L'avi porta l'hort de l'escola

El projecte psicoeducatiu Slow Food Education Network pretén que els petits facin vincles amb els productes de proximitat perquè els coneguin bé, els defensin i els sàpiguen cuinar

Avis i alumnes treballen conjuntament perquè a l'hort hi hagi productes locals

Dues escoles de Cornellà de Llobregat, l’Anselm Claver i la Mediterrània, i una de Sitges, l’Escola Pia, han iniciat un projecte pilot que ha portat els avis de l’alumnat a plantar verdures locals als horts escolars. La iniciativa està impulsada per Slow Food Garraf-Penedès i Slow Food Catalunya i compta amb el suport del Parc Agrari del Baix Llobregat i de cuiners que defensen els productes de proximitat com Valentí Mongay, Sergi de Meià o Ada Parellada.

“En els congressos de Slow Food hem vist que s’ha fet una gran feina als menjadors escolars, perquè molts han apostat per l’alimentació ecològica i de proximitat, però, en canvi, les criatures continuen lluny dels productors, de la terra i dels cuiners”, explica Anna Raventós, professora, psicòloga i responsable del projecte psicoeducatiu de km 0 Slow Food Education Network. "Va ser llavors –afegeix– quan vam pensar que havíem de posar-nos-hi, perquè el coneixement també pot anar lligat amb la prevenció de trastorns alimentaris”.

L'alumnat entra en contacte amb els prodcutes locals i aprèn a valorar-los

A les escoles Anselm Clavé i Mediterrània els avis han plantat cols paperina, “i ho han fet amb planter dels pagesos de Can Pastera i del Parc Agrari”, diu Anna Raventós. Avis i nets van passar junts la jornada de plantació als horts municipals Josep Pidelaserra Llach, i aviat continuaran amb la collita. “I amb la collita vindrà l’activitat de cuina, perquè els cuiners Albert Mendiola, Sergi de Meià, Xavier Llanos i altres visitaran les escoles i ho faran junts”. El plat previst serà un trinxat, i no només el cuinaran, sinó que també explicaran a l’alumnat el significat de la petjada de carboni i el recorregut dels aliments fins que arriben a la nostra taula. També els parlaran de la importància d’educar el paladar, el gust. “Després d’aquestes dues escoles, la nostra intenció és que s’hi adhereixin més escoles de Cornellà de Llobregat", explica la responsable del projecte.

Mentrestant, a la comarca del Garraf, el projecte s’ha impulsat amb la granja Can Pere, que planten a l’hort de Can Girona, situat als afores de Sitges, amb el pagès Sergi Lorente i el cuiner Valentí Mongay, del restaurant La Salseta (col·laborador de la comunitat de gastronomia ARA Mengem). Els productes plantats a l’hort escolar són l’escarola perruqueta, que és una varietat d’escarola molt apreciada a la comarca pel seu gust i per les fulles petites i arrissades, amb la qual es prepara l’estimat xató. Per Carnaval, les dues classes de P4 van preparar, juntament amb el cuiner Valentí Mongay, la salsa del xató tal com es prepara tradicionalment, amb el morter i la maça i amb tots els ingredients: ametlles torrades, alls crus, polpa de nyores, sal, vinagre i oli d’oliva verge extra.

El cuiner Valentí Mongay amb l’alumnat de P4 de l’Escola Pia de Sitges preparant xató.
L'objectiu de la iniciativa és familiaritzar la canalla amb els productes de proximitat

“Volem que sigui un projecte transversal, que impliqui més àmbits, com Medi Ambient, que ja hi col·labora perquè ens ha ajudat amb els horts locals”, diu Raventós. Però, a més, “volem treballar bé el vincle de nets i avis, perquè és la gent gran la que té la saviesa del que s’ha menjat sempre al territori, sobre com és el producte, com es cuina, i ens agradaria que la traspassin als petits”, afegeix. Per la seva banda, el cuiner Valentí Mongay explica que els agradaria continuar difonent el projecte per la comarca del Garraf. “Voldríem continuar-ho amb més escoles, totes les que ens ho demanin. Nosaltres facilitarem que el projecte es faci, perquè tenim els pagesos disposats a treballar-hi i tot el material informatiu”, conclou el cuiner del restaurant La Salseta.

stats