Oci a casa 13/04/2021

Quin llibre demanem per Sant Jordi? (I)

Novetats editorials de literatura infantil i juvenil

5 min
Propostes de lectura per a totes les edats
1.
A l'altre costat

Cristina Falcón i Mariona Cabassa • Editorial Akiara

A l'altre costat

Inspirat en una història real de Veneçuela, aquest àlbum ens convida a reflexionar sobre la riquesa i la pobresa, la burla i la superació, la capacitat de somiar despert i de celebrar. Explica la història d'en Juan José, que no pot fer res perquè el cable de la tirolina on s’enfila cada dia per anar a l’escola, que és a l’altre costat del riu, s'ha trencat. Però potser sí que hi ha una cosa que pot fer des d'allà on és: tancar els ulls i somiar! Recomanat a partir de 6 anys.

2.
Arbres

Salvador Comelles i Mónica Armiño • Editorial Barcanova

Arbres

Els arbres ens fan ombra, ens donen fruits, ens fan més amables els carrers i les ciutats... Els arbres s'arrelen a la terra i alhora creixen cap al cel. Ens assenyalen el pas del temps i el pas de les estacions. En aquest llibre trobareu uns quants arbres que us faran companyia. Cada arbre ens parla de la seva vida i també de la nostra vida. Coneixes l'Arbre Viatger? I l'Arbre Curiós? O l'Abre Far...? Recomanat a partir de 8 anys.

3.
El Club de les Quatre Emes

Juan Ramón Santos i Paula Blumen • Editorial Edebé

El Club de les Quatre Emes

El Premi Edebé de Literatura Infantil 2021. La seva protagonista, Madam Llamí, té un costum molt lleig: jugar males passades als petits clients de la seva botiga de llaminadures. La Matilde, en Manuel i les dues Maries decideixen escarmentar-la i creen una associació secretíssima, el Club de les Quatre Emes. Mentre planegen la venjança, esbrinen que Madam Llamí té un problema familiar greu que els farà canviar de plans per provar d’ajudar-la, en una aventura en què comptaran amb l’apàtica complicitat de la gosseta Lulú i que els farà descobrir que les coses no sempre són el que semblen i que hi ha jocs als quals més val no jugar. Recomanat a partir de 10 anys.

4.
El viatge dels veïns

Gilles Bonotaux i Hélène Lasserre • Editorial BiraBiro

El viatge dels veïns

Una nova oportunitat per retrobar-se amb els veïns. El barri ha quedat petit per als meravellosos veïns i decideixen emprendre un viatge a bord de l’Aspiranou, que els portarà a fer la volta al món. Així descobriran lloc pròxims com Itàlia, mítics com Grècia i el Japó i sorprenents com el fons marí o el pol Nord, i ens ho explicaran amb el seu particular sentit de l’humor i amb l’habitual visió desenfadada de la realitat. Però el viatge és infinit perquè cada parada és plena de moltíssimes aventures, detalls i descobertes. Recomanat a partir de 6 anys.

5.
T'estimo fins a l'horitzó

Roc Casagran i Mari Fouz • Amsterdam Llibres

T'estimo fins a l'horitzó

Una història sobre els somnis, l’amistat, l’empatia i la solidaritat amb picada d’ullet a temes d’actualitat. Un viatge vital que proposa definir quin és l’horitzó de cadascú. S'aconsegueix a partir de l'experiència de l'Aran, que vol saber què s'hi amaga, a l'horitzó. Inicia un llarg viatge i amb la complicitat del seu avi i la companyia d'una bona colla de nous amics viurà aventures impensables i coneixerà el valor de l'autèntica solidaritat. Recomanat a partir de 5 anys.

6.
Caminant junts per la lluna

Pep Puig • L'Altra Tribu

Caminant junts per la lluna

Una història sobre l'amistat i el repte de fer-se grans. Ens explica l'estiu de quatre amics que entren a l'adolescència amb la descoberta de nous interessos, dels secrets i les febleses que amaguen els adults i amb l’aparició de noves i indescriptibles sensacions. Recomanat a partir de 15 anys. 

7.
El ball de la Petita Matrioixca

Elisabet Contreras i Sara Masià • Editorial Meraki

El ball de la Petita Matrioixca

Un àlbum molt especial que serveix d'estrena per a una nova editorial que ha nascut al Pirineu. En un país on la neu cobreix les muntanyes i les platges durant tot l'any hi havia un palau amb la sala de joguines més gran que ningú es pugui imaginar. Entre totes les joguines hi havia cinc germanes matrioixques; la més petita de totes somiava amb poder convertir-se en una ballarina de la capsa de música i ballar tot el dia al ritme d'un vals. Un àlbum i una història preciosos. Recomanat a partir de 6 anys. 

8.
Els pòstits dels senyor Nohisoc

Tina Vallès i Christian Inaraja • Editorial La Galera

Els pòstits dels senyor Nohisoc

Una novel·la fantàstica premiada amb el Folch i Torres 2020. Una història que vol ser un homenatge a tots els autònoms i a les persones que treballen des de casa. Explica la curiosa amistat que s'estableix entre una nena i el seu nou i misteriós veí. L'enigmàtic veí ha arribat amb un carregament de caixes de llibres i la Clàudia s'ha entossudit a descobrir qui és. Però no li serà fàcil. El veí sembla que no sigui mai a casa. Després d'una setmana, l'única cosa que en sap és que es comunica amb pòstits. Com deu ser algú que en temps de mòbils encara envia notetes de paper? Recomanat a partir de 8 anys. 

