Una família nombrosa

Marina Sancho

Decàleg d'una família feliç

13181332_629094553933168_1214068677_n Zoom

13181332_629094553933168_1214068677_n

Una família pot ser moltes coses: aventurera, tradicional, social, plàcida, intrèpida, culta, reservada o divertida. Tanmateix,el major objectiude qualsevol família és ser feliç. La felicitat és l'únic agent comú en tot desig. Tots aspirem a ser d'aquelles famílies que contagien bon humor, que esclaten en rialles tot sovint, on s'hi respira confiança i benestar, de les que et fan sentir orgullós de ser a casa. La vida de les persones pot tenir múltiples facetes: la feina, els amics, la relació de parella, les aficions, la espiritual, etc. Tot i això, de com estem a casa, amb els nostres, depen els nostre humor i per tant, el nostre rendiment a la feina, la nostra actitud amb els amics, el nostre tarannà amb la parella i la nostra predisposició espiritual, per a exemple. És a dir, la família és el coixí sobre el que es recolzen tots els àmbits de la nostra vida.

Per aquest motiu, és important invertir temps i atenció a l'estat de la nostra família, és la matriu des d'on la resta de la nostra vida es projectarà. Un bon clima familiar, un ambient distès, un lloc on podem relaxar-nos és indispensable per al desenvolupament dels nostres infants, per l'èxit acadèmic dels nostres nens i nenes i per l'equilibri emocional dels nostres adolescents. Després de piles d'anys d'experiència en el món de l'educació, tractant families de característiques diverses i d'observar el nostre propi nucli familiar, he reunit deu condicions imprescindibles per edificar una família feliç.

 

1. Flexibilitat: s'accepten propostes, modificacions, s'està obert noves possibilitats.

2. Dret a equivocar-nos. Partim de la premisa que totsequivoquem. L'error no és un fracàs sinó una prova de que estem aprenent!

3. Sentit de l'humor: qualsevol excusa és bona per riure tots junts!

4. Absència de judicis; a casa no ens avaluem els uns als altres, no ens posem a prova ni jutgem el comportament dels altres. Senzillament ens acceptem tal com som.

5. Simplicitat en tot: la simplicitat és la clau de l'ordre i l'ordre convida a la relaxació i al benestar. No tenim horaris plens a rebentar, ni obligacions per carregar, ni muntanyes de coses per endreçar. Quan tenim tot just el necessari, tot és més fàcil.

6. L'amor és l'única moneda de canvi: petons, abraçades i carícies són la resposta a la majoria de situacions: per felicitar-nos, per animar-nos, per ajudar-nos, per acompanyar-nos,..

7. Confiança: estem segurs, qualsevol secret pot ser confiat, la complicitat és un tret característic de la família cohesionada.

8. El rellotge no existeix. Els ritmes no els marquen els minuts ni les hores sinó les necessitats de cada persona. A casa el rellotge passa a un segon pla il'espontaneïtat regeix el nostre horari.

9. Respecte: noenvaïm l'espai vital de l'altre, no atemptem contra la seva personalitat, no coartem la llibertat.

10. Generositat: compartim tot el que tenim, deixem anar el millor de nosaltres, regalem el nostre temps, el nostre amor, la nostraalegria.

 

Què et sembla?Hi estàs d'acord? N'afegiries alguna? N'esborraries alguna altra?