Criatures 17/11/2015

Hàbits d'higiene vocal

2 min

Per: Elisabet Canals

La prevenció de la salut vocal i corporal és el millor mitjà per tal d’evitar disfonies. Per això és de gran ajuda conèixer alguns consells sobre higiene vocal.

No es tracta d’una llista de normes generals per a tothom, sinó que cada persona ha de revisar els hàbits que perjudiquen la seva producció vocal; no afectaran a tothom els mateixos factors, ni de la mateixa manera.

Us presentem un recull dels més rellevants:

És important mantenir una bona hidratació. Es recomana beure 1,5 litres d’aigua al dia per a una bona humidificació de les cordes vocals.

S’ha de mantenir una bona higiene de les foses nasals. Cal mocar-se primer d’un costat i després de l’altre, i no els dos alhora.

Hem d’evitar parlar en llocs sorollosos sempre que sigui possible. Controlar l’entorn i conèixer els nostres límits vocals ens ajudarà a gestionar correctament la nostra veu. Podem parlar amb un to baix, però sempre fonant.

És convenient no cridar i no mantenir un to de veu elevat de manera habitual. No hem de fer prevaldre el crit com a primera reacció davant situacions adverses o tensionals. I, si cal cridar l’atenció d’algú, podem fer servir altres recursos sonors com xiular, picar de mans... Així evitarem irritar les mucoses.

És recomanable limitar el consum de caramels, xiclets o altres productes de farmàcia que faciliten una salivació artificial que no hidrata i a la llarga pot ser perjudicial per l’efecte rebot de sequedat que produeix.

Hauríem de buscar espais de silenci durant el dia per reposar la veu.

Hem d’evitar escurar-nos la gola contínuament per la irritació vocal que provoca. Quan notem que necessitem escurar-nos, podem empassar saliva, beure aigua o badallar.

S’ha de posar atenció als factors ambientals agressius com ara la pols, la calefacció o l’aire condicionat excessius, productes de neteja amb olors fortes, etc.

En cas de patir reflux gastroesofàgic, s’haurà de controlar el que mengem. Evitar al màxim el reflux ens ajudarà a preservar la mucosa vocal.

Si estem refredats o patim laringitis, és important que disminuïm el temps d’ús de la veu, així com també quan estem molt cansats o estressats. Podríem crear sobreesforços a la nostra laringe.

Hem de dormir i descansar bé. Es recomana dormir almenys 8 hores al dia.

Aquests consells sobre la higiene vocal són els principals i els més bàsics, tot i que també hi ha altres factors, particulars a cada persona, que s’han de tenir en compte, com poden ser medicaments, alteracions posturals, factors emocionals, al·lèrgics, hormonals o respiratoris. Tenir-los en compte i evitar un ús inadequat ens ajudarà a gaudir del nostre aparell fonador en perfectes condicions durant molt de temps.

stats