Criatures 22/02/2014

El mal de la malaltia

Jaume Cela & Juli Palou
2 min

Ahir ja va sentir els primers símptomes. Però ha estat aquest matí quan el seu cos li ha parlat més clar d’un mal a mitja esquena, d’un coll poc disposat a empassar-se res i d’un malestar general. No hi ha més remei que claudicar davant l’evidència: la grip, aquesta grip que sempre arriba fent estralls a les llars d’infants, a les escoles i als instituts la deixarà uns dies fora de circulació. Aquesta breu i coneguda història podria tancar-se aquí. Sempre hi ha hagut malalties i malalts. Però els temps que vivim, àvids per generar reptes perquè ens reinventem, reclamen un nou episodi.

Tot i els tambors que li retrunyen al cap, ha de passar comptes i, així, inicia un apassionant debat intern: “A quant em surt un dia de malaltia? I si aconseguís demà anar a treballar? En aquest cas no em rebaixarien res; en canvi, si la baixa la demano avui, ja em comença el compte enrere i puc deixar de cobrar uns 200 euros. Tenint en compte el temps que fa que el sou va a la baixa, que tot s’apuja i que no cobraré la doble, no crec que m’ho pugui permetre”.

Si la regla de tres no funciona

Això sí, el discurs que fan circular en el camp educatiu és que el nombre de baixes ha disminuït de manera més que notable. Gran victòria per als lluitadors contra el frau. Però el cas és que ella no ha estalviat mai esforços davant la feina, com tampoc ho ha fet aquella companya seva que ha perdut uns 500 euros per una pneumònia. Pensa en tot això mentre fa una regla de tres i conclou, per consolar-se, que potser un escó buit al Parlament o la lesió d’un futbolista també comporten una reducció important del sou.

Qui va prendre aquesta decisió de retallar el sou ja retallat per dia de baixa va salinitzar de manera perillosa una arrel anomenada drets dels treballadors. Aquest és l’efecte profund d’una mesura que pot ser eficaç, però que és perversa. Perquè quan es degraden els drets es degrada també la confiança, la capacitat d’esforç i la credibilitat en tots els altres mecanismes que es podrien activar per racionalitzar el tema de les baixes laborals. Però sembla que ara el camí més fàcil és carregar-ho tot sobre els mateixos. Així, al dolor d’ossos propi de la grip s’hi afegeix el trencament moral provocat per un virus que s’anomena degradació dels drets socials i laborals.

stats