Amb ulls de joc
Infància 26/01/2023

Calendari perpetu: per entendre el pas del temps

L'aprenentatge es fa des de la bellesa, la connexió amb la natura i la manipulació

2 min
Calendari perpetu
  • Tipus de joguina: Calendari perpetu i manipulatiu
  • Edat: De 5 a 10 anys
  • Possibilitats: Comprendre com mesurem el temps amb peces manipulatives i que conviden a explorar la natura
  • Metodologia/pedagogia: Waldorf i Montessori principalment

El pas del temps és un concepte abstracte difícil d’entendre per als infants, per això algunes pedagogies dediquen materials específics per acompanyar-los en aquest procés d’aprenentatge. Tots els éssers vius naixem connectats amb els ritmes vitals, però les nostres rutines i el nostre estil de vida ens allunyen d’aquesta sensibilitat, i el calendari ens permet desaccelerar i centrar-nos en el dia a dia.

Què és?

És una eina dissenyada específicament per comprendre el pas del temps i viure’l de forma manipulativa. L’ideal és poder veure i tocar les estacions, els mesos, les setmanes i els dies. Solen ser rodons, simbolitzant el ritme cíclic de la vida, però també n’hi ha d’altres formes.

Com funciona?

Els infants tenen davant peces que simbolitzen cadascun dels elements que fem servir per mesurar el temps: estacions, mesos, setmanes i dies. L’infant interactua diàriament amb les peces, observant com els dies deixen enrere una estació per donar pas a una altra, i amb tot l’any visible poden fàcilment identificar aniversaris i dates rellevants. És igual si vivim a la ciutat o en un poble petit, la natura es manifesta cada dia i el calendari és una invitació a observar com ho fa.

Els colors

Solen ser de colors específics trets de la pedagogia Waldorf, que dona gran importància a tota la teoria del color. Així, a cada mes li correspon un color i quan s’ajunten els mesos que corresponen a una estació, la seva gamma cromàtica té una coherència i una harmonia. El mateix amb els dies, cadascun té un color concret i tot plegat fa que els infants associïn el dia al color que toca, involucrant-hi també els sentits.

La connexió amb la natura

El calendari sol oferir un plat petit o una safata perquè els infants hi dipositin petits tresors de natura que trobin en el seu dia a dia: un aglà, una flor, una petxina... convidant-los així a sortir a explorar per descobrir el que els regala la natura si l’observen amb atenció.

A quina edat?

El pas del temps els sol cridar l’atenció entre els 5 i els 7 anys, però sempre és millor esperar que manifestin l’interès.

Conclusió

El calendari és una excusa per aturar-nos i ens permet observar la vida i explicar-la com si fos un conte que es va creant dia a dia, ensenyant-nos a gaudir de les petites coses i explorant l’entorn amb tots els sentits.

Fundadores de Jugar i Jugar i especialistes en joc infantil
stats