DOCTORA SETCIÈNCIES
Activitats amb nens 16/07/2017

La gàbia de Faraday

1 min
La gàbia de Faraday

Us expliquem com fer una gàbia de Faraday i experimentarem amb les càrregues elèctriques quan hi interactuen.

Material:

Un arxivador de plàstic

Un globus

Sabó de fregar els plats diluït amb aigua

Una palla per xuclar begudes

Primer de tot mullem la superfície de l'arxivador amb l'aigua ensabonada. Inflem el globus i hi fem un nus. Després el freguem amb els cabells i així el globus quedarà carregat elèctricament.

Amb la palla fem una bombolla amb l'aigua ensabonada sobre l'arxivador.

Passem el globus per damunt de la bombolla, sense arribar a tocar-la. Veurem com reacciona la bombolla. El globus carregat elèctricament fregant-lo amb els cabells atreu la bombolla de sabó i es mou.

Ara, amb molt de compte, tornem a ensabonar la superfície de l'arxivador i amb la palla fem una altra bombolla a dins de la primera.

Tornem a refregar bé el globus al cap i l'acostem a les bombolles, sense arribar a tocar-les. Veurem que l'efecte sobre la gran és el mateix que abans. La petita, en canvi, no es mou.

Què passa ara? Quan freguem el globus amb els cabells, hi estem arrencant unes partícules molt petites que tenen càrrega elèctrica negativa i que es diuen 'electrons'. D'aquesta manera, el globus queda carregat positivament. En acostar el globus a la bombolla, atreu les càrregues negatives de l'aigua i la bombolla es mou. La bombolla petita no es mou perquè les càrregues de la bombolla exterior neutralitzen l'efecte de les del globus. La bombolla gran està actuant com si fos una gàbia de Faraday.

stats