Una família nombrosa

Marina Sancho

10 maneres de reduir les deixalles en la nostra vida quotidiana

basura2 Zoom

basura2

 

 

Últimament surto a caminar cada dia amb un grup de mares que, xerrant xerrant, hem arribat al punt d'estar vivint un estil de vida semblant perquè compartim mètodes i consells per viure una vida familiar més harmònica amb nosaltres mateixes i amb el nostre l'entorn . Ahir comentàvem el curiós que ens sembla el fet que ja no generem tantes deixalles, especialment la brossa del plàstic ens queda buida i només ens cal portar-la al contenidor un cop a la setmana. Hem passat de generar 7 grans brosses per al contenidor groc a omplir-ne una sola, i el nostre camí segueix,...

De manera que he pensat que potser seria útil que compartís amb vosaltres les 10 pràctiques que més han contribuït a aquest canvi a casa nostra:

 

 • Ja no comprem iogurts: els fabriquem a la iogurtera. A més a més els fem dels gustos que més ens agraden: vainilla, llimona, ...
 • No mengem galetes industrials, en especial d'aquelles que van embolicades en paquets individuals: ara elaborar les nostres galetes és una manera divertida i sana de crear un moment especial per relacionar-nos amb els nostres fills.
 • Hem deixat d'utilitzar suavitzant del que venen al súper i fabriquem el nostre propi suavitzant de roba, molt més efectiu i sobretot respectuós amb la nostra pell. El primer que ens van dir els pediatres és evitar l'ús del suavitzant en les pells atòpiques, tot i que també s'ha demostrat que conté agents químics cancerigens. Aquesta és la nostra recepta:
  • una mida de vinagre
  • dues mides d'aigua
  • una mida de bicarbonat sòdic
  • unes gotes d'oli essencial (pot ser espigol, taronja, llimona, ...)
  • Ho posem tot dins l'ampolla vella de suavitzant i ho tenim llest per utilitzar en cada rentadora. Us sorprendreu dels resultats! La meva goma de la rentadora ja no està negra i la meva roba desprén una olor a net i està més flonja que mai.
 • Nosaltres ja no fem servir sabó líquid per rentar les mans ni gel a la dutxa. Ja fa un any que fem servir la pastilla de sabó natural tant per rentar mans com per ensabonar-nos a la dutxa i estem més contents que mai .
 • No mengem bosses de patates industrials: els olis fregits a les fàbriques són un verí per a la nostra salut. Quan ens ve de gust menjar unes patatones, en fregim unes quantes a casa i ens llepem els dits!
 • Pràcticament hem deixat d'anar a comprar als supermercats (sortíem amb més productes dels que necessitàvem i un tiquet que no s'acabava mai). Ara comprem a les cooperatives agrícoles, als mercats, a la botiga de proximitat, directament als pagesos, etc. Això ha comportat limitar l'allau d'envasos presents a tot arreu, sobretot a la fruita i la verdura.
 • Ja no mengem, en conseqüència, cap tipus de menjar preparat de manera que tots els envasos que els contenien tampoc tenen lloc ara a casa nostra.
 • Sense fer-ho expressament també hem deixat de menjar productes congelats. No és que tinguem res en contra dels congelats però si que tenim molt a favor dels productes frescs i de proximitat. Així que, donat que cuinem el que comprem als mercats i al pagès, ja no tenim temps de menjar cap producte del congelador. El que si us puc dir que la nostra vitalitat ha augmentat, no és el mateix nodrir-se d'un aliment viu i acabat de collir que d'un menjar que porta temps en una bossa de plàstic dins el congelador. La energia, la textura i el sabor que ens aporta no pot ser de cap manera la mateixa.
 • Hem deixat de fer servir mil productesde neteja per tot. Ara ens servim bàsicament del vinagre, el sabó de plats, a vegades la llegiu, el detergent del terra i poca cosa més.
 • , de manera que ja no produïm els inacabables envasos amb que els acostumen a embolicar. En lloc d'això hem incrementat la nostra ingesta de fruits secs i llegums, que els comprem a granel a l'agrobotiga, evitant alhora més envasos.
 • El fruit més visible de tots aquests canvis ha estat la reducció dràstica de les nostres deixalles i alhora ha comportat un increment de la nostra salut i dels nostres estalvis, ja no gastem tant! És un guany en tots els aspectes, així que us animo a provar alguna de les meves propostes, si és que no la dueu a terme ja. I us demano, si us plau, que si en coneixeu alguna que jo no sé la compartiu amb nosaltres deixant un comentari.

  Gràcies!