22/10/2016

‘Bons Somnis’

2 min

Veig amb estupor l’anunci d’uns productes d’higiene infantil anomenats Dulces sueños, o Bons somnis, segons el cas, amb efecte “clínicament provat” i “avalats per pediatres”. ¿Hi ha cremes i xampús amb efectes hipnòtics provats? ¿Un somnífer tan potent que actua per la pell, tan innocu que es pot vendre sense recepta i administrar a nens? ¿I de veritat que hi ha pediatres que avalen això? En efecte, la SEPEAP (Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària), segons la seva web, “atorga l’aval científic a la gamma de productes Johnson’s® Baby després de revisar la formulació de tots els seus productes” (¿i després de rebre quants diners?) i remet a una altra web, Profesionalesbaby.es, creada per Johnson’s. No confongueu aquesta associació, per cert, amb l’AEPAP (Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària), que no sembla que avali “científicament” productes amb tanta alegria.

I la “prova clínica”? La web del fabricant afirma que els productes Bons somnis estan “enriquits amb una barreja d’aromes relaxants que ajudarà el teu nadó a dormir millor”, i ens remet a un estudi que es pot llegir buscant la clau 19480226 a www.pubmed.gov. És un estudi interessant. Quatre-centes parelles mare-fill (nens de 7 a 36 mesos) van ser assignades a fer una rutina (bany, massatge i tenir el nen a coll una estona a les fosques) o a no fer res especial. Els nens es van seleccionar perquè tenien “problemes lleus o greus per dormir”, segons la mare -però sense “alteracions significatives del son”-, com ara despertar-se més de tres cops cada nit (¿despertar-se menys de tres cops és un problema “greu”?). Els nens que rebien la rutina s’adormien una mica abans i no es despertaven tan sovint. No em resulta sorprenent; sempre he pensat que agafar els nens a coll, cantar-los i acaronar-los és molt millor que deixar-los sols. No compara dos tipus diferents de sabó o loció, ni el bany amb sabó o sense, ni tan sols compara una rutina amb una altra de diferent (més bany sense massatge? Més temps a coll sense bany?).

La conclusió dels autors és que la rutina ajuda a dormir. La rutina. No els productes Bons somnis i molt menys els aromes relaxants, que ni tan sols esmenta (tot i que l’estudi està fet per Johnson’s). Saben que hi ha bajanades que es poden posar a la web i a la publicitat, però no en un article científic.

stats