Una família nombrosa

Marina Sancho

10 claus per un bon inici de curs

 

images (2) Zoom

images (2)

Davant la perspectiva del re-començament de les rutines, les obligacions i la feina és fàcil ensorrar-se anímicament. Els auguris no ens semblen propicis: haver-nos de llevar d'hora (quan encara és de nit), haver de córrer per vestir-se, preparar els esmorzars, portar els nens a l'escola (si tenim sort) treballar vuit hores, condicions meteorològiques adverses, quadrar els horaris de les criatures amb els nostres, algun refredat, les factures interminables del setembre, preparar el menjar, les dutxes, posar els nens a dormir i caure rendits per la nit. La tornada a l'escola se'ns pot fer asfixiant. Tanmateix, ho podem evitar aplicant les següents claus:

1. Tenir clar el nostre objectiu. És a dir, ser conscients que les nostres tasques no són la finalitat sinó el mitjà per arribar a allò que volem. Saber què volem a la vida i recordar que tot ho fem per aquest motiu. I si no és així, reconsiderar la nostra finalitat. Evitar fer les coses perquè toquen, arrossegats per la rutina sinó perquè aquestes ens condueixin a quelcom millor. En el meu cas, per exemple, em moriria si tota la meva vida fos treballar per aconseguir pagar factures, generar-ne més i haver de treballar més, així fins un cercle viciós infinit. Personalment tinc clar que treballo per poder-me fer amb uns diners que m'ajudin arealitzar els meus somnis, mentre minimitzo al màxim les meves factures i intento no sucumbir a les nimfes i sirenes de les temptacions comercials.

2. Reservar-nos un temps per a nosaltres, per estar sols en intimitat; encara que sigui restant hores de son. El temps que destinem a fer quelcom que ens complagui i ens realitzi, ens aportarà molts més beneficis que els 30 minuts de son que puguem retallar. Durant aquest temps ens podem fer un massatge els peus, contemplar l'alba, meditar, cuinar-nos el nostre plat preferit que sempre ens reconforta, llegir un llibre, dibuixar, ballar, escoltar música, etc.

3. Focalitzar en les relacions. Establir lligams significatius amb les persones que ens envolten ens carregarà les piles. Els humans estem fets per viure en societat, necessitem el contacte amb les persones per sobreviure. Mirar-nos als ulls, un somriure, una mà sobre l'espatlla ens omplirà molt més que unes vacances al Carib. Quan estigueu esgotats i fastiguejats centreu-vos en animar a qui teniu al costat i automàticament us trobareu millor.

4. Ser positius. No abandonem mai l'optimisme i mantinguem els pensaments positius tot eliminant els negatius que només ensaporten desgast. Els pensaments positius generen un bon humor que propicia que tot enssigui més favorable. Penseu que l'actitud sovint ho és tot. L'important no és el que ens succeeix sinó com ens ho prenem. Amb la nostra alegria i millor voluntat atraiem situacions similars.

5. Cuideu-nos, tinguem cura del vostre cos com si fos el bé més preuat (el qual en realitat ho és, doncs és el vehicle de la nostra existència isense aquest no som res). Regalem-nos una dutxa tonificant diària, nodrim la nostra pell amb una bona crema hidratant, no oblidem raspallar-nos les dents, mimem el nostre cabell. Un cos en bones condicions és molt més efectiu que un de deixat. El nostre organisme respon millor quan se sent valorat i cuidat. Quan es respecten les normes bàsiques de cura i higiene ens sentim millor (ment sana in corpore sano) i som capaços de rendir molt més. Brindem-nos sessions d'aroma-teràpia perfumant-nos amb les olors que més ens agraden, sucumbim al plaer d'un massatge terapèutic i, sobretot, no deixem de visitar el metge davant el mínim dubte o desajust del nostre organisme.

6. Mantinguem l'ordre en totes les facetes de la nostra vida: la llar, les relacions, els horaris, el menjar, les emocions, l'oficina. Una vida endreçada és molt més fàcil de dirigir i viure amb èxit que una de caòtica. Deixem la mandra de costat i netegem tot el que embrutem, tornem a deixar al seu lloc allò que emprem, reparem allò que es trenqui, callem abans de llançar paraules verinoses a algú, anotem a la nostra agenda els amics a qui volem trucar i no volem perdre el contacte, organitzem la nostra jornada el dia anterior amb un horari clar per a cada tasca (també ho podem fer setmanalment), marquem-nos fites i gols detallats i anotem-los a la vista, organitzemun menú setmanal tenint en compte les nostres necessitats nutritives, escrivim una llista de la compra cenyint-nos al que necessitem específicament per a crear els àpats que hem planificat, fem fora sistemàticament les nostres emocions destructives i implantem-ne regularment de positives.

7. No deixem de moure el cos. No permetem que la nostra energia s'estanqui i practiquem qualsevol mena d'esport, el que més ens realitzi. Els pensaments flueixen millor i la ment discorre més clarament quan cada cèl·lula del nostre cos està ben oxigenada i això només s'aconsegueix mitjançant l'exercici físic. no oblidem que som animals i que el nostre cos està creat per estar en moviment: les cames per caminar, les ròtules per flexionar-se, els músculs per treballar. No deixem cap zona morta en el nostre cos! Donem-nos vida, donem-nos activitat!

8. Provem alguna cosa nova al menys un cop a la setmana.Introduir canvis i novetats a la nostra vida estimula el nostre cervell i ens renova. A més, tenim l'oportunitat de fer interessants descobertes. Sortim de la rutina i en lloc de dinar al restaurant de sota l'oficina, provem el que està 4 carrers més enllà i no hi hem estat mai. Provem de parlar amb la mena de persones que no estem acostumats a fer-nos, segur que tenen quelcom que ensenyar-nos. Intentem aprendre un idioma o a tocar un instrument nou. Visitem zones de la nostra ciutat que encara no hem descobert. Oloreu i proveu-vos roba i perfums als que no esteu habituats. Treure la nostra ment de la seves zones de comfort és obrir noves finestres dins nostre, ampliar els nostres horitzons i rejovenir-nos.

9. No deixem mai d'aprendre. El cervell és un múscul que s'ha d'exercitar. Quan aprenem coses noves s'estableixen connexions neuronals, per la qual el nostre potencial intel·lectual augmenta. hi ha qui diu que un dia sense haver après res és un dia perdut. Busquem aprendre de qualsevol situació i experiència, fixem-nos en els detalls, obrim un llibre a la més mínima oportunitat, acostem-nos a les persones saberudes, obrim la ràdio mentre cuinem, escoltem més els nostres amics, mantinguem els ulls ben oberts. D'aquesta manera ens assegurarem que el nostre sistema cerebral es revivifiqui inequívocament cada dia.

10. Mantinguem contacte amb la natura: si no podem anar al camp o la muntanya amb regularitat cultivem alguna planta d'interior a casa nostra o fem un petit hortet si tenim balcó. Admirem la bellesa i perfecció implícita en qualsevol ésser viu. Omplim els nostres pulmons amb l'aire fresc del matí. Sentim la sorra sota els nostres peus nus. contemplem l'anar i venir d eles onades del mar. Totes aquestes accions ens ajuden a re-establir la connexió amb els nostres orígens: la natura, la qual ens fa sentir arrelats, centrats i protegits, doncs allò que guia els canvis cíclics de la naturalesa, ens guia a nosaltres també. Som part d'aquesta i ens regim per les mateixes lleis. Estimar i prendre consciència de la màgia del nostre planeta, indubtablement ens fa sentir millor.

images (1) Zoom

images (1)