Oci a casa 15/06/2021

Atorgats els premis Atrapallibres i Protagonista Jove 2020-2021

Ja es coneixen les obres guanyadores dels premis Clijcat 2021

3 min
Dues alumnes de l’Escola Popular de Manresa llegint un llibre.

El llop de sorra, d’Åsa Lind; Off, de Xavier Salomó, i Palmira i l’efecte crisàlide, de Gisela Pou, són les obres guanyadores del 16è premi Atrapallibres, i La guerra dels botons, d’Avi, i Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers, de Benjamín Alire Sáenz, són les obres guanyadores del 25è Protagonista Jove, que s'han donat a conèixer aquest matí.

Prop de 8.000 infants i joves de tot Catalunya han participat en l’elecció dels premis del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, el CLIJCAT, d’aquest any. Els resultats enguany han sigut molt ajustats amb molt pocs vots de diferència entre les obres finalistes i les guanyadores. Els guardons s’han fet públics aquest matí en una cerimònia totalment en línia conduïda per Màrius Serra, amb prop de 100 participants. Els nens i nenes del jurat han sigut els encarregats de donar els guardons des de les respectives escoles o biblioteques.

Els premis del CLIJCAT són els únics guardons de tot l’Estat amb un jurat format per milers de nens que durant el curs llegeixen i voten les propostes literàries escollides, prèviament, per una comissió d’experts en literatura infantil i juvenil. Els guardons són una molt bona mostra de la literatura infantil i juvenil que es publica cada any a Catalunya i un termòmetre molt important de l’estat del sector.

Premis per categoria

El llop de sorra, d’Åsa Lind, ha sigut el títol vencedor en la categoria de 9 anys; Off, de Xavier Salomó, el de la categoria de 10 anys, i Palmira i l’efecte crisàlide, de Gisela Pou, el de la categoria d’11 i 12 anys, tots tres amb prop de 3.000 vots cadascun. Els tres autors han estat presents a la cerimònia d’entrega de premis i han coincidit a destacar la importància d’una iniciativa com aquesta per promoure la lectura entre els més petits.

1.
El llop de sorra

Åsa Lind • Editorial Kalandraka

El llop de sorra

L’obra d’Åsa Lind és un text narratiu il·lustrat preciós que, a través de l’amistat entre una nena i un llop molt especial, ens parla de la infància. Lind ha destacat la feina dels traductors per fer arribar les històries a tot arreu.

2.
Off

Xavier Salomó • Editorial Flamboyant

Off

Off, de Xavier Salomó, és un àlbum il·lustrat sense text que amb la força de les imatges ens descriu de manera poètica la tragèdia de les centrals nuclears. El seu autor ha explicat durant l’entrega de premis el repte que suposa escriure un llibre sense text per a l’autor i llegir-lo per al lector, i les similituds entre el que hem viscut durant la pandèmia i algunes situacions que es viuen després d’una tragèdia nuclear. 

3.
Palmira i l'efecte crisàlide

Gisela Pou • Editorial Edebé

Palmira i l'efecte crisàlide

La història de Gisela Pou és una crida a l’acció dels infants davant les injustícies del món i inclou una reflexió sobre la realitat siriana. L’autora ha volgut destacar la importància de la lectura per viure moltes vides i veure el món des de diferents punts de vista. 

Per la seva banda, el premi Protagonista Jove ha arribat aquest any a la 25a edició premiant La guerra dels botons, d’Avi, en la categoria de 13 i 14 anys, i Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers, de Benjamín Alire Sáenz en la categoria de 15 i 16 anys, amb prop de 900 i 500 vots respectivament.

4.
La guerra dels botons

Avi • Editorial Bambú

La guerra dels botons

La guerra dels botons és la història d’una colla d’infants que juguen a trobar el botó més bonic a Polònia durant la Segona Guerra Mundial i que ens parla de com les guerres afecten les persones que les pateixen. El seu traductor, David Nel·lo, ha explicat que es tracta d’un llibre valent perquè la història que s’hi explica no és fàcil però que té moltes lectures i que els seus valors són universals i no caduquen.

5.
Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l'univers

Benjamín Alire Sáenz • Editorial L'Altra Tribu

Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l'univers

L’obra de Benjamín Alire Sáenz és un cant a l’amistat entre dos nois molt diferents, Aristòtil i Dante, que construiran una relació molt especial que els canviarà per sempre. Eugènia Broggi, de l’editorial L’Altra Tribu, ha traslladat l’agraïment de l’autor i ha anunciat la segona part de les aventures d’Aristòtil i Dante, que es publicarà a la tardor.

Lluís Cendrera, president del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, CLIJCAT, ha destacat l’esforç que ha suposat l'organització d’aquesta edició dels premis, en un any difícil per a tothom arran de la situació provocada per la pandèmia. Enguany, prop de 8.000 nens i joves han participat en la lectura i votació de les obres seleccionades. La situació sanitària ha provocat que moltes escoles i biblioteques no hagin pogut participar aquest any en l’elecció d’uns guardons que són únics pel fet que compten amb el jurat més nombrós de nens i joves de tot l’Estat.

stats