Maria Cifre

Vint-i-quatre contes, infinits protagonistes

Cada història està escrita sense el nom del protagonista per implicar-hi nins i nines

Vint-i-quatre contes, infinits protagonistes / ISAAC BUJ Zoom

Els 'Contes de s'Abu' contenen petites aventures didàctiques escrites i il·lustrades per Àngels Fermoselle, padrina de quatre nets: en Marc, n'Asha, en Nil i n'Íria. Fermoselle va començar a escriure les seves històries per a ells.

Els Contes de s'Abu varen néixer fa 7 anys, un dia que Fermoselle estava amb el seu net gran, en Marc, que llavors tenia 2 anys. Per entretenir-lo li va explicar un conte. "En Marc no estava molt animat aquell dia i a l'hora de la dutxa vaig inventar-me una història de la qual ell era el protagonista. Tot d'una vaig notar que li havia cridat l'atenció", explica Fermoselle. Quan Fermoselle va veure que el seu net de dos anys era capaç d'entendre els punts més surrealistes del conte i que la història li havia semblat interessant, va decidir escriure'l i posar-hi dibuixos per fer-li un regal. És l'unic dels 24 contes publicats que no ha il·lustrat la mateixa autora.

Cada història està escrita sense el nom del protagonista per tal que el nin o la nina a qui va dirigit en pugui ser partícip directament. El nom no apareix ni a la portada ni dins el llibre. En el seu lloc hi ha un espai per afegir-hi el nom del lector, perquè, com explica l'autora, "quan els nins són els protagonistes de la història s'hi impliquen més, especialment els més petits, que hi posen més atenció".

Els contes van adreçats a nins i nines d'entre 8 mesos i 8 anys

Fermoselle ha publicat un total de 24 títols diferents, i hi ha quatre versions de cadascun. Hi ha, per una banda, una versió en què la protagonista és una nina i la versió en què ho és un nin. "Es tracta de la mateixa història; el que varia és el dibuix", concreta Fermoselle. A banda d'aquestes dues versions, cada conte està editat en català i en castellà. I, a més, quatre de les publicacions han estat traduïdes a l'anglès i l'alemany.

Els contes van adreçats a nins i nines d'entre 8 mesos i 8 anys. "La col·lecció ha anat creixent a mesura que els meus nets s'han anat fent grans, atès que he anat adaptant les històries a cada etapa del creixement", explica l'autora.

Deixar d'utilitzar el xumet o els bolquers o aprendre com arribam al món és possible amb els Contes de s’Abu. Totes les històries, que toquen temes molt diversos, contenen un component didàctic. "Cada situació està basada en fets de la vida quotidiana, cosa que ajuda els més petits a identificar-se amb la història", assenyala l'escriptora.

Totes les històries, que tracten temes molt diversos, contenen un component didàctic

A banda d'escriure i il·lustrar el conte, Fermoselle en fa l'enquadernació a mà, i més ella mateixa s'encarrega de vendre'ls a les fires artesanals. "El que crida més l'atenció dels nostres contes són les seves històries i que cadascú les pot interpretar d'una manera diferent”, explica l'autora. És per aquest motiu que ella i la seva filla Maria, que l'ajuda a anar de fira en fira, conten les històries a totes les persones que s'acosten a la paradeta a mirar o a comprar un llibre.

Maria Cifre és periodista