Família 27/03/2020

Teletreballar amb criatures a casa. Com ho fem?

A.f.
5 min
Una noia treballant amb l’ordinador des de casa.

Amb l'objectiu de prevenir el contagi per coronavirus, moltes empreses han facilitat l'opció de teletreball als seus empleats. No obstant això, treballar des de casa i conciliar amb els fills que també s'hi han de quedar no resulta fàcil per a la majoria. Es tracta d'una situació nova tant per als empleats com per a les pròpies empreses, ja que fins al 2019 només un 3% dels treballadors espanyols treballava a distància de forma habitual segons un estudi d'Eurostat.

A aquesta nova forma de treballar s'hi suma, a més, la suspensió de l'activitat lectiva presencial a col·legis, instituts i universitats. És igual si tots dos progenitors es troben a casa o si només un ha pogut optar per l'opció de treball a distància. En tots dos casos, els pares han d'afrontar com conciliar el teletreball amb atendre correctament els seus fills mentre són a casa. Per això, l'experta en productivitat i hàbits saludablesi mentora de dones emprenedores, Lucía Jiménez Vida, estableix una sèrie de pautes i consells per als que s'enfrontin a aquesta situació.

  1. En primer lloc, és recomanable fixar un horari comú per a tota la família. És aconsellable que dissenyem aquest horari indicant en quines hores estarem treballant mentre els nostres fills estudien o fan manualitats, quin serà el nostre moment d'esbarjo i oci en família, l'hora de l'esmorzar, dinar i sopar, així com la fi de la jornada. Establir aquest tipus de rutines ens ajuda a mantenir l'ordre en el dia a dia.
  2. Haurem d'ordenar les nostres tasques per prioritats, segons el seu grau d'urgència i d'importància. Hem de tenir en compte que no podrem treballar amb el mateix grau de concentració habitual i que hi ha la possibilitat que hi hagi tasques que no puguem atendre. Si les ordenem de més a menys rellevància, ens assegurarem d'acabar el més important.
  3. Fixar un codi no verbal de comunicació ens servirà per evitar interrupcions en els moments de més concentració o durant les nostres reunions per videoconferència o via telefònica. Podem utilitzar banderes de color vermell, groc i verd o, simplement, deixar la porta tancada, mig oberta o completament oberta.
  4. Si a casa hi ha els dos progenitors, podem crear torns per atendre els més petits quan ens necessiten. Una bona idea és rotar els matins i les tardes, de manera que un dels pares sigui el que es trobi de guàrdia davant de les urgències dels seus fills. Per fer-ho més divertit i que els petits reconeguin fàcilment a qui han d'acudir, podem utilitzar una gorra de capità o algun tipus de roba que els cridi l'atenció.
  5. Finalment, cal negociar amb la parella de trenta a seixanta minuts de tranquil·litat perquè s'encarregui dels petits de la casa mentre nosaltres fem exercici (i viceversa). Podem seguir una rutina de cardio o de força o ballar seguint els passos d'un vídeo a YouTube. Moure'ns ens ajudarà a mantenir la nostra energia alta, disminuir els nivells d'estrès i afrontar cada dia amb més capacitat de concentració i productivitat.

El teletreball ens permet continuar amb la nostra activitat mentre prevenim el contagi de coronavirus. Una bona organització prèvia basada en la comunicació amb la nostra parella i els nostres fills ens permetrà afrontar aquesta nova situació amb més energia i capacitat d'adaptació.

Una oportunitat per conciliar millor

"Ara és el moment perquè pares i fills aprofitin al màxim el temps que poden passar junts i perquè aprenguin els uns dels altres. La convivència ja hi és, només hem de saber com treure partit dels nostres recursos i aconseguir un ambient còmode per a tothom" assegura Abel Domínguez, psicòleg sanitari i director de Domínguez Psicólogos, davant de la situació que estan vivint aquests dies moltes famílies. El psicòleg ha preparat per a l'empresa de joguines i entreteniment Mattel un decàleg de consells que ajuden a coordinar el teletreball amb l'entreteniment i aprenentatge dels nens des de casa.

