Una família nombrosa

Marina Sancho

Quan l'espurna de la vida s'uneix amb la vida

La setmana passada va morir la Jaka, la força de la vida feta persona. Quan vaig llegir la notícia al Facebook no ho vaig entendre, és una d'aquelles persones que et fan creure que no moriran mai, doncs dones com ella són el símbol de la energia i, com tots sabeu, l'energia ni es crea ni es destrueix, es transforma. Ella ho donava tot, expressava amb intensitat la grandesa del seu ser i no es deixava res per entregar. És per aquest motiu que quan la veies et contagiava d'alegria, bon humor i optimisme. No era de les que només parlava i es tancava en l'aïllament dels conceptes, sinó que posava a l'acció tot el seu poder i feia realitat tot el que podia passar pel seu cap.

Fa uns dies va morir. Però no va morir de veritat, l'espurna de la vida no s'apaga mai, tan sols es va fondre ambla font d'on venimtots, va tornar a l'eternitat on sempre ha pertangut. Doncs ella mai va abandonar aquesta magnificènciadel ser. Per això esclatava d'energia, transmetia felicitat i ens recordava a tots la vertadera matèria de que estem fets.

La seva presència delatava tota una filosofia de vida, algunes de les lliçons que vaig aprendre tot llegint entre línies durant les meves trobadesamb ella són:

 • Il·lumina la teva vida amb tanta bellesa com sigui possible: a la paret, a la roba, a les sabates, al lavabo, al cotxe.. que cada racó et recordi la bellesa inherent a tot.
 • Obre una porta a l'expressió de l' amor sigui en la forma que sigui: un amic, un fill, un veí, un alumne, qualsevol ésser que s’aproxima a tu és una oportunitat per experimentar el sentiment més sincer i intens.
 • Desplega les teves activitats quotidianescom si la teva vida fos un valson tot està compassat i cada moviment és una dansa que expressa la teva harmonia i agilitat.
 • Prioritza sempre tenir quelcom a fer que nocions a entendre, doncs la realitat es va teixint amb cada acció. Ets tu qui la construeixes amb cada fet i crees el sentit que vols que adopti. La vida no és element per analitzar sinó per inventar.
 • Honora les possibilitats del teu cos i utilitza-les per arribar allà on t'agradaria ser.
 • Sigues sempre la versió més eleva da del teu ser.
 • Produeix el fruit més ric que ets capaç de fer i delectat compartint-lo amb els demés.
 • Sigues lliure d’expressar-te espontània, pura i simplement nua.
 • Sigues allò que anheles ser, doncs tu constitueixes la teva pròpia obra d’art.
 • Diverteix-te sense límits perquè aquest món és una alegria. Cap pena, dolor ni amenaça pesa sobre la teva existència en el teu futur. No t’espera res dolent. Estigues de contínua festa, que cap mal et persegueix. Porta la bandera de l'optimisme, la satisfacció i la felicitat onejant sobre el teu cap ben alt .
 •  

  Gràcies, Rosa per ensenyar-me que com tu, jo també puc ser qui vull ser, que no em dec a ningú més que a la meva pròpia creativitat. Gràcies per ensenyar-me a utilitzar la llibertat de la manera més bonica possible. Gràcies per transmetre'm la convicció que amb alegria i estimant és viu millor. Gràcies per viure com ho vas fer i deixar-nos aquest enorme llegat.