Part natural

Per què ha tancat el Centre de Naixements de Martorell?

Les llevadores lamenten la manca de suport institucional al projecte que lideraven

Imatge  d’arxiu d’unes llevadores atenent un part.
18/01/2023
4 min

BarcelonaÉs el primer centre de naixements públic que va obrir a Catalunya i cinc anys després ha tancat les portes. El centre de naixements de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell és un centre referent en l’atenció natural al part normal liderat per llevadores. Va obrir el 2017 i l'1 de gener va tancar temporalment, segons la direcció, perquè no hi havia prou professionals per poder donar "el servei adequat". En els últims cinc mesos, al·leguen, han marxat cinc llevadores. Si bé és cert que manquen llevadores en el mercat laboral, les fonts consultades asseguren que això no explica el degoteig de baixes i no és el factor principal pel qual el centre ha tancat.

Les llevadores lamenten que no s’hagi apostat per aquest model i acusen la direcció de l’Hospital de Martorell i alguns professionals de "posar barreres" i "resistir-se al canvi". "L’equip de llevadores hi posava una gran implicació, però no tothom remava en la mateixa direcció i hi havia problemes en el dia a dia per treballar en equip amb ginecòlegs i pediatres", explica Mariví Cambredó, presidenta de l’Associació Catalana de Llevadores, que considera que no hi ha hagut prou "suport institucional". "És una notícia decebedora perquè era un centre referent a Espanya", afegeix.

L’Associació Catalana per un Part Respectat - Dona Llum explica que des de l’inici del projecte hi havia "conflictivitat laboral amb les llevadores". "No se’ls permet treballar amb l’autonomia deguda, fet que ha impossibilitat que l’equip de llevadores assolís la mida adequada per a la prestació del servei". Lamenten les condicions laborals precàries, consideren que no hi havia un "suport real" al projecte per part de la direcció del centre i acusen el departament de Salut "d’inacció" i d’endarrerir el desplegament de més centres de naixements. Per tot plegat, demanen el cessament del gerent de l'hospital. "Creiem que el que ha passat a Martorell és responsabilitat directa de gerència, que ha fet la vida impossible a les llevadores perquè no es creuen ni prioritzen el projecte; ni tan sols l’entenen", denuncia Marta Busquets, presidenta de Dona Llum, que qualifica de "drama" el tancament d'un dels dos únics centres de naixements que hi ha a Catalunya. "La demanda era brutal, i ja partim d’un dèficit inassumible del sistema de salut per absorbir aquesta demanda de parts", lamenta.

Falta de llevadores

La manca de llevadores és un problema real perquè no es formen prou professionals perquè es produeixi un relleu generacional i es compleixi amb les ràtios aconsellades, expliquen des del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya. I això repercuteix sobre les condicions laborals. Els col·legis professionals denuncien que per sostenir el sistema de salut, sovint, les llevadores "es veuen abocades a treballar en dos llocs a l’hora, fer hores extres o doblar la jornada laboral per poder respondre amb responsabilitat a l’atenció de les dones, dels fills i filles i de les famílies". No obstant, consideren que aquesta "sobrecàrrega" que pateixen les professionals "no és excusa" per tancar el centre de Martorell, que argumenten que "és inviable sense el suport institucional".

Més cases de parts

Quan aquest diari els hi ha preguntat, ni el departament de Salut ni el d’Igualtat i Feminismes han valorat els motius del tancament ni han explicat com es revertirà la situació. Des del departament de Salut s’han limitat a dir que el de les cases de parts és un model "pel qual s’aposta" i que la casa de parts de Martorell ha estat "pionera" i ha aconseguit "reduir el nombre de cesàries". Per a Montserrat Pineda, secretària de Feminismes del departament d'Igualtat i Feminismes, les cases de parts "són espais imprescindibles per al Govern" i "han de continuar estenent-se pel territori". Explica que estan treballant en aquesta línia amb el departament de Salut per garantir el dret de les dones a parir de manera respectuosa. "I això va més enllà de situacions puntuals que es poden produir, com el cas de Martorell. El que és rellevant és aquest impuls global en l'estratègia nacional de drets reproductius", ha afegit Pineda.

La conselleria d’Igualtat i Feminismes va anunciar l'any passat que el model de centres de naixements s’estendria per Catalunya a finals d’aquesta legislatura. "Centres com el de Martorell, on les llevadores lideren el centre de naixements, les revaloritzen, com s’està fent també en altres països europeus", va dir en el seu dia la consellera Tània Verge durant una visita al centre de Martorell ara fa un any. Però aquesta aposta sobre el paper, a la pràctica, no ha evitat el tancament.

L’Hospital de Martorell, per la seva banda, assegura que el tancament "és provisional". "És una mesura temporal perquè des de la direcció de l’hospital s’estan ja buscant professionals amb garanties per poder obrir com més aviat millor". "És una decisió que ha sigut dura i ha costat de prendre, però des de direcció s’ha cregut que és el millor pel bé de les mares i els nadons", al·leguen. I afegeixen que es continua donant servei en la sala de parts: "I aquest pot ser natural si la mare ho desitja i l’embaràs ho permet".

Tot i que aquest és un model que tant Salut com Igualtat i Feminismes asseguren que volen desplegar, amb el tancament del de Martorell només queda activa la Casa Laietània, vinculada a l’Hospital Germans Trias i Pujol.

stats