Oci a casa 09/11/2021

Uns llibres de museu!

Les xarxes territorials de museus de Catalunya publiquen tres llibres il·lustrats adreçats a famílies per conèixer millor els museus catalans

3 min
Les tres publicacions formen part de la col·lecció “Cerca i troba” de l’Editorial Mediterrània, especialitzada en art i cultura i en públics infantil, juvenil i familiar.

Les xarxes territorials de les comarques gironines, de les terres de Lleida i Aran, i de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre presenten un nou projecte editorial que proposa una manera lúdica d’aproximar els museus catalans a grans i petits. Les tres publicacions, impulsades per les xarxes territorials de museus, formen part de la col·lecció Cerca i troba de l’Editorial Mediterrània, especialitzada en educació, art, cultura i tradicions catalanes en general, i en públics infantil, juvenil i familiar. La col·lecció va néixer a iniciativa de l’editorial i va veure la llum ara fa un any, en ple desconfinament. Aquests tres volums se sumen als ja publicats en la mateixa col·lecció sobre els museus de la ciutat de Barcelona i els museus de ciència i tècnica de Catalunya.

Els llibres, il·lustrats per professionals del territori, proposen una nova manera d’aproximar-se i de conèixer els museus catalans. Presenten el patrimoni dels museus, a l'estil del britànic On és en Wally? A través de les seves pàgines, els lectors hauran de buscar centenars d’objectes que formen part dels museus de les xarxes. S’ofereixen diferents nivells de dificultat perquè grans i petits hi puguin jugar alhora que aprenen i descobreixen l’oferta cultural de Catalunya. Una pàgina final ofereix curiositats per continuar buscant en les il·lustracions. Perquè sigui el més accessible possible a tots els públics, aquesta part final disposa d'un codi QR que permet ampliar la mida de la lletra i alhora fer accessible el text de la pantalla a persones cegues o amb dificultats visuals.

Roser Mata ha il·lustrat els 26 museus que formen part de la xarxa de museus gironina i 300 objectes que grans i petits hauran de trobar.

El projecte editorial Cerca i troba de les xarxes territorials de museus de Catalunya, de caràcter transversal i territorial, té un clar vessant educativa i una vocació de donar a conèixer el patrimoni local a tot el país a través d’una amplia distribució per tot el territori. Seran presents en tots els museus de les xarxes, en llibreries importants de territoris de parla catalana (Catalunya,Catalunya Nord, Andorra, País Valencià i Illes Balears) biblioteques públiques i plataformes de venda en línia com Abacus, Amazon, FNAC, la Casa del Libro, entre altres. S’han publicat en quatre idiomes –català, castellà, anglès i francès–, incorporant l’aranès en el cas del dels museus de terres de Lleida i Aran. Es poden adquirir a un preu assequible (Lleida i Tarragona 12 €, Girona 15 €) i durant el mes de novembre es distribuiran a llibreries i biblioteques públiques catalanes.

El  "Museus de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre” ha estat il·lustrat per Miguel Bustos. En aquest cas són 13 museus i més de 180 objectes a trobar.

El projecte ha comptat amb l'assessorament d'una pedagoga i treballadora social que ha assessorat en temes de gènere, igualtat, família i diversitat cultural. La iniciativa té vocació de creixement i vol esdevenir la primera col·lecció per al públic familiar del patrimoni museístic català.

Elisa Munsó ha il·lustrat els 12 museus de la xarxa de Lleida, Pirineus i Aran i ha destacat 160 objectes de les seves col·leccions perquè siguin trobats.

 

stats