  1. Mantenir la calma i transmetre-la. Els adults són el mirall que reflecteix els nens. Si la convivència s'enfoca des de la tranquil·litat, ells també ho viuran així.
  2. Assumir la convivència com més aviat i ser proactius. Així aquestes circumstàncies començaran a jugar a favor dels pares, al veure-les com una oportunitat i prendre el control.
  3. Aprofitar per estrènyer llaços i conèixer-se millor. Si la situació té un enfocament positiu es viurà millor i serà una experiència enriquidora per a tothom.
  4. Fomentar la creativitat, no només en els nens i adolescents, sinó també en els adults, a través d'activitats. Hi ha temps per passar amb els altres i s'ha d'aprofitar.
  5. Compartir tasques i responsabilitats de la casa. Ajustar cada tasca a cada edat i habilitat a través d'un calendari. Així, tothom se sent partícip.
  6. Limitar les activitats d'entreteniment passiu (TV, internet, videojocs) i, en mesura del possible, gaudir-ne junts en els moments de temps lliure compartit.
  7. Recuperar formes clàssiques de diversió. Els jocs de taula són una manera de fomentar les relacions entre els membres de la família, a més de tenir entretinguts els nens.
  8. Fomentar el diàleg entre els membres de la família. Resulta clau escoltar i entendre com es pot millorar aquesta convivència. És qüestió d'aprendre i poc a poc modelar i canviar coses fins a aconseguir l'ambient perfecte.
  9. Fer sentir especials els que ens envolten. Són les persones més importants de les nostres vides i és el moment de fer-ho saber a través de petits detalls.
  10. Gaudir d'aquest temps en família perquè és un autèntic regal. Val la pena dedicar-los aquestes hores que normalment és complicat aconseguir perquè no estan junts a casa.

A banda, posant en valor el temps de joc, des de Mattel apunten quines són les millors joguines per a aquests moments.

  1. Jocs per a tota la família i per aprendre. Els jocs de taula són perfectes. És moment de rescatar del calaix jocs com l'Uno, l'Scrabble o el Pictionary. Les famílies coneixen els jocs i les seves regles, però ara és el moment de treure'n el màxim profit per convertir aquestes estones de joc en una oportunitat d'aprenentatge i repàs de matèries a partir d'un repte divertit. L'Uno, per exemple, pot ser una oportunitat perfecta per repassar els números, les sumes i multiplicacions, o fins i tot els colors en el cas de nens més petits, sense ajuda dels seus pares. Poden proposar-los un repte per guanyar agilitat i rapidesa: quant sumen o multipliquen aquestes cartes? Podem aplicar aquests mateixos formats al repàs de lletres, formació de paraules o vocabulari de matèries específiques amb l'Scrabble, o a la creativitat i psicomotricitat amb el Pictionary.
  2. Joguines per a nens i nadons fins a 3 anys. Per als més petits, qualsevol joc és un nou descobriment. És el moment perfecte per seguir treballant junts en les seves habilitats psicomotrius, aprenent a apilar i construir amb jocs de construcció, per exemple. Fins i tot poden destruir, que també és molt divertit. Quan pares i mares juguen amb ells, els poden ajudar a desenvolupar la seva creativitat, coordinació, destresa i capacitat per resoldre problemes.
  3. Joguines per a nens i nenes entre 3 i 7 anys. Jugar amb ninos pot ser una preparació per al futur dels nens i les nenes, ja que estimulen la seva imaginació, l'autoexpressió i la creativitat. On un adult veu una casa o un cotxe de joguina, un nen pot explicar històries meravelloses. Les possibilitats de joc que ofereixen nines i ninos són infinites. També poden construir pistes de cotxes i fer carreres, competint grans i petits. Amb els cotxes, les pistes i les acrobàcies els nens poden experimentar, desenvolupar habilitats per resoldre problemes i treballar en la seva creativitat i imaginació.
stats