El consultori

Com i quan es poden reduir les migdiades en els infants?

El son diürn és essencial fins que l’infant té quatre anys

4 min
Nen fent una migdiada.

Les migdiades són essencials per al benestar i el desenvolupament de les criatures des que neixen fins que tenen quatre anys. Després, explica el responsable de la unitat de son de l’Hospital Sant Joan de Déu, Òscar Sans, cada infant, “de manera independent, les anirà deixant a mesura que consolidi el son nocturn”. A grans trets, els lactants d’entre zero i dotze mesos haurien de dormir entre 14 i 17 hores diàries, entre dia i nit. Fins als dos mesos solen fer entre quatre i vuit migdiades i, després, fins als 18 mesos, en fan dues o tres. El patró, afirma Sans, sol ser una després d’esmorzar i una després de dinar, que haurien de durar entre una i dues hores, “sobretot la segona, que és l’única que solen fer a partir dels 18 mesos”.

Cal que fins als 18 mesos facin la tercera migdiada que recullen les taules de referència?

Aquesta tercera migdiada anirà en funció de les necessitats de cada infant, tot i que, a parer de Sans, “fent-ne dues de bones ja és suficient”. Cal tenir en compte, tanmateix, que el que busquem bàsicament en les migdiades “és que no destorbin el moment de començar el son nocturn”, per tant, en aquest sentit forçar una tercera ben entrada la tarda podria arribar a ser contraproduent. “Tampoc cal obsessionar-nos amb el fet que facin tres migdiades si després a la nit s’adormen de seguida i s’estan unes quantes hores seguides dormint”, destaca.

Les rutines també són necessàries en el son diürn?

Per al responsable de la unitat de son de Sant Joan de Déu és, de fet, “el més important”. Quan parlem de rutines de son, subratlla, “parlem de rutines durant les 24 hores del dia” i aquí s’inclouen les migdiades, però també els àpats: “Hem d’intentar que tot vingui quan toca i, si per edat els toca fer una migdiada a mig matí, després d’esmorzar, hem d’intentar que l’esmorzar sigui cada dia a la mateixa hora. I el mateix amb el dinar i la migdiada posterior.”

Com podem saber que ha arribat el moment de passar de dues migdiades a una?

A parer de Sans, “quan hi ha resistència per dormir la primera migdiada del matí i a les nits hi ha menys de tres despertars”. “Sobretot no hem de lluitar amb aquest nen perquè s’adormi”, insisteix. I és que, si el son nocturn és de bona qualitat, el que anirà passant “de manera espontània i perquè toca” és que la migdiada del matí cada cop la demanarà menys. És cert que hi haurà una fase de transició en què hi haurà dies que la farà i dies que no, però a poc a poc els dies que no la necessiti seran els més nombrosos. “El que passarà també és que la criatura dinarà i després serà molt més fàcil iniciar la migdiada posterior, que alhora serà més llarga”, afegeix Sans.

És cert que si no dorm la migdiada, a la nit dormirà millor?

A grans trets, les persones dormim per dos processos: el procés C, de ritme circadiari, el qual fa que aproximadament cada 24 hores es repeteixi la necessitat de dormir, i el procés S, relacionat amb el cansament. Dit això, de vegades pensem que si la criatura no dorm la migdiada, a la nit s’adormirà més ràpidament. Pot ser que passi, però serà pel cansament. La qualitat del son, no obstant això, “serà pitjor i hi haurà més despertars nocturns”, alerta Sans. Arribaran més cansats a la nit, és clar, però “també s’esveraran, es passaran de voltes i serà més complicat adormir-los”. I és que, apunta Sans, “com més hiperactiu i cansat està el cervell de les criatures, més s’activen ells físicament”.

Per què cap als quatre anys la migdiada acaba desapareixent? Què ho explica a nivell maduratiu o de desenvolupament?

Sobretot la capacitat de suportar el procés S (son que respon al cansament), del qual parlàvem anteriorment. “Sent petits no tenen tanta capacitat de suportar el cansament acumulat durant el dia i necessiten petites migdiades”, explica Sans, que alhora destaca “la plasticitat neuronal i l’aprenentatge diari que es produeix en aquestes edats, els quals impliquen un gran desgast d’energia”. Hem de saber que una de les grans funcions del son és reparar l’activitat duta durant el dia. Per tant, si la criatura té un son de qualitat i dorm una mitjana de 10-12 h a la nit i va fent sense problemes al llarg del dia, sense mostrar-se irritable a la tarda, ja serà el moment de deixar aquesta última migdiada, la qual cosa sol passar entre els quatre i cinc anys.

Com han d'ajudar les escoles, a I3, I4 i I5, a fer aquesta última transició?

Per a Sans, “és clau afavorir que facin la migdiada quan la necessitin”, perquè si no, ens trobarem “amb criatures molt irritables o que s’adormen a classe”. El problema, continua, “és que intentem estandarditzar-ho tot i sembla que després de I3 ja no necessiten la migdiada, però s’ha de permetre que aquell percentatge de nens d’entre 4 i 5 anys que madurativament la necessitin, la facin”. Comprovant sempre, tot i això, “que la qualitat i les hores de son a la nit són les correctes”.

stats