es pot arribar en transport públic, i que disposa d'una àrea de pícnic al costat. És una bona proposta per passar el dia!", recomana la Isabel. Són moltes les opcions per gaudir d'un fantàstic dia en família.

stats