30/05/2020

I ara, què fem amb les criatures?

2 min

Amb un dels permisos de maternitat més curts d’Europa i amb l’absència de cap altre ajut posterior (als països normals el permís voluntari per tenir cura d’un fill no és com aquí, sense sou, sinó amb una retribució mínima; veurem si ara, quan s’aprovi una renda mínima universal, tindran la cara dura de mantenir sense sou les mares), la cura dels nens petits a Espanya ha recaigut tradicionalment sobre les escoles bressol i els avis.

I això planteja, amb el desconfinament, un seriós problema, almenys per als afortunats que encara tinguin feina: ¿portar els nadons a l’escola amb les aules més atapeïdes d’Europa? (La nostra llei permet 8 nens per cuidador fins a l’any, 13 d’un a dos anys o 20 de dos a tres anys. A Dinamarca, 3 nens per cuidador fins als tres anys. A Grècia, 5 nens per cuidador.) ¿O deixar els nens amb els avis, precisament quan la gent gran és qui corre més perill amb el virus?

L’Associació Espanyola de Pediatria ha fet públic un document, Propuesta en relación a la apertura gradual de las áreas de educación infanto-juvenil, amb data 13 de maig, que fàcilment trobarà a la seva pàgina web. Entre moltes altres propostes, en fa tres que em semblen especialment interessants:

“La situació actual de pandèmia fa encara més necessari recomanar l’ampliació del permís de maternitat o de paternitat fins als 12 mesos, com ja passa en altres països del nostre entorn en condicions habituals de salut pública”.

“Es recomana incrementar l’adopció de mesures per a la conciliació familiar a la feina, especialment en famílies amb fills menors de 3 anys”.

“Les llars d’infants [0-3 anys] i escoles infantils [3-6 anys] haurien de limitar els grups a un cuidador per cada 5 nens i classe”.

¿No seria un somni que el govern acceptés aquestes recomanacions? Potser aquesta terrible crisi serà l’oportunitat per posar finalment les nostres polítiques de suport a la infància i la maternitat a nivell europeu. I aprofitant que ha sortit el tema, durant anys bona part del permís de maternitat es podia transferir al pare. Ara el permís de paternitat no es pot transferir a la mare, esclar, perquè els drets masculins són intocables. L’Associació PETRA, Maternitats Feministes, lluita perquè es torni a donar a les famílies el dret a decidir sobre aquest tema.

stats