Una família nombrosa

Marina Sancho

Un tros de pa

Careto Zoom

Careto

Una de les coses que hem fan sentir més viva és cuinar. Entre elles, fer pa ha esdevingut una mena de teràpia per a mi i, pel que veig, també per a molta altra gent. Penso que fer pa és com una meditació, m'uneix amb l'essencial de la vida i m'aporta felicitat en tots els àmbits. No exagero. En aquesta altra web on també publico ho explico amb més deteniment. Em va començar a inspirar un noi a qui admiro molt. Es diu Eloy tot i que és més conegut com el PANADERO CASERO.No sé si l’admiro més a ell o el producte de les seves mans: té un art especial a la cuina que fa que hagi de córrer a amassar cada cop que llegeixo una entrada al seu bloc. A més, és pare de dos fills plens de vitalitat amb qui comparteix unes experiències d’allò més enriquidores.

Per tal d'encomanar-vos d'aquesta passiói poder-nos nodrir dels seus coneixements li he fet la següent entrevista, que espero que gaudiu tant com jo:

Com has après a fer pa?

Va ser una mica per casualitat, la Marta hem va regalar el llibre "Hecho a mano" de Dan Lepard juntament amb un curs de pa a Barcelona, quan va arribar el dia vaig estar a punt de no anar-hi hem feia mes mandra que il·lusió, finalment vaig agafar el tren i vaig anar a fer el curs, allí hem vaig trobar a Ibán Yarza un gran apassionat del pa i amb moltes ganes de d'ensenyar tot allò que ell havia après durant anys. Recordo la tornada en tren revisant i apuntant tot allò que vaig aprendre amb la olor del pa que acabàvem de fer i una massa per enfornar a casa.

 

Des de quan tens predilecció per la cuina? Quins són els teus primers records culinaris?

La meva predilecció la cuina ve de quan era petit, recordo que mentre era a casa esperant per dinar veia el programa del Karlos Arguiñano, diuen que m'entretenia més amb programes de cuina que amb el dibuixos de la televisió. De fet volia estudiar Hosteleria, però finalment aconsellat pels pares hem vaig decantar per una enginyeria per tant he convertit la meva passió en el meu hobby.

Què t’inspira?

Fer-te les coses tu mateix, el Do It Yourself (DIY) te l'avantatge que saps exactament els que menges a més i ho cuines com als teus els hi agrada, cada cop es més difícil trobar aliments sense conservants, millorants, ...

Abans de tenir fills cuinava, però va ser quan vam tenir fills que ens vam interessar en l'alimentació, de petit el Bruno (que ara te 5 anys) va estar hospitalitzar per una intolerància a la proteïna de llet de vaca i crec que aquest va ser el tret de sortida per poder alimentar-nos de forma conscient.

Llegeixes molt, t'informes, t'autoformes i arribes a la conclusió de que l'alimentació es clau per tenir una bona salut general. No hi ha veritats absolutes, cadascú s'ha de conèixer i veure que li senta bé i que no.

Tinc curiositat, quants llibres de receptes hi ha a la teva biblioteca? Quants blocs sobre el tema segueixes?

Llibres uns quants, alguns en format paper i altres en digital, els llibres m'agraden per entendre la teoria però reconec que per buscar receptes hem fa mes mandra m'es més senzill buscar una recepta per Internet , veure diferents versions i finalment elaboro una pròpia ajustant-la als nostres gustos.

Blocs sobre cuina en segueixo molts, diría que soc un adicte a mirar receptes, les que trobo que m'agraden les vaig recopilant i un cop la provo, modifico i els exigents paladars de casa hem donen el vist i plau les publico en el meu bloc personal així la trobo fàcilment quan la necessito.

 

Quina creus que és la clau per tenir una vida saludable com la vostra?

Nosaltres portem una vida del mes normal, consumim productes de proximitat i si pot ser ecològics, tot i que no sempre es possible, el que si considerem es l'esport una part important en la nostra família, intentem moure'ns sempre que podem en bicicleta (els nens van en bici al cole) i a més practiquem ioga que ....

Hi ha algun grup d’aliments que eviteu? Què enteneu per una dieta sana?

Si, a casa no tenim ni sucre, ni làctics de vaca i intentem minimitzar les farines refinades i de poca qualitat. Els aliments processats o bollaria ja fa molt de temps que no els tenim en els nostres menús setmanals. Normalment cuinem molt a la planxa o guisats, també menjem molta verdura

Us inclineu per algun tipus d’aliments en especial?

Bàsicament consumim molta fruita, verdura, llegums, carn, peix i ous i ames hem introduït en la nostra dieta fermentats com chucrut, kèfir, verudres fermentades, pa fet amb masa mare, ... que són una font de probiòtics, els nens per exemple prenen cada dia Kefir d'aigua, els encanta!

Quins consells ens donaries a l’hora d’alimentar els nostres fills?

Primer de tot coma pares hem de ser conscients de la importància de l'alimentació, per ser-ho has d'informar-te molt i ser també crític amb que llegeixes i crec que ha de ser això el que hem de transmetre als nostres fills, han d'aprendre que l'alimentació es clau per tenir una bona salud i que moltes de les malalties que ens passen en la societat actual estan directament relacionades en com ens alimentem.

Quin és el teu secret per conciliar la teva feina, la teva passió, el pa, i la teva família?

Tinc la sort de tenir les tardes lliures, per tant puc dedicar la tarda a la família, i intento organitzar-me molt a l'hora de cuinar. S'han d'aprofitar els moments morts que tens a casa, tinc la sort que cuinar hem relaxa, per tant en comptes de seure al sofà estic a la cuina. Molta gent pensa, per exemple, que fer pa es complicat i necessita molta dedicació però realment tot i ser un procés llarg el temps efectiu de treball no son més de 20 minuts.

Cuines amb els teus fills?

Si, des de ben petits que s'asseuen al marbre de la cuina i miren, toquen, oloren, tasten i "ajuden" en tot el que poden. El seus primers joguets van ser estris de cuina i encara ells es passen moltes estones cuinant tot allò que trobem per casa. Cuinar amb els fills te varies avantatges faig el que m'agrada amb companya dels fills, i a més ells es familiaritzen amb olors, gustos, i quins son els ingredients que conformen un plat.

Què us agrada fer en el vostre temps lliure?

Ens agrada estar a l'aire lliure i viatjar, fa poc que tenim una caravana amb la que anem a tot arreu, la decisió de viatjar en caravana te molta relació amb la importància que te per nosaltres l'alimentació, al viatjar d'aquesta manera podem seguir menjant com a casa quan estem fora, així no variem la dieta ni depenem de restaurants, això si una predilecció o mes aviat una obsessió que tenim quan viatgem es anar als supermercats per veure, comprar i tastar els productes locals.

Ens recomanes algun llibre, pàgina web, article?

Clar, si voleu aprendre a fer pa us recomanaria el llibre "Pan Casero" de Ibán Yarza, es un llibre per iniciar-se en aquest mon i que explica tots els secrets per fer un bon pa casolà des del punt de vista d'un aposinat pel pa però no un professional.

Si ja teniu uns coneixements previs de pa, un bon llibre es "El Pan" de Jeffery Hamelman, per molts es considerat "la biblia panarra" es un llibre amb moltíssimes receptes i on explica conceptes tècnics de la panificació.

Pàgines web n'hi ha motlísimes però crec que n'hi ha dues que son impresicindibles: el foro del pan (www.elforodelpan.com) i Un Pedazo de Pan (www.unpedazodepan.es)

Pan-de-Guinness-2 Zoom

Pan-de-Guinness-2