Escola 24/10/2018

Nova edició d'Art i Escola

En marxa el programa Art i Escola, que dedica la seva vuitena edició al refugi

A.f.
4 min
Nova edició d''Art i escola'

L'ACVic Centre d'Arts Contemporànies i el Centre de Recursos Pedagògics d'Osona han posat en marxa la 8a edició del programa Art i Escola. El programa, referent en l'ensenyament de l'art a l'escola, ha escollit una temàtica transversal que "es pot treballar des de l'educació en valors, amb un enfocament més emocional, com l'abraçada, la protecció i l'amistat, o fins i tot des d'un vessant natural si ho relacionem amb com es refugien els animals", com explica Bruna Dinarès, coordinadora de les activitats educatives de l'ACVic. Hi participaran alumnes de centres d'Osona de diferents etapes educatives i també d'altres comarques de la Catalunya Central, el Ripollès i Vallès Oriental.

Els 34 centres que s'han adherit a Art i Escola, que cobreixen les etapes d'educació infantil, primària i secundària i un centre d'educació especial, sumen prop de 3.300 alumnes. En total, aquests realitzaran 35 projectes que, en alguns casos, es duran a terme des de nivells educatius diversos, un fet "molt positiu, ja que converteix el programa en una excusa per vincular alumnes de diferents edats en un mateix projecte". La majoria d'escoles són d'Osona però també n'hi ha de les comarques del Moianès, el Solsonès, el Bages, el Ripollès i el Vallès Oriental. Durant els dos primers trimestres del curs, els alumnes es dedicaran a realitzar els projectes utilitzant diferents disciplines i recursos artístics. Una vegada acabats, faran una presentació davant d'alumnes d'altres centres a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya a l'abril. El colofó serà l'exposició que es farà dels treballs a l'ACVic al maig.

A la jornada de presentació, que va donar el tret de sortida al programa, Pilar Bonet, doctora en història de l'art, professora d'art i disseny contemporani a la UB i curadora d'exposicions; Ferran Blancafort, arquitecte i professor de disseny, i Marc Vilella, biòleg i membre del Grup de Naturalistes d'Osona, van parlar de les possibles aproximacions al tema del refugi des de l'art. A l'acte hi van assistir tant docents dels centres participants al programa com alguns de la vintena d'assessors que un any més s'encarregaran, de manera desinteressada, d'acompanyar-los i guiar-los en la realització dels projectes. Per a aquesta edició, a més, s'ha programat un taller vinculat al programa sobre les eines per crear un projecte artístic a l'aula que impartirà l'artista Jordi Lafon al novembre i desembre.

Més presència al Vallès

Aquest any es durà a terme la tercera edició d'Art i Escola al Vallès Oriental, un programa coordinat per l'Associació Cultural de Granollers amb l'assessorament i suport de l'ACVic en el qual participaran una desena de centres, el doble que l'anterior edició, entre els quals l'Escola Lledoner, l'Escola Mestres Montaña, l'Escola Pereanton, l'Escola Ferrer i Guàrdia, de Granollers; l'Escola Jaume Balmes, de Sant Feliu de Codines; l'IES Marina, de la Llagosta; l'Institut El Vern, de Lliçà de Vall; l'Institut Lauro, de les Franqueses del Vallès, i l'Escola Ginebró, de Llinars del Vallès.

Una acció del programa 'Art i Escola' dedicat als tabús

Sobre Art i Escola

Art i Escola és un programa iniciat el 2011 per l'ACVIC Centre d'Arts Contemporànies i el Centre de Recursos Pedagògics d'Osona amb l'objectiu de promoure la presència de l'art als centres educatius. Es desenvolupa conjuntament amb els centres d'educació infantil, primària i secundària que s'hi adhereixen i estableix una xarxa de col·laboracions entre aquests i institucions que treballen des de l'àmbit de l'art i l'educació. Les escoles participants són principalment d'Osona, però també d'altres comarques pròximes de la demarcació de Barcelona i alguna de Girona. El nombre de centres adherits sobrepassa a l'actualitat la trentena amb més de 3.000 alumnes implicats. A banda, cal sumar-hi els que hi participen sota la coordinació de l'Associació Cultural de Granollers. El programa compta amb un equip de persones d'entitats i institucions vinculades als camps de l'art i l'educació que li donen suport: Cal Gras; la delegació d'Osona del Col·legi d'Arquitectes; l'Escola d'Art i Superior de Disseny de Vic; ExAbrupto; H. Associació per a les Arts Contemporànies; Materials Educatius; Pakdart; la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, i persones a títol individual.

Centres educatius participants amb les localitats corresponents

A banda dels centres que participen al Vallès Oriental sota la coordinació de l'Associació Cultural de Granollers, els centres educatius que participen en aquesta edició d'Art i Escola són: a Osona, l'Escola Vedruna Escorial, el Col·legi Sant Miquel dels Sants, l'Escola Dr. Joaquim Salarich, l'Escola Sentfores, l'Escola Guillem de Montrodon, el Col·legi Sagrat Cor, l'Escola Andersen, l'Institut La Plana, l'Institut Jaume Callís i la FEDAC-Vic (Pare Coll), de Vic; l'Institut Antoni Pous i Argila i La Salle Manlleu, de Manlleu; l'Escola Rocaprevera, de Torelló; l'Escola Vedruna i l'Escola L'Era de Dalt, de Tona; l'Escola Mare de Déu de la Gleva (les Masies de Voltregà); l'INS Miquel Martí i Pol, de Roda de Ter; l'Escola El Gurri, de Taradell; l'Escola Els Castanyers, de Viladrau; l'IES Les Margues, de Calldetenes; l'Escola Bellpuig, de Sant Julià de Vilatorta; l'Escola Josep Maria Xandri, de Sant Pere de Torelló; el Col·legi El Roser, de Sant Julià de Vilatorta; l'Escola L'Agullola, de Rupit; l'Escola La Monjoia, de Sant Bartomeu del Grau; i l'Escola Bressol La Pitota, de Prats de Lluçanès; al Moianès, l'Escola Els Ventets - ZER Moianès Llevant, de Collsuspina; l'i INS Moianès, de Moià; al Ripollès, el CEE Dr. Ramon Suriñach i l'Escola Tomàs Raguer, de Ripoll; al Solsonès, l'Escola El Vinyet, de Solsona; al Vallès Oriental, l'Escola Miquel Martí i Pol, de Lliçà d'Amunt; al Bages, el ZER El Cardener, de Valls de Torroella (Sant Mateu de Bages), i l'Escola Barnola, d'Avinyó.

stats