Alba García

Psicologia i fertilitat

El temps que comporten aquests processos genera molta ansietat i les pors són part del procés

El temps que comporten aquests processos genera ansietat / CÈLIA ATSET Zoom

"Qui no sap el que cerca, no comprèn el que troba". Per això és tan important posar-nos en bones mans. Mans expertes que aportin coneixement a les nostres incerteses i quietud als nostres pensaments per començar a crear el niu on pugui néixer una nova vida, aquesta vida tan desitjada que espera atenta que arribi el seu moment d'arribar al món, el moment precís i únic del seu naixement.

Aquestes són algunes de les raons per les quals anar al psicòleg t'ajudarà en el procés.

  • Aclarir incerteses. No hi ha angoixa més forta per a una dona en la seva llarga espera de maternitat que la incertesa, el desconeixement i la incomprensió de les causes de la seva infertilitat o de la parella. Saber les diferents tècniques, les proves que s'han de fer, a més de tenir un coneixement general i individualitzat del seu cas concret, t'ajudarà a aclarir grans dubtes que dificulten l'èxit de l'embaràs.
  • Reduir l'ansietat i l'estrès. Segur que això et sonarà: "Quan et relaxis quedaràs embarassada". Aquesta expressió típica dels familiars i amics té més rellevància del que sembla, no per la importància mateixa de relaxar-se sinó per una qüestió hormonal. El cortisol, l'hormona que regula els nostres nivells d'ansietat i que pot estar alterada si hem viscut una situació d'estrès continuada, ja sigui pel mateix procés de cercar un embaràs o per altres causes que ens hagin sotmès a aquesta situació, com ara afers professionals o personals. El paper del psicòleg serà molt important per ajudar-te a rebaixar aquests nivells, ja sigui amb pràctiques de relaxació, mindfulness o altres tècniques amb altes taxes d'èxit.
  • L'espera. El temps que comporten aquests processos genera molta ansietat. Les pors són part d'aquest procés i conèixer tot el que pot passar durant l'espera, el simple fet de preparar la persona tant per gestionar un resultat positiu com per afrontar-ne un de negatiu, genera una tranquil·litat important en la parella.
  • L'avortament. La pèrdua forma part de les possibilitats dels tractaments de reproducció assistida i, si bé ningú està preparat per al dolor que comporta, conèixer-ne les possibles causes i eximir de responsabilitat la futura mare redueix la culpa i el dolor. El suport psicològic durant el dol, l'empatia i el treball del comiat és vital per a la continuïtat de futurs tractaments.
  • La parella. El suport a la parella per reforçar-ne l'estabilitat i treballar-ne la fortalesa és una inversió amb moltes garanties. Durant els tractaments de reproducció es produeixen molts desequilibris hormonals que generen inestabilitat. Conèixer bé el tractament a què se sotmetran, així com resoldre tots els dubtes i ensenyar habilitats de comunicació i empatia, ajuda a reforçar la futura maternitat i paternitat.
  • Famílies homoparentals i mares solteres. El suport psicològic a aquestes persones permet treballar contra els sistemes de creences i prejudicis socials, i donar suport a l'enfocament educacional i de criança. Convé treballar pors en relació amb la seva condició i en relació amb la criança: rols de gènere i dubtes pel que fa a l'orientació sexual de l'infant.
  • La por dels gens. Ovodonació i donació de gàmetes. Quan es proposa per primera vegada a una parella l'ovodonació el rebuig sol ser d'un 90%: ens sentim ofesos perquè volem que els nostres fills portin els nostres gens. Un cop superada aquesta por o dol genètic, l'acceptació i les taxes d'èxit augmenten considerablement. Cal tenir el suport d'un psicòleg de fertilitat que expliqui a la parella que no necessàriament el seu fill no s'assemblarà a ells, sinó tot el contrari. Que pugui explicar-los que, gràcies a l'epigenètica o a factors ambientals, hi ha molts estudis que demostren grans semblances entre pares i fills d'òvuls o esperma donat. És realment important que aquest punt s'expliqui bé i resolgui tots els dubtes, perquè aquesta solució en tractaments de reproducció té les taxes més elevades d'èxit, a banda que redueix possibles greus problemes de salut en nadons.
  • Hàbits de vida saludable. Revisar el nostre concepte de benestar pot tenir resultats sorprenents. Els hàbits alimentaris, les addiccions, l'abús de medicaments antiinflamatoris, la vida sedentària, el caràcter, les hores de descans i de son i, en general, la manera com gestionam l'estrès diari o com ens prenem la vida influeix directament no només en la nostra salut sinó en la nostra fertilitat. Amb un psicòleg de fertilitat i família podem fer una senzilla radiografia d'això i ens dona un mapa, un full de ruta important amb el qual es pot començar a treballar i del qual no som conscients fins que no eliminam de la nostra vida el renou exterior per centrar-nos en la veu interior.

Alba García és piscòloga i coach de fertilitat i família de l'Institut Balear de Pediatria