Oci a casa 23/03/2021

La fina línia entre la literatura juvenil i la d'adults

Què és la literatura juvenil? Literatura adreçada exclusivament als joves? O també pot tractar-se d’una literatura adreçada als adults?

3 min
Hi ha molts llibres que possiblement han publicat per a adults però que poden ser llegits perfectament pels joves

Cada cop, la línia que separa la literatura juvenil de la literatura d’adults es torna més difusa. Llibres d’autors com Stephen King, Shirley Jackson, Ray Bradbury, Salinger i tants altres podrien ser alguns dels exemples d’aquesta literatura que agrada tant als joves com als grans. Aleshores, on és la frontera?

Paula Jarrin, llibretera especialitzada en literatura infantil i juvenil, de la llibreria Al·lots, de Barcelona, considera que la literatura juvenil té diferents franges. “Hi ha una literatura adreçada als nanos de 12 i 13 anys, i una altra adreçada als de 16, 17 i en endavant. És en aquesta segona franja és on podem jugar a fer el salt a la literatura adulta, però sempre dependrà dels interessos dels joves lectors. He vist molts nois que comencen llegint literatura juvenil i que, a mesura que van creixent, ells mateixos van ampliant els seus gustos fins que un dia salten a la literatura d’adults. A partir d’aquí es desdibuixen les fronteres”. De fet, hi ha molts llibres que possiblement han publicat per a adults però que poden ser llegits perfectament pels joves i també al revés. “Títols com El vigilant en el camp de sègol, El curiós incident del gos a mitjanit, Les pereres fan la flor blanca, Les lleialtats, El estilita, El río baja sucio, i tants i tants altres poden llegir-los tant joves com grans. Són llibres pont”.

Paula Jarrin és llibretera especialitzada en literatura infantil i juvenil

Tanmateix, és molt més senzill que un jove ampliï els seus gustos i salti a la literatura d’adults que no pas al revés. «Fixa’t que la paraula literatura infantil o juvenil porta un adjectiu al costat que la fa petita. M’agrada més l’expressió “literatura dels infants i dels joves” perquè ens parla d’una literatura que no està infantilitzada però que consumeixen els infants i els joves. I sí, és molt més senzill que un jove salti a la literatura d’adults que no pas que un adult entri a una llibreria i es compri un llibre juvenil. En això hauríem de canviar tots la mentalitat i ser una mica més oberts», reflexiona Jarrin.

Un acompanyament necessari

Caminant junts per la lluna, de Pep Puig (L’Altra Tribu) és una novel·la que està just a la fina línia entre la literatura juvenil i la d’adults. “El llibre ens parla d’un estiu, d’un grup d’amics, de les primeres experiències, és un viatge iniciàtic. Joves i grans s’hi poden sentir representats, cadascú a la seva manera. Té diferents lectures”, explica la llibretera.

Per la llibretera Paula Jarrin, un dels punts més importants és l’acompanyament en la lectura per ajudar a descobrir bones obres als joves lectors. “Llibreters, bibliotecaris, professors..., hem de saber acompanyar els joves en la lectura. Jo sempre dic que no puc defensar una obra que no m’apassioni”. D’altra banda, els adults també podem formar-nos com a lectors consumint literatura juvenil que sigui del nostre interès i que ens permeti ampliar la mirada. “Aquí, a Al·lots, tenim un club de lectura on els adults comentem obres de literatura infantil i juvenil. És un club fantàstic, amb mestres, professors, periodistes, al qual cada dia se suma gent més jove. Comentem obres de diferents autors i creem complicitats. Tots tornem a ser petits i joves”

En aquest sentit, Paula Jarrin considera que els mitjans de comunicació no hi ajuden gaire. “Al marge d’algunes excepcions, en els mitjans generalistes es parla poc de literatura juvenil. M’agradaria obrir una pàgina de qualsevol diari i que es parlés amb naturalitat de literatura infantil o juvenil. O encara millor: m’agradaria veure una fotografia d’un conseller o consellera de Cultura llegint literatura juvenil!”

La Paula parla de la importància d’aquests llibres “pont” que poden agradar tant als joves com als adults. “Jo estic molt atenta a aquest tipus de literatura. En parlo amb altres llibreters, bibliotecaris... Hi ha moltes històries que poden agradar als joves i també als grans si som capaços de deixar enrere els prejudicis. En aquest sentit, cal que tots plegats ampliem la mirada. El més important no és que sigui literatura juvenil o d’adults, sinó que sigui senzillament bona literatura”.

Paula Jarrín recomana 5 obres

1.
Les lleialtats

Delphine de Vigan • Edicions 62

Les lleialtats
2.
El poemari 'Amors sense casa'

Angle editorial

El poemari 'Amors sense casa'
3.
Algun dia aquest dolor et servirà

Peter Cameron • Sembra llibres

Algun dia aquest dolor et servirà
4.
Sempre hem viscut al castell

Shirley Jackson •

L’Altra editorial

Sempre hem viscut al castell
5.
La maleta

Núria Parera • Babulinka Books

La maleta
stats