Una família nombrosa

Marina Sancho

Somriure

Somriure és molt més que un acte superficial per mostrar-nos agradables. Un somriure és tota una declaració d'intencions. És mostrar-nos partidaris de l'alegria i oferir la nostra felicitat a les persones que ens trobem. És fer fora tots els monstres que ocupen la nostra ment i reconèixer que la serenitat és el millor estat que podem adoptar. Somriure implica ser prou intel·ligents com per desembarassar-nos de totes les preocupacions que ens inunden i reconèixer que el benestar és el nostre estat natural. No hem nascut per estar trists, estressats o malhumorats. Hem nascut per experimentar la grandesa d'estar vius, cosa que només podem fer des de la confiança inicial, reflectida per un somriure a la cara i no pas des de l'angoixa, la tortura o la repressió dels nostres veritables sentiments.

El somriure és la meva bandera, el meu partit polític, la meva actitud vital, la meva identitat i la meva filosofia de vida perquè quan somric aposto per la senzillesa, l'amabilitat, la satisfacció, la plenitud, la confiança, la salut, l'alegria innata, l'autenticitat, l'amor i la pau. Tots ells són valors que reivindico amb l'execució d'un somriure. Per aquest motiu, decideixo expressar el resum de totes les meves idees, actitud i experiència vital mitjançant un somriure. Somric perquè estic contenta de ser qui sóc. Perquè em recorda connectar amb quant considero essencial. Perquè genera endorfines. Perquè crea un ambient distès i de complicitat quan em trobo amb altres persones. Perquè omple el meu pit d'optimisme. Perquè estic agraïda amb tot quant experimento. Perquè és la meva manera de conduir el món cap a on vull que arribi. Perquè enalteix la meva bellesa. Perquè és la única resposta que puc donar a una realitat que em concedeix tots els meus desitjos.

Somriure ens proporciona benestari ens retorna a la postura natural del nostre organisme. Quan somriem els nostres pulmons s'expandeixen, s'estiren i es relaxen els músculs del nostre coll, espatlles, esquena i pit. Somriure és un exercici que activa i oxigena el nostre cos, com fer esport, de manera que cadascuna de les nostres cèl·lules rep els beneficis d'un somriure. Això és perquè tot el nostre cos està encadenat i un petit gest té conseqüències en tota la resta. Quan somriem estem apostant pel correcte funcionament del nostre organisme, per la qual cosa estem generant salut i comfort, a part de felicitat. Somriure també ens serà útil per reduir les hormones causants de l'estrès (adrenalina, cortisol i dopamina) i per baixar la pressió arterial. Ens ajuda a desfer-nos de les emocions que ens oprimeixen i ens permet fluir, serens, al ritme del nostre desenvolupament. Somriure fins i tot augmenta l'eficiència del nostre sistema immunitari. I per postres, hi ha una llarga llista d'estudis científics que demostren que expandeixla nostra esperança de vida. Per aquesta raó, de la mateixa manera que metges i entrenadors ens recorden la importància de la correcció postural (mantenir la columna vertebral recta, els omòplats enrere, el pit enfora i el cap amunt) és imprescindible adoptar un lleu somriure en la nostra gesticulació facial.

Si estàs en procés de voler fer el millor per la teva salut: menjar més fruita i verdura, consumir productes ecològics, fer esport, descansar entre 6 i 8 hores al dia, tenir relacions socials enriquidores, etc... el somriure és el nou hàbit que has d'incorporar. Somriure és estimar cada múscul del teu cos, és propiciar que l'oxigen arribi a cada racó del teu organisme, és apostar per la felicitat mitjançant un simple gest. Somriure és venerar la vida i experimentar-la amb plena atenció perquè per somriure cal estar presents. Somriure és, en definitiva, bolcar-nos en l'aquí i l'ara, compromesos amb l'experiència que s'està desplegant en aquest moment. És ser partícips de la magnificència de l'univers i apostar per la bellesa, la tranquil·litat i l'alegria amb la forma que adopta la nostra cara, el tapís on esculpim la nostra pròpia obra d'art.