Infància 04/11/2021

Campanya contra el ciberassetjament

Sant Joan de Déu diu #NOalCiberbullying amb una campanya de sensibilització i un joc d''escape room'

3 min
Deixar de silenciar el ‘bullying’

Amb motiu del Dia Internacional contra l’Assetjament Escolar i el Ciberassetjament, que se celebra avui, 4 de novembre, l’Obra Social de SJD posa en marxa la campanya #NOalCiberbullying, que neix de la necessitat de fer visible un problema que pateixen cada cop més infants, joves i adolescents i que afecta la comunitat educativa i tota la societat en general. 

El maltractament entre iguals, que abans es limitava a l’aula o al pati de l’escola, ara es trasllada a l’espai digital, arran d’un mal ús de la tecnologia. Un espai del qual és pràcticament impossible desconnectar i que persegueix la víctima per tot arreu i a qualsevol hora del dia. 

A Sant Joan de Déu estan convençuts que el compromís, la sensibilització i la responsabilitat compartida són les millors eines per lluitar contra aquesta problemàtica. Per això, el projecte implica experts, afectats i professionals per oferir recursos adreçats als principals protagonistes: els i les adolescents que pateixen. Sense oblidar el paper dels adults que els acompanyen. 

En aquest sentit, #NOalCiberbullying compta amb la complicitat i la implicació de l’il·lustrador i dissenyador Javi Royo, que ha creat més de 30 vinyetes per a l’ocasió, i té com a element principal un escape room cooperatiu per a mòbil o tauleta, El silenci del mirall, adreçat a alumnat del primer cicle d’ESO. 

Javi Royo ha volgut plasmar la importància de la prevenció del ciberassetjament.

Tant les vinyetes com el joc tenen com a objectiu principal generar debat, fer visible aquesta realitat i prevenir una situació davant la qual, sovint, es reacciona amb el silenci. Totes dues propostes utilitzaran el potencial de les xarxes socials per amplificar un missatge clar i contundent però alhora constructiu: #NOalCiberbullying. 

Per a l’elaboració de continguts i materials didàctics, la campanya compta amb la col·laboració de Jordi Bernabeu Farrús, psicòleg de la Fundació Althaia. 

Les il·lustracions de Javi Royo

Com apuntàvem, la campanya compta amb la complicitat i la implicació de l’il·lustrador i dissenyador Javi Royo, creador de la marca de vinils decoratius Chispum i fundador, editor i autor d'El Estafador, la publicació setmanal d'humor gràfic online en llengua espanyola amb més lectors del món. Amb aquesta col·laboració, Javi Royo ha volgut plasmar la importància de la prevenció del ciberassetjament apel·lant a la responsabilitat de cadascun de nosaltres davant d’aquestes situacions: “Estic molt content d'haver pogut participar en la campanya #NOalCiberbullying perquè és molt important utilitzar il·lustracions per visibilitzar situacions de bullying i ciberbullying. Moltes d’elles funcionen com a esquemes o infografies en les quals tots els actors, assetjats, assetjadors i adults es veuran reflectits i crec que ajudarà a generar aquesta conversa tan necessària sobre el tema”, reflexiona Royo.

Un escape room virtual

En el marc d'aquesta campanya, Sant Joan de Déu desenvolupa un joc virtual gràcies al premi Solidaris Orange 2020, en la categoria d’ús responsable de la tecnologia. El silenci del mirall és un escape room virtual per a mòbil o tablet, d’una durada màxima de 45 min, que planteja la problemàtica del ciberassetjament des d’una perspectiva propera i lúdica. 

El joc va adreçat principalment a l’alumnat del primer cicle d’ESO, etapa en què els i les joves comencen a fer ús intensiu dels mòbils i les xarxes socials. L’objectiu és resoldre de manera col·laborativa, en grups de 3, els enigmes que planteja la història. Situats l’any 2070, l’alumnat s’enfronta al misteri que envolta la desaparició fa 50 anys d’Ester Arroyo, una alumna de 1r d’ESO que estudiava al seu institut. Cada jugador veurà una pantalla diferent de la resta i haurà de comunicar-se amb el seu equip per informar del que veu i així anar avançant en el joc fins a resoldre el misteri. 

A la web del projecte, el professorat trobarà l’enllaç al joc, així com material educatiu per treballar amb l’alumnat després del joc, per remarcar la necessitat de ser tots i totes subjectes actius en la prevenció del ciberassetjament. 

stats