Criatures 04/04/2015

Un bosc, una carpa... Benvinguts al Circ Cric!

La programació de la 6a edició del Festival Circ Cric s’inaugura avui i s’allargarà fins al 19 de juliol

Laura Pinyol
4 min
Un bosc, una carpa... Benvinguts al Circ Cric!

El Circ Cric està intrínsecament lligat a la personalitat artística de Tortell Poltrona. Un pallasso que porta al sac les rialles dels pares i mares que eren nens quan va començar la seva aventura, als anys 70, i dels que ho són avui i segueixen omplint la carpa de canalla i complicitat per veure els seus espectacles. Diverses generacions que han acompanyat els menuts a meravellar-se de la senzillesa, la puresa i la màgia dels muntatges de circ.

Aquest cap de setmana s’inaugura a Santa Maria de Palautordera, al Camp Canal, a la falda del massís del Montseny, la sisena edició del Festival Circ Cric, amb una programació que s’allargarà fins al 19 de juliol. És l’indret on, des del 1995, hi ha la fàbrica de somnis i idees que produeix els espectacles de circ de la companyia.

La programació d’enguany, més enllà de recollir l’experimentació entre les formes clàssiques i modernes del circ, incorpora noves propostes artístiques que giren al voltant del nexe entre naturalesa i art. De fet, el paquet Circ i Natura convida els visitants a passejar pels voltants del Circ Cric abans de gaudir de l’espectacle Bemoll sostingut, de Tortell Poltrona, premi Zirkòlika 2014 al millor espectacle de circ en carpa, que es podrà veure 13 diumenges durant el festival. Amb aquest mateix objectiu, la proposta Un bosc de nassos indueix a viure situacions insòlites al bosc que envolta les instal·lacions.

Debat i interacció

Durant tres sessions i a partir d’un procés de creació participatiu, Toti Toronell, Pere Hosta i Tortell Poltrona crearan Això no és un espectacle. Les sessions del 24 d’abril i el 5 i el 26 de juny serviran perquè el públic debati, reaccioni, proposi i opini sobre els assajos. A través de la col·laboració del públic i l’expertesa dels pallassos -que, al cap i a la fi, hi entenen molt-, l’ Això no és un espectacle acabarà per ser-ho. I es podrà veure el dissabte 18 de juliol, l’últim cap de setmana del festival, al qual tothom que hagi intervingut en el procés deliberatiu i creatiu podrà assistir de manera gratuïta.

El pallasso Toti Toronell explica que havia iniciat aquest projecte en un viatge a l’Índia: “Ara tenia ganes de provar-ho aquí i fer-ho amb en Tortell i en Pere Hosta, perquè no havíem tingut ocasió de treballar plegats abans”. Per fer un espectacle “diferent”, diu Toronell, calia “parir-lo de manera diferent”. La “comunicació” amb el públic que és present en el “procés creatiu de l’assaig” és “clau”. Això implica que “aquests assajos hagin de tenir ritme i s’hagin d’acotar, però la improvisació és real i parteix de zero”.

Sobre el públic, Toronell reconeix que “a vegades als nens un procés creatiu els resulta avorrit”, tot i que “en ocasions un sol nen pot donar-te una idea brillant,” i explica que, en canvi, funciona molt bé amb la participació de persones adultes. Ara bé, “amb les criatures la transparència és més clara, es veu als ulls, és un feedback directe per comprovar si funciona o no”.

Dia Mundial del Circ

El 12 d’abril és el Dia Mundial del Circ i el Festival es bolcarà en aquesta jornada amb una festa per a tota la família, un epicentre d’espectacles de circ, tallers, jocs, Contes a l’Autobús, música i passejades. De tot durant tot el dia. El Montseny viurà una diada plena de màgia i sorpreses. L’entorn natural del circ estarà ple d’acròbates, malabaristes i mags. Des d’un concert de gaiters d’escocesos excèntrics fins a una sessió de circ contemporani de la companyia Bover. A més a més, hi participaran companyies de Madrid, Màlaga, el País Basc i Mallorca, entre d’altres.

Del pòster a la carpa

Gorka Ganso és qui s’amaga darrere de Walkman: un home, un xòuman, un seductor, un entusiasta, “un clown amb una col·lecció de tonteries en què la humanitat és la protagonista”, explica aquest pallasso, a qui el Cric Cric va fascinar quan tenia deu anys. Era l’any 83, a Bilbao, explica Ganso, i va assistir amb els seus pares a un espectacle que Tortell Poltrona feia girar pel País Basc. En “el famós truc de la bossa i la puça” el va fer participar: va simular que llançava la puça a dins d’una bossa de plàstic que feia un soroll, una mena de “ping”, quan queia a dins. La senzillesa del truc i la descoberta d’un món ple de sentits i sobreentesos van encaminar Gorka cap a aquest art. “Qui m’ho havia de dir, que tants anys després de tenir el pòster del Circ Cric a la meva habitació acabaria actuant-hi”.

Ganso&Cia presenten aquest espectacle per “mirar de convèncer que val la pena, encara que siguin inutilitats”, en una comèdia visual, universal i participativa, sense textos i per a tots els públics. Una proposta “molt poc intel·lectual i molt emotiva” en què la gent acaba sentint-se identificada amb els personatges “a través de la complicitat i els dobles sentits, encara que els grans tinguin més codis i els petits menys”. L’espectacle es podrà veure el 12 d’abril.

Festival de Pallasses

El Circ Cric acollirà també en aquesta nova temporada la segona edició del Festival Internacional de Pallasses, amb el convenciment de consolidar aquesta trobada de la comicitat des d’una mirada femenina. Aquest Festival dins del Festival se celebrarà els dies 29, 30 i 31 de maig en diverses localitzacions de Sant Esteve de Palautordera. Inclou espectacles de gran qualitat artística de referents internacionals com Merche Ochoa (Premio Nacional de Circo 2014, del ministeri de Cultura), que presentarà La Cloti va al circ.

A més, no hi faltarà un especial adreçat als més menuts de cada casa. Pepa Plana (Premi Nacional de Cultura 2014 de la Generalitat de Catalunya) presentarà Giulietta, un espectacle de pallassos a partir del clàssic shakespearià Romeo i Julieta en què la pallassa fa tots els personatges. Encara per als més petits, la companyia Mercè Framis - Teatre d’Ombres presentarà The Little Circus, una proposta en anglès que introdueix paraules, sons, ritmes i cançons amb la Mery, la petita pallassa, en un circ d’ombres.

Música i circ

Un altre dels propòsits que persegueix el Festival és unir música i circ. Durant tots els mesos que dura la programació s’hi podran veure concerts. Des d’Els Amics del Circ (amb Albert Pla, Joan Garriga, Quimi Portet, Judit Farrés, Oriol Mateu, Pep Pascual i Tortell Poltrona) fins a Sílvia Pérez Cruz i Toti Soler, passant per La Troba Kung-Fú i la celebració del desè aniversari de la Diatònica, la festa de l’acordió de l’Associació d’Acordionistes dels Països Catalans.

stats