Un itinerari per descobrir el valor botànic de Can Vidalet
“Si us fixeu bé en la casuarina veureu que les seves branques sense fulles semblen unes plomes. D’aquí ve el nom, perquè al seu descobridor li recordaven les del casuari, un gran ocell que viu a Austràlia i Nova Guinea”, explica Gerard Badia, l’educador ambiental que fa de guia pel parc de Can Vidalet a un grup d’alumnes de l’escola Matilde Orduña d’Esplugues de Llobregat. Tots segueixen atentament les explicacions, reforçades per la informació de l’itinerari botànic del parc, que una estona abans han presentat en forma de guia i conjuntament l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament d’Esplugues aprofitant la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny. Dividits en petits grups, uns 200 alumnes de quart i cinquè de primària de cinc escoles del municipi (Can Vidalet, Joan Maragall, Matilde Orduña, Prat de la Riba i Utmar) han acudit a la presentació de l’itinerari per posar-lo en pràctica amb la realització de diferents activitats d’educació ambiental pels racons de Can Vidalet. Calcant els troncs que han descobert al parc, analitzant la biodiversitat d’invertebrats que s’hi amaguen o reconeixent la flora més destacada s’han adonat de la importància de l’espai que tenen a tocar de les aules.
La publicació proposa un itinerari de descoberta del parc i de l’àmplia diversitat d’espècies vegetals de gran valor botànic i patrimonial que l’habiten, algunes úniques en tota la Xarxa de Parcs Metropolitans. La guia conté 25 fitxes de les espècies d’arbres més destacades de Can Vidalet, amb descripció, origen, ús i singularitat. “Can Vidalet és un gran pulmó per a la nostra ciutat, no només amb la flora, també amb la història i el patrimoni que conté”, assenyala Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues. També recalca que el municipi supera amb escreix l’índex òptim de relació entre espais verds i nombre d’habitants de l’OMS: 10 m per habitant.
Aquest itinerari botànic és el quart de la col·lecció que edita l’AMB per divulgar les espècies vegetals més significatives dels parcs metropolitans. “Can Vidalet té el doble component de ser parc i història viva del paisatgisme i de la botànica. Els parcs històrics sempre tenen en l’origen una persona culta que decideix col·leccionar diferents espècies. Algunes ens han arribat fins avui i el que pretenem amb l’itinerari és posar-ho en relleu”, explica Xavier Segura, director de serveis de l’espai públic de l’AMB.
L’opinió de l’expert
Xavier Segura, director de serveis de l’espai públic de l’AMB:“Al parc de Can Vidalet hi ha diferents arbres catalogats per l’Ajuntament, però també hi ha altres espècies molt notables que hem d’aprendre a valorar i estimar. Aquesta és la intenció de la guia que presentem. Notem que hi ha molt interès entre la ciutadania per descobrir aquests parcs. És per això que, quan els poses en relleu i els senyalitzes, la gent ho agraeix moltíssim. És molt diferent passejar sense saber el que veus que anar descobrint espècies”.