Treballar els drets dels infants per convertir-los en himne
Una quarantena de centres educatius de Catalunya han participat en el concurs 'Tenim veu', que dimarts que ve decidirà la cançó guanyadora

BarcelonaAl llarg dels últims mesos, diversos centres educatius de Catalunya han treballat els drets dels infants d’una manera molt particular: han creat una cançó que els explica i els reivindica, i que, alhora, els ha servit per participar en el certamen Tenim veu, una iniciativa del Síndic de Greuges de Catalunya per trobar l’himne que, a partir d’ara, servirà per donar a conèixer i defensar aquests drets a través de la música. La iniciativa, adreçada als alumnes de 3r, 4t i 5è de primària de tots els centres públics i concertats de Catalunya, així com a esplais, casals i grups escolta del país, buscava una cançó en català, original en lletra i música, que estigués pensada per cantar en grup i que tractés sobre els drets dels infants en general o sobre un dret en concret.
Fins al 16 de març, termini en què es va tancar la rebuda de gravacions, un total de quaranta grups —37 escoles, un casal, un esplai i un agrupament escolta— van presentar les seves creacions musicals al concurs Tenim veu. “Alguns d’aquests grups tenen especial valor per a nosaltres perquè es tracta d’escoles amb molta alta complexitat per la situació socioeconòmica de gran part de l'alumnat, fet que dificulta el procés d’aprenentatge. Pel que fa al casal i a l’esplai que s’han presentat, també acullen i treballen amb infants especialment vulnerables amb l’objectiu de dotar-los d’una vida lliure i digna”, asseguren des del Síndic de Greuges.
Tres finalistes
Després del període de votacions i d’escollir cinc semifinalistes, el 28 d’abril un jurat format pels cantants Aina da Silva, Xavi Noms i Berta Peñalver, i per les representants del Síndic de Greuges Aida C. Rodríguez i Eva Querol, adjunta i assessora d'infància, respectivament, va donar a conèixer les tres cançons que han arribat a la final del concurs. Les escollides han estat Tenim veu, de l’Escola Les Fontetes de Cerdanyola del Vallès; Benvinguts, drets!, de l’Escola Marta Mata de Vilanova del Camí, i Ei, grans!, de l’Institut Escola Renaixença dels Hostalets de Pierola. Les tres cançons finalistes s’interpretaran en directe en una gran gala final que tindrà lloc el dilluns 12 de maig, a les 18 h, al CosmoCaixa de Barcelona. Durant l'acte, que presentarà el conegut músic i influencer Julen i en què els finalistes interpretaran en directe la seva cançó, es revelarà el nom del grup guanyador, la cançó del qual es convertirà, finalment, en l’himne dels drets dels infants de Catalunya.
Els criteris utilitzats pel jurat per a la selecció estaven regulats a les bases de la convocatòria del concurs i eren la lletra de la cançó (40%), la proposta musical (40%) i la posada en escena (20%), ja que la participació també incloïa la gravació d’un videoclip. Tots els vídeos es poden visionar a la pàgina web tenimveu.sindic.cat.
“Ha estat un procés molt bonic, perquè la lletra la vam crear de manera conjunta a classe. Em vaig coordinar amb les tutores i, en hores de música i de llengua, ho vam anar treballant”, explica Jordi Carbonell, cap d’estudis i mestre de música de l’Escola Les Fontetes de Cerdanyola del Vallès. Durant el procés de creació de Tenim veu, la cançó amb què han arribat a la final del concurs del Síndic de Greuges, van poder incidir en aquests drets a l’aula i donar-los a conèixer exhaustivament als alumnes de cicle mitjà de primària, els que van participar en el certamen. “Som una escola d’alta complexitat i poder parlar amb els alumnes d’aquests temes fa que tot prengui un valor afegit. A més, va ser molt interessant analitzar si aquests drets es complien arreu del món, especialment en territoris on la pobresa o la guerra no permeten que els infants els tinguin garantits”, explica Carbonell.
Carbonell, que sol compondre música pròpia en el seu temps lliure, va ser l’encarregat de crear els ritmes de la cançó amb què el centre s’ha presentat al concurs, sempre tenint en compte les aportacions de millora dels alumnes. “Ha estat un treball basat en el respecte i les idees constructives”, assegura. A més, el procés també ha servit als alumnes per aprendre a crear rimes i treballar la comprensió lectora.
Ara, el 12 de maig, sabran si la seva cançó és l’escollida per convertir-se en l’himne dels drets dels infants de Catalunya, tot i que Carbonell assegura que només pel treball que han fet amb els estudiants al llarg dels últims mesos aquesta experiència ja ha valgut la pena, ja que s’ha acabat convertint gairebé en un projecte d’escola en què mestres i alumnes de tots els cursos s’han après la cançó i han donat suport als estudiants que han participat en el certamen. “De fet, no sé qui està més content, si els infants o el claustre, per haver aconseguit convertir-nos en finalistes. La realitat és que, per desgràcia, aquests alumnes no havien tingut gaires ocasions per sentir-se d’aquesta manera”, explica Carbonell. Alhora, reconeix que des d’un principi va fer un treball molt important amb tots ells sobre la prevenció del fracàs. “Ells estan molt il·lusionats, però no passa res si no som els guanyadors perquè la feina que hem fet ha estat impressionant i ens ho hem passat molt bé”. Caldrà esperar uns dies per saber el veredicte final.