Escola 17/05/2022

Trobades intergeneracionals a la residència

La residència d’avis Ronda de Dalt reprèn les visites dels infants després de confirmar-se el retrocés de la pandèmia

4 min
Aquesta trobada intergeneracional suposa una injecció de vida per als residents

El 27 d’abril els avis de la residència Ronda de Dalt van llevar-se amb una alegria encomanadissa. Els nervis i l’expectació planaven arreu de les habitacions i passadissos del centre. I amb raó, ja que després de dos anys, reprenien les visites de gent externa a la residència. Ho feien amb l’activitat de què més gaudien fins a l’arribada del covid-19, les visites dels grups escolars, en aquest cas, dels alumnes de primer d’ESO de l’Escola Pàlcam, que van regalar-los un recital de poemes i música en directe. 

A quarts d’11 del matí els residents van començar a sortir als espais exteriors del centre, on es va improvisar un escenari al davant del qual van col·locar-se fileres de cadires on asseure’s i gaudir del concert. En paral·lel els nois i noies de Pàlcam van fer acte de presència i, després de preparar-se, van pujar a l’escenari entre aplaudiments del públic allà congregat, proveït d’un got de llimonada fresca per suportar millor la calor que feia. Després d’inaugurar l’acte, els infants van interpretar cançons com Sense tu, de Teràpia de Shock, o el Yellow submarine, dels Beatles, aquesta última animant els avis a participar-hi amb una petita coreografia. La Daniela fins i tot es va atrevir tota sola amb el Perfect, d’Ed Sheeran. I entre cançó i cançó, també recitaven alguns dels poemes que havien preparat per a la diada de Sant Jordi d’enguany. 

Els alumnes van oferir un concert i un recital de poesia als avis de la residència
Després de dos anys de pandèmia, els residents esperaven amb moltes ganes la visita dels escolars

Durant l’actuació els avis somreien, taral·larejaven, aplaudien, es movien al compàs de la música... A l'acabar, es van sentir comentaris com “Molt maco” o “Això s’ha de repetir”, fruit de l’estona que van tenir l'oportunitat de gaudir aquell matí. Una experiència que, com bé saben a Ronda de Dalt i a Lepant, els dos centres que conformen el grup residencial, “és una de les que més ajuda els avis a connectar amb l’entorn”. Totes dues residències treballen amb una metodologia que identifica els principals connectors de la gent gran amb el medi social “i la infància és precisament un dels principals vincles”.

Beneficis mutus

“L’actuació m’ha agradat molt. Els nanos són molt macos i és molt d’agrair que tinguin la voluntat de preparar un recital per als avis”, destaca la Paquita, resident de Ronda de Dalt de 94 anys, que reconeix que tant ella com la resta de residents els estaven esperant “amb candeletes”. Tot i no haver-se atrevit a cantar, la Paquita confessa que sí que ha fet la coreografia que els han ensenyat per al Yellow submarine. Tal com diu Víctor Pérez, psicòleg del centre, “durant aquestes visites brilla la part més emocional de les persones”. I prossegueix: “La infància ens provoca tendresa a tots i sobretot, quan estàs acostumat a veure gent gran com tu i treballadors de la residència, aquests nens els aporten alegria i uns ànims que cap altra activitat els dona. Els transmeten vitalitat i això es retroalimenta, perquè els infants tenen com a referents de la tercera edat els seus avis, per la qual cosa entrar en contacte amb altres persones grans alienes a la família els aporta coneixement entorn de molts àmbits, des de com és la vida de les persones grans fins a què poden aportar aquestes persones grans a la societat”.

Pérez també posa èmfasi en l’educació en valors que representa aquesta activitat per a la canalla. “Incidim en valors com el respecte i la cura dels nostres avis, sobretot quan el perfil de persona gran ha canviat tant darrerament, i ara sovint es tracta d’algú autònom i no d’algú postrat en un llit”, destaca el psicòleg, aspecte que es va fer palès quan, acabat el recital, alguns residents van acostar-se a conversar amb els nois de Pàlcam. 

Reforçar vincles

“Aquestes visites reforcen vincles: als avis els agrada la canalla i encomanar-se de la seva vitalitat i els infants també n’aprenen”, apunta Andrea Llanós, tècnic en activitats socioculturals de la residència. Llanós també assenyala com “aquest tipus d’activitats trasllada els avis a la seva infantesa i als records que tenen amb els seus fills i nets quan aquests eren petits”. “Si combinem infants i música, obtenim una activitat molt potent que els estimula molt, així que esperem que, ara que les hem recuperat, les visites dels infants no deixin de fer-se mai més”, exclama Llanós. Un desig que també comparteix Carmen Alonso, professora de música d’ESO a l’Escola Pàlcam: “Tant de bo continuïn; és una activitat molt maca a través de la qual aportem el nostre granet de sorra per fer passar una bona estona a tothom, especialment als residents”.

Alonso destaca com els alumnes han gaudit preparant el recital. “Alguns toquen l’ukulele des de l’octubre, per la qual cosa arribar fins aquí ha estat una cursa de fons”, afirma. La també professora de cultura i valors ètics destaca que l’important no és només preparar el recital i que el dia de l’actuació tot vagi sobre rodes, “sinó que l’escola, més enllà dels coneixements, posi èmfasi en valors com l’estima als avis i la importància de respectar-los i tenir-ne cura”. I no sols això, ja que conèixer-los de primera mà també els fa trencar molts dels seus estereotips entorn de la vellesa i les residències. “Tot això després ho treballem a l’aula”, prossegueix Alonso, que encara cita un últim benefici de les visites a les residències d’avis: “El fet que els nois s’adonin que tot allò que treballen a l’aula també ho poden representar i posar en valor fora de l’escola”. 

Balanç de l’experiència. Parlen els artistes
  • Daniela "Cantar sola davant dels avis ha estat una sensació molt gratificant. Jo ja havia cantat davant d’altres col·lectius, però davant de gent gran mai. Estic molt satisfeta"
  • Andrea "A classe hem dedicat les hores de música a preparar el recital. La Carme ens ha ajudat amb els ukuleles. El concert ens ha agradat molt"
  • Aina “En comptes de la flauta, que és de vent, aquest any arran del covid19 vam preferir incorporar l’ukulele. A l’octubre el vam començar a tocar”
  • Lucía “Hem gaudit molt amb els avis. Ha estat una experiència inoblidable que repetiria a ulls clucs. He vist els avis molt contents, per la nostra visita i per poder participar en les cançons”
  • Paula "M’ha encantat l’experiència. Només per veure les seves cares d’alegria, haver assajat tants dies a l’escola ja ha valgut la pena"
  • Laura "Ha estat una experiència molt bonica. Quan els avis han començat a ballar amb nosaltres m’he emocionat molt. Molts ens animaven i somreien. Veure la cara de felicitat dels avis ha estat molt guai"
stats