Infància 19/02/2021

Fer ràdio per als més menuts

La ràdio infantil i familiar es manté viva amb programes com 'El gripau blau' que Ara Va de Bo fa a Ràdio Estel

4 min
Laura Pau i Jordi Roura enregistrant materials per al programa 'El gripau blau'.

Cada dissabte i diumenge puntuals a dos quarts de nou –i de manera ininterrompuda des del 2011– el grup Ara Va de Bo emet a Ràdio Estel el programa El gripau blau, destinat al públic infantil i familiar. Es tracta de mitja hora de cançons, contes i poemes fets amb la complicitat de músics professionals, escriptors i escoles que parteix de la tradició per arribar a la creació més actual: “S’hi pot escoltar des d’un poema d’Apel·les Mestres del segle XIX fins a contes dels joves autors de les revistes El Tatano i Cavall Fort, seguit d’experiències narratives que treballem amb escoles com la llista llesta, els bonsais o les tirallongues que musiquem per ser emeses”, explica Jordi Roura, ànima del grup. “Tot plegat és una feina de creació lenta i tranquil·la que no es pot rendibilitzar econòmicament però que a nivell d’experiències és sensacional” afegeix.

Ara va de bo i amics
Portada del disc «Les sessions d’'El gripau blau' a Ràdio Estel (2011-2020)», d'Ara Va de Bo.

Part d’aquest material creatiu, inèdit i fresc, s’ha editat ara en un nou disc que neix amb la voluntat de preservar la feina feta durant tots aquests anys. El resultat és Les sessions d’'El gripau blau' a Ràdio Estel (2011-2020) –DiscMedi, 2020–, un treball enregistrat a la ràdio en què es poden trobar poemes de Josep Maria de Segarra, microcontes de Joaquim Carbó, treballs d’autors catalans novells com Dani Espresate o versions catalanes inèdites que el poeta Josep Maria Andreu va fer de cançons de la cantant argentina Maria Elena Walsh i el músic mexicà Cri-cri. Sempre amb la participació activa de centres com l’Escola del Mar de Barcelona, on els Ara Va de Bo han anat en diverses ocasions per fer jugar els alumnes amb les paraules, les rimes i les il·lustracions: “Els projectes que ens proposen requereixen una gran implicació per part de l’alumnat, que descobreix altres possibilitats lingüístiques i la necessitat de ser molta pulcres per poder gravar-ho en posterioritat”, explica Montserrat Escayola, docent del centre ja jubilada. “Els més petits aprenen a practicar la memòria i a expressar-se oralment davant un micròfon, tota una experiència que gaudeixen moltíssim”, afegeix.

Canalla que escolta la ràdio

Com El gripau blau –menció de qualitat als premis Ràdio Associació de Catalunya 2020–, el panorama radiofònic català manté viva encara part de la programació dedicada al públic infantil i familiar. Pau Guillamet presenta cada dissabte a Catalunya Ràdio el Kids XS, una aventura per a tota la família que beu de l’herència de l’Eduqueu les criatures de Carles Capdevila i que inclou seccions d’interès per a pares i mares, més d’altres de destinades als més petits de casa: “No és que els nens no escoltin la ràdio, sinó que sabem que són molt selectius amb el que volen escoltar. Per exemple, quan sona el conte de la Mon Mas o el de la Rebeca June, que narra en anglès, els meus fills sempre demanen silenci perquè no es volen perdre res”, explica. “La narrativa oral té molta força entre els més petits, per això l’hem volguda mantenir, així com les veus infantils que també apareixen al programa”, afegeix. Dirigit a infants de 0 a 10 anys, el Kids XS troba la seva versió per a preadolescents amb el Kids, programa presentat pel jove David Its Me i que s’emet els dissabtes a les vuit del vespre a la web i a l’aplicació d’iCat FM i al canal de YouTube de la cadena. “Crèiem que quedava un buit per a una franja d’edat entre els 10 i els 15 anys que ja ha superat la infància i que està trucant a la porta de l’adolescència. El Kids s’adapta als seus interessos i continguts ”, diu Guillamet.

Ona Blanco i Bella Sarai, de l'Escola del Mar de Barcelona, participant en un enregistrament d''El gripau blau'.

Participar en directe 

Pensar en un programa de ràdio en directe per a infants que fomenti la participació dels més petits de casa és sens dubte traslladar-nos al Patim, patam, patum de Catalunya Cultura, emès del 1999-2003 i dirigit i presentat per l’actriu, mestra i periodista Carme Canet. “Era un programa dedicat als nens i nenes i als seus pares. Una manera de dir que era per a tothom però que els protagonistes eren els més petits i el que els pogués interessar”, diu Canet. Emès inicialment en franges de matí, tarda i nit, finalment el programa es va acabar consolidant de 8 a 9 del matí, oferint un contingut informatiu adaptat als més petits, sumat a l’entreteniment, les endevinalles, els serials i les entrevistes de personatges coneguts preguntats pels més petits: “Va ser una època molt bonica en què vam poder sumar la vocació periodística i educativa. Molts d’aquells oients que aleshores eren nens i nenes encara ens segueixen avui a les xarxes. Hi havia molt feedback i participació”, diu Carme Canet. El programa va editar un doble disc interactiu que incloïa cançons, endevinalles, desitjos, esquitxos i un conte. Els més menuts hi podien trobar també una pista interactiva amb un serial radiofònic i les partitures i lletres de totes les cançons del disc.

Foto de l'equip del 'Patim, patam, patum' de Catalunya Cultura.

Els inicis a la ràdio local

Continguts destinats als més petits de casa apareixen també en ràdios locals com Ona Bitlles de Sant Pere de Riudebitlles, a l’Alt Penedès. El programa L’hora del conte emet setmanalment un conte teatralitzat per als més petits i un altre per a adults. El programa, dirigit per Pilar Castro, amb la direcció tècnica de Lluís Miquel Garcia, es distribueix per la Xarxa de Comunicació Local a vint emissores locals i també arriba a la ràdio d’Andorrra: “És un programa que s’escolta amb família i que agrada perquè és divers, es dirigeix a tothom”, diu Lluís Miquel Garcia. L’hora del conte inclou també la recomanació d’un llibre, una web i una peça musical. L’emissora compta sovint amb la participació dels escolars del municipi, que en ocasions hi han fet un programa propi. 

stats