Vuit eines per a docents que detecten si un treball està fet amb intel·ligència artificial
Les plataformes són gratuïtes
BarcelonaChatGPT, GPT-4, Bard (Gemini) i Claude són algunes de les plataformes d'intel·ligència artificial més populars, també entre els estudiants. Però com sempre acostuma a passar en aquests casos, ja s'han creat diverses eines que poden ajudar els docents a detectar si un treball està creat per una màquina o l'estudiant. Us detallem vuit d'aquestes eines gratuïtes, tot i que també tenen opcions de pagament.
1.- GPTZero
GPTZero és molt senzilla d'utilitzar, només has d'enganxar un text de més de 250 caràcters perquè t'indiqui quin percentatge està creat per IA i quin per una persona. També s'hi poden pujar documents. Les parts detectades amb IA, a més, les subratlla en groc. L'eina detecta els textos fets amb ChatGPT, el GPT-4 o Bard, entre d'altres. Alhora, és compatible amb diversos idiomes entre els quals hi ha el català i el castellà.
Copyleaks
Copyleaks és segurament una de les plataformes més precises perquè analitza el text frase per frase. Ara bé, és més lent que el GPTZero. De fet, la mateixa eina assegura que la seva precisió és del 99,1% i que la taxa de falsos positius se situa en només un 0,2%. Detalla quines parts del text provenen de la IA (assenyalant en diferents colors, per exemple, quines són les frases idèntiques o a quines se li han realitzat petits canvis) i quines són escrites per persones. El seu funcionament també és molt fàcil: s'adjunta l'arxiu o senzillament s'arrossega a la finestra d'escaneig. Funciona amb 30 idiomes i pot detectar textos creats per Bard, ChatGPT o GPT-4, entre altres.
Winston IA
Winston IA es presenta com el detector d'IA més fiable (amb un 99,6% de precisió) ara bé, té limitacions, entre les quals, que no funciona amb textos en català. Concretament, només ho treballa amb sis idiomes: castellà, anglès, francès, xinès, portuguès i alemany. L'aspecte positiu és que els textos que s'han d'analitzar es poden copiar i enganxar directament o bé es poden adjuntar en diferents formats (docx, .jpg, .png) o important el text des d'una URL. Una altra funció interessant és que també permet escanejar imatges i textos escrits a mà. Això sí, per utilitzar aquesta plataforma cal registrar-se primer.
Smodin
Smodin, a part de ser una plataforma d'IA, també té l'opció de detectar textos creats amb la mateixa IA i en català. La seva utilització és molt senzilla, similar a la del GPTZero: pots copiar i enganxar el text o carregar un document en diferents formats (.doc, .docx, .pdf). El primer cop que s'utilitza no demana el registre. A l'hora de fer la valoració del text, com algunes de les plataformes que ja hem descrit, t'indica quin percentatge de text té contingut creat per IA i quin està fet per una persona. També té la funció de detectar plagis comparant textos o pujant una URL, entre d'altres.
Typeset
Typeset es va dissenyar per detectar contingut acadèmic en format PDF. És dels més precisos, segons Universo Abierto.Blog, de la biblioteca de Traducció i Documentació de la Universitat de Salamanca, que ha analitzat diverses plataformes de detecció d'IA. Tot i que inicialment no hi havia l'opció de copiar i enganxar, actualment ja està afegida. La plataforma detecta qualsevol tipus de contingut generat per ChatGPT, HuggingChat o Bard. També t'indica el percentatge de text creat per IA.
Corrector.app
Corrector.app és una plataforma tan bàsica com senzilla d'utilitzar. Només s'ha d'enganxar o escriure un text que no superi les 800 paraules i esperar uns segons perquè et digui quin percentatge del text, amb dècimes incloses, està fet per una màquina. Analitza textos fets per ChatGPT, GPT-4 i Al Content. No analitza escrits en català.
Al Detector
Al Detector és molt similar, pel que fa a senzillesa i funcionament al Corrector.app, però també pots pujar-hi documents .docx i .pdf. Enganxes el text i et diu quin percentatge és fake i et subratlla en vermell quines són les frases que ha detectat per identificar que el text està fet amb IA. És gratuït però amb un ús limitat de paraules (entre 400 i 500 paraules). Tampoc analitza textos en català.
ChatGPT
I acabem amb una curiositat. Una de les plataformes d'IA més populars, ChatGPT, també detecta si un text ha estat creat per ella mateixa. Només has d'obrir l'eina i al lloc on poses el missatge per elaborar un text, has d'escriure una frase similar aquesta: "Vull que em diguis si el text següent ha sigut generat amb intel·ligència artificial o per ChatGPT. També vull que m'argumentis quines són les parts que creus que no han estat escrites per una persona" i a continuació enganxar el text en qüestió. Et respondrà explicant quins elements del text ha tingut en compte, això sí, de forma molt genèrica, i la seva conclusió. A diferència de les altres plataformes, però, no t'indica quin percentatge creu que és fet amb IA i elabora una conclusió més opinativa.