Recursos didàctics 13/05/2022

Les orquestres

Saps la diferència entre una orquestra filharmònica i una de simfònica? Sabries dir on es col·loquen els violins en una orquestra? I els instruments de percussió? Saps com es diu la persona que dirigeix l’orquestra? Avui t’expliquem totes aquestes coses i alguna més. Que comenci el concert!

2 min
Les orquestres

Què són?

Les orquestres són un conjunt de músics que s’ajunten per interpretar una obra musical. Una orquestra és el que et trobes en un concert de música clàssica, però també la que toca en directe durant un espectacle musical, la que ve al teu poble per la festa major o la que formen els estudiants d’una escola de música.

Totes són iguals?

No, n’hi ha de diferents tipus segons el nombre de músics o els instruments que hi hagi. L’orquestra simfònica té entre 80 i 100 instruments. Si supera el centenar, llavors és una orquestra filharmònica. A l’altre extrem hi ha les orquestres de cambra, de format reduït, i les orquestres de corda, on només es toquen els instruments d’aquesta família. És a dir, violins, violes, violoncels i contrabaix. 

Quins instruments hi ha?

A les orquestres simfòniques i filharmòniques hi ha les quatre seccions instrumentals. Són les de corda (que és la més nombrosa), vent-fusta, vent-metall i percussió. A l’escenari, els músics es col·loquen seguint una distribució concreta. Els instruments de corda, com els violins i les violes, es col·loquen a prop del director. Els instruments de vent-fusta, com les flautes i els clarinets, van just al darrere, i tot seguit els instruments de vent-metall, com les trompetes i els fagots. La percussió, que és la més potent, sempre és al fons de l’escenari.  

Qui mana?

Amb tants músics i instruments, les orquestres necessiten algú que les dirigeixi. Aquesta funció la fa el director, que durant el concert es col·loca just al davant dels músics i els va indicant amb gestos l’entrada de cada instrument o les pautes que cal seguir per interpretar la partitura. Les orquestres solen tenir un director titular, però moltes vegades també actuen amb directors convidats.

Orquestres amb veu

De vegades, les orquestres actuen acompanyades d’un cor o un cantant solista, si la peça musical ho demana. 

Vocabulary

Chamber: cambra

Last: últim

Tune: cançó

To sink: enfonsar-se

Upbeat: animat

stats