Criatures 02/05/2016

Com millorar l'autoestima dels nostres fills

2 min

Per: Marta Rosell

Segons Abraham Maslow1, tots necessitem una valoració positiva de nosaltres mateixos, amb una base adequada d’autoestima. La satisfacció d’aquesta necessitat d’autoestima ens condueix a sentiments d’autoconfiança, vàlua, força, capacitat i suficiència de ser útils i necessaris al món. Per altra banda, la frustració d’aquesta necessitat ens pot provocar sentiments d’inferioritat, debilitat i/o desemparament.

Podríem dir, per tant, que l’autoestima és un pilar fonamental del benestar emocional que cal potenciar. Aquest és un tema que en els últims anys preocupa la majoria de pares, que entenen que ajudar a construir una autoestima ferma en els seus fills els ajudarà a prevenir molts problemes quan arribin a l’adolescència, dotant-los de més resistència davant de les dificultats. Però com es pot potenciar l’autoestima dels nens? Això no és quelcom que s’aprengui d’un dia per l’altre, sinó que la seva construcció dependrà de les relacions personals d’acceptació i confiança que es realitzin a diari. Els nens i adolescents han de trobar seguretat i afecte en les persones que els envolten sense arribar a la sobreprotecció, que només els debilitaria i els faria més sensibles i vulnerables.

Alguns aspectes pràctics per al dia a dia podrien ser els següents:

  • Utilitzar el reforç positiu, basant-se més en els fets i no tant en els resultats. A la vegada, cal ajudar-los a admetre els seus errors; han d’aprendre que les coses no sempre surten com a un li agradaria que sortissin.
  • Reconèixer les qualitats i encoratjar-los a millorar en allò que no se’ls dóna tan bé.
  • Realitzar activitats on puguin tenir èxit i comprovar que són capaços de portar-les a terme.
  • Fomentar activitats extraescolars que potenciïn les seves habilitats.
  • Valorar-los tal com són i no com nosaltres voldríem.
  • Donar responsabilitats de manera gradual que a la vegada ajudin a la seva autonomia i a confiar més en si mateixos.
  • No solucionar els seus problemes i buscar solucions amb ell.
  • No comparar-lo amb amics i/o germans.
  • Demanar la seva opinió i mantenir una actitud d’escolta en tot moment.

Com tot, treballar l’autoestima requereix dedicar temps. És necessari estar alerta dels moments que ens permetin potenciar-la. El paper dels pares és fonamental, i en pot dependre aconseguir una bona base per després saber afrontar qualsevol situació que es doni amb la resta de l’entorn.

1 MASLOW, A. (1991). Motivación y personalidad. Madrid: Díaz de Santos.

stats