9.
Bona nit, criatures fantàstiques

Lluís Ràfols & Mou • Ed. El Dimoni Pelut

Bona nit, criatures fantàstiques

Una guia per presentar a la mainada les criatures més fantàstiques de la mitologia dels Països Catalans. Podran descobrir qui són els follets Minairons, el fantasma Bubota, el patge Fumera i el monstre Butoni, i esbrinar què fan a l'hora d'anar a dormir. Recomanat a partir de 5 anys.

10.
Diari d'un gat assassí

Anne Fine • Editorial Blackie Books

Diari d'un gat assassí

En Tuffy es considera un gat normal i corrent. Per això no entén per què, cada cop que entra per la gatera amb un animalet entre les dents, la seva família li munta un xou. O més ben dit, un drama. Però si és un gat! Què esperen que faci? No té cap intenció de canviar, ho té clar. Però un dia arrossega el Tambor, el conill dels veïns, fins a la catifa de casa, i esclata el pànic i tot es descontrola. Ara sí que s’ha ficat en un bon embolic… Aconseguiran resoldre entre tots aquest desastre? Recomanat a partir de 7 anys.

11.
La gent de la meva escala

Roser Ros i Maria Girón • Editorial Kalandraka

La gent de la meva escala

Un àlbum molt interessant que ens situa en un veïnat imaginari, protagonista d'aquests versos urbans. Cinc plantes on rere cadascuna de les portes habita gent poèticament curiosa. Des del carrer fins al terrat, passant per cada replà. Recomanat a partir de 6 anys.

12.
Contes catalans d'avui i de sempre

Cesk Freixas i Albert Arrayàs • Editorial B de Blok

Contes catalans d'avui i de sempre

Un preciós àlbum que posa en valor les llegendes de tot el territori catalanoparlant. La tradició catalana està farcida de rondalles per explicar a l'hora d'anar a dormir. En aquest llibre es fa un compendi de contes populars dirigits a una nova generació de pares, mares, nens i nenes que volen conèixer una mica més aquesta terra i les històries de la nostra gent. Amb el seu particularíssim estil, el cantautor Cesk Freixas ens acosta a històries que coneixem –En Patufet, El tió de Nadal i La llegenda de Sant Jordi– i en recupera d'altres que han quedat oblidades. Recomanat a partir de 7 anys.

13.
Els adeus del Jaguar

Joanjo Garcia • Edicions Bromera

Els adeus del Jaguar

Obra guardonada amb el XXV Premi Fundació de Narrativa Juvenil que aborda el tema del suïcidi juvenil. Explica la història de l'Aina, que acaba de tornar al poble i que decideix escriure la història del Jaguar. Aquell amic que va estimar i amb qui va compartir estius d’adolescència i que es va suïcidar amb només 18 anys. Decideix explicar-ho encara que la paraula suïcidi faci mal i sigui un tabú, després de dos anys de silenci i de misteri. Recomanat a partir de 15 anys.

14.
Els contes de les vocals

Anna Manso i Toni Galmés • Editorial Beascoa

Els contes de les vocals

Un conte de lletres, sobre lletres i amb lletres que vol commemorar el 20è aniversari del programa de TV3 Una mà de contes. Aquesta versió en llibre il·lustrat conté una selecció de cinc històries dedicades a les vocals, les primeres lletres que aprenem a reconèixer i amb les quals conviden la canalla a compartir l’aventura de llegir. A més d’aquests cinc contes sobre les vocals, després de cada lectura conviden els petits lectors a imaginar històries, contes i aventures, a compartir-los amb els altres, a explicar-los, a escriure’ls i a dibuixar-los. Recomanat a partir de 4 anys.

15.
La síndrome de Bergerac

Pablo Gutiérrez • Editorial Edebé

La síndrome de Bergerac

El títol guardonat amb el Premi Edebé de Literatura Juvenil 2021 i que és un homenatge a un personatge clàssic: Cyrano de Bergerac. La novel·la explica la història de la Belia, una adolescent que es refugia en els llibres i que viu atabalada davant la presa de decisions, del batxillerat i d'una vida cada vegada més adulta. Els mètodes alternatius de la Lupe, la professora d'una optativa minoritària, es creuen en el seu camí i la porten a muntar a classe una adaptació de l'obra de teatre Cyrano de Bergerac, que acabarà marcant les seves vides. Recomanat a partir de 14 anys.

16.
Janowitz

Salvador Macip i Ricard Ruiz Garzón • Editorial Fanbooks

Janowitz

Una novel·la on res és el que sembla, única i trepidant. Janowitz és un lloc diferent del nostre món, on conviuen persones com nosaltres i criatures estranyes, i ara està en perill. S'hi està produint una batalla entre faccions contràries i, si no s’hi posa remei, deixarà d’existir. Assistim a batalles entre exèrcits, manifestacions de ciutadans de signe contrari, premonicions d’oracles, forces obscures que intervenen i diàlegs esfereïdors entre els personatges. Però... on som realment? Recomanat a partir de 12 anys.

En vols més?

Cada dia trobaràs noves propostes de literatura infantil i juvenil al nostre canal d'Instagram @criaturesarallegim

stats