Estalviar-se fins a 10 hores de paperassa: quatre plataformes que faciliten la feina als docents
Les eines també permeten millorar les tasques organitzatives i la comunicació amb els estudiants i les famílies
BarcelonaAmb l'inici de curs us volem proposar quatre plataformes que poden ajudar docents, escoles i famílies a facilitar la feina, a més de millorar la comunicació. Dues d'elles estan creades a Catalunya i les altres dues s'utilitzen a escala mundial.
Megaprofe
Menys temps en temes administratius
Megaprofe és una plataforma creada amb intel·ligència artificial (IA) a Barcelona i dirigida a docents des d’infantil fins a batxillerat. Un dels seus punts forts és que ajuda a reduir el temps que dediquen els docents a l’hora de gestionar la burocràcia. Per aconseguir-ho està adaptada a les lleis educatives tant de Catalunya com de la resta de l’Estat. A més, també pot ajudar a preparar classes i adaptar-les a tota tipologia d’alumnes. “Vam començar a parlar amb professors i vam comprovar que era un col·lectiu molt cremat sobretot perquè hi ha moltes tasques administratives que demana Educació o la mateixa direcció del centre que fan que perdin molt temps que podrien dedicar als seus alumnes”, explica Vicenç Yll, CEO de Megaprofe. La plataforma permet reduir, per exemple, una tasca de gestió que pot allargar-se entre 6 i 10 hores a només 10-20 minuts. Yll posa com a exemple l’elaboració de situacions d’aprenentatge que demana Educació. “Per fer-ho el docent ha d’anar omplint un formulari en què se li donen diverses opcions per poder-la personalitzar. Un exemple simple seria un professor de castellà que vol treballar la utilització d’una grafia amb un aprenentatge basat en llibres”, afegeix.
La plataforma, a més, permet fer tests d’avaluació i, a l’hora de preparar classes, pot generar des de dictats amb què es vulgui treballar alguna grafia concreta fins a presentacions d’un personatge històric de l’època en què va viure. “Antoni Gaudí t’explica, per exemple, el Modernisme”, concreta Yll. L’eina va començar a funcionar fa un any i compta ja amb 65.000 usuaris. El docent pot registrar-se gratuïtament per provar-la i després hi ha diverses opcions de pagament tant per als professors individualment com per a escoles.
Evernote
Per a tasques organitzatives
A diferència de Megaprofe, Evernote no va ser creada exclusivament per a professors, però si treballeu en el sector de l’educació segur que coneixeu més d’una persona que l’utilitza. Facilita, sobretot, les tasques organitzatives. Serveix per crear notes amb qualsevol format des d’un text, una gravació de veu, una nota escrita a mà o fins i tot fotografies i vídeos. Aquestes notes, ja siguin ordres del dia de reunions, unitats didàctiques o senzillament informació per preparar una classe, es poden organitzar en llibretes i compartir amb altres usuaris d’aquesta aplicació. Alhora, és una eina que ajuda a planificar la jornada i funciona també com a agenda que sincronitza les
Hi ha una versió gratuïta, que té funcions limitades –el pes dels documents que pot guardar també és més limitat, però és suficient per a la tasca de docent– i una de pagament. Evernote està disponible tant per a Android com per a iOS, i per a MAC i PC.
ClassDojo
Docents, alumnes i famílies connectats
L'objectiu de ClassDojo, que també es pot baixar com a apli tant a Android com a iOS, és portar un control del progrés dels estudiants a través de la creació de classes virtuals. La plataforma és interessant perquè, a banda de mantenir una connexió amb els alumnes, també es pot establir una comunicació amb les famílies. Per accedir-hi s’ha d’escollir el rol que s’exerceix: professor, alumne, càrrec directiu del centre o família de l’estudiant. El docent pot crear en format virtual les diferents classes que té presencials. Si, per exemple, ensenya català a primer, segon i tercer d’ESO, generaria una classe virtual per a cada curs i inclouria els alumnes que té a cada aula.
La plataforma també permet controlar l’assistència dels alumnes, qualificar els estudiants o penjar contingut amb imatges en el que seria una mena de mur a Facebook. A més, el professor es pot posar en contacte amb les famílies i viceversa via missatges privats. ClassDojo és gratuïta.
Gescola
Per gestionar tota l'escola
Gescola és una plataforma catalana, que va més enllà de ClassDojo, ja que, a banda de millorar la comunicació, ajuda en la gestió de l’activitat del professorat, del centre i les famílies. Pel que fa al centre i els docents permet, entre altres funcions, controlar l’assistència de l’alumnat, generar butlletins de qualificacions o horaris lectius, gestionar sortides amb alumnes o les guàrdies del professorat i fer el que anomenen quadern del professor, en què el docent pot configurar proves avaluables i quin pes els vol donar, entre molts altres aspectes. Pel que fa a les famílies, a través de la plataforma poden fer pagaments online d’excursions, material o extraescolars, o signar electrònicament permisos que hagin estat creats per l’escola. A més, està sincronitzada amb plataformes com Moodle, Office o Google. És una plataforma de pagament.