Criatures 22/06/2013

Si vas al parc agafa el cistell!

El Parc de Torreblanca acull cada diumenge el Mercat de Pagès, una iniciativa que afavoreix la descoberta d'un espai màgic

Gemma Castanyer
3 min

Són les dotze del migdia i l'Antoni Obiols ven les últimes caixes de cireres: "Hem esgotat existències. Això és un èxit, no ens ho imaginàvem", explica. És productor de Sant Just Desvern i un dels paradistes del nou Mercat de Pagès del Parc de Torreblanca, inaugurat el 9 de juny i que s'instal·larà cada diumenge entre les deu i les dues del migdia a la plaça de la Torre. "Aquest és un projecte conjunt del Parc Agrari, el Consell Comarcal, els tres municipis que comparteixen el parc -Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern- i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)", explica Jordi Bordanove, cap de serveis de promoció i conservació de l'Espai Públic de l'AMB. "L'objectiu? Que els ciutadans coneguin el parc i que alhora el dotem d'un nou ús, i afavorim el desenvolupament econòmic de la comarca de manera sostenible. Qui vingui podrà adquirir producte fresc de proximitat, en part ecològic i directament del productor", afirma.

Un món màgic

Ja sigui per anar a mercat o simplement per passejar, el parc de Torreblanca és de visita obligada. L'espai, de 95.000 metres quadrats, ens trasllada a la finca dels marquesos de Monistrol d'Anoia, que a finals del segle XIX hi van construir un palau i uns grans jardins. Un segle més tard el parc encara conserva l'entorn romàntic d'aquella propietat, que precisament fa trenta anys va passar a titularitat pública. "En un inici es va fer un projecte per adequar les diferents zones, com el jardí romàntic, la plataneda o el roserar. D'un temps ençà, des de l'AMB hem endreçat cadascun d'aquests espais, els hem dotat de nous usos i els hem adequat a les necessitats dels ciutadans", diu Bordanove. Entre les múltiples tasques que l'entitat ha desenvolupat al parc destaca el nou accés obert per als veïns de Sant Feliu de Llobregat; la millora de les instal·lacions de drenatge; l'adequació de la vegetació i els parterres o el reemplaçament de part del mobiliari. "Què podem millorar?", es pregunta Bordanove. "Ens trobem en constant procés de millora", respon mentre s'asseu en un banc. "Aquests bancs, per exemple, són baixos i fan corba a l'esquena. Probablement resulten molt incòmodes per a les persones grans. Els canviarem per uns altres de més alts i amb braç. Els tècnics de l'AMB observem els usos que la gent fa del parc i donem resposta a les seves necessitats", apunta.

Descobrir Torreblanca

El laberint, el llac, el mirador, el bosquet, el templet, l'estany, el roserar o la plataneda. El Parc de Torreblanca té centenars de racons aptes per a cada membre de la família. Descobrir-los és ben senzill, ja sigui a través de les activitats programades per l'AMB, a partir de l'itinerari botànic, amb el dossier educatiu o amb la mateixa guia del parc, que també es pot descarregar a www.amb.cat/

web/mmamb/parcs . "Aquí s'hi fan tota mena d'activitats: gimcanes, plantacions de parterres, taller de caixes niu, intercanvis de llibres, festes populars, visites guiades, etcètera", diu Jordi Bordanove. "I la majoria d'activitats es porten a terme gràcies a les sinergies que l'AMB ha establert amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat, els ajuntaments i les entitats dels tres municipis que ens envolten. Això multiplica les possibilitats de col·laborar", explica.

L'aposta sostenible

En tots i cadascun dels 34 parcs que gestiona l'AMB es treballa sota criteris de sostenibilitat, i el parc de Torreblanca no n'és l'excepció. "Aquí encara no reguem amb aigua freàtica, però reaprofitem l'aigua per regar els arbres, tenim el rec localitzat per millorar l'eficiència, i l'aigua dels llacs és de circuit tancat perquè pugui recircular", conclou.

stats