Infància 03/02/2021

Un diccionari de medicina per als petits de casa

Es pot descarregar en format aplicació

2 min
'El primer diccionari de medicina il·lustrat', ara en aplicació

Segur que aquestes setmanes els vostres fills us han preguntat en alguna ocasió què és un virus, una pandèmia, una vacuna o una pneumònia. Uns termes que han estat sentint molt als mitjans de comunicació i en converses d'adults i que no sempre sabem gaire com explicar-los què volen dir amb paraules entenedores per a ells. Doncs ara hi ha una nova aplicació que us facilitarà molt la feina! Es tracta del Primer diccionari de medicina il·lustrat, que ja es pot consultar en versió web i en format aplicació.

El Primer diccionari de medicina il·lustrat va néixer de la manera més tradicional: en paper. Amb aquest projecte lingüístic pioner, l'equip de lingüistes dirigit per Rosa Estopà, investigadora de l'Institut de Lingüística Aplicada i professora del departament de traducció i ciències del llenguatge de la UPF, vol explicar als més petits conceptes sobre salut o malalties que estan presents en el seu entorn. Amb l'assessorament del Col·legi Oficial de Metges de Girona i de metges i infermeres del Servei de Pediatria de l'Hospital del Mar, inclou més de 300 paraules, algunes tan presents avui dia com virus, pandèmia o vacuna.

A l'apli, els usuaris poden relacionar dibuixos vinculats a salut amb el seu significat

Recentment, el diccionari s’ha activat en versió web i en format apli i es poden trobar aquestes paraules amb les explicacions i il·lustracions, a més d’àudios i jocs amb els mots del diccionari. Per exemple, els usuaris poden relacionar dibuixos vinculats a salut amb el seu significat o escollir quina és la definició correcta d'un concepte. L'aplicació també inclou àudios descriptius per a cada entrada del diccionari, de manera que els més petits, amb dificultats per llegir, o els nens amb problemes visuals o que coneixen poc el català també puguin consultar-lo. Finalment, a través de l'aplicació, els usuaris poden formar part del projecte enviant els seus propis dibuixos i definicions, que passen a incloure’s en el diccionari un cop revisades.

Els principals artífexs de l'obra són els més de 1.200 nens i nenes de vuit escoles de Catalunya que durant tres anys han treballat per dibuixar i explicar prop de 200 paraules. “Es tracta d'un projecte col·laboratiu realitzat a partir de coneixement acumulatiu, ja que les definicions han estat construïdes per experts en llengua, didàctica i medicina, basant-se en les explicacions dels infants”, assegura Estopà.

Actualment, el diccionari inclou un total de 363 paraules que s'utilitzen per parlar de medicina, moltes acompanyades de dibuixos explicatius, àudios amb les veus de nens i nenes que llegeixen les explicacions. També estan categoritzades i inclouen en alguns casos informació sobre l'origen del terme o sobre el context en què es fa servir. A més, hi ha un atles del cos humà i un conjunt de verbs utilitzats per parlar de temes mèdics i exemples reals del seu ús.

Amb la conversió digital del Primer diccionari de medicina il·lustrat, el projecte entra en una tercera fase després d'haver repartit el llibre a les escoles de primària i de secundària de les comarques gironines i de fer-lo arribar, també, als centres sanitaris en format vídeo.

El diccionari i els jocs interactius també es poden consultar en format web-app aquí

stats