Criatures 28/10/2011

D'una V a una B

3 min

Si noies ( i nois) d'unava unabi passem de les ovelles del dimecres a les abelles d'avui divendres. Està clar que aquesta és una setmana de bitxos!

Dels comentaris de l'entrada de dimecres alFacebook, en va sorgir un que parlava de les mugroneres de cera d'abella i es van crear dubtes sobre el seu ús, així que aprofito per parlar del tema.

En primer lloc anem a veure què diuen que fan aquestes petits trossets de cera:

"Les mugroneres s'elaboren artesanalmentde pura cera verge d'abella.Es recomana utilitzar les mugroneres de cera verge d'abella abans i després del part per les seves propietats hidratants iemol·lients:

  • Evitenl'aparició de clivelles lubrificant i protegint el mugró durant la lactància.
  • Espoden estovar amb aire calent amb l'assecador per adaptar-les a la forma del mugró.
  • Poden ser utilitzadesdurant la lactància i duranttot el tempsdesitjat i a posteriori fins que desapareguin les molèsties dels mugrons.

Si s'embruten, es poden rentar amb una mica d'aigua tèbia per treu-ne la pelussa i brutícia que se'ls hagi pogut enganxar podent utilitzar-se les vegades que consideri oportú"

Apa de nou miracles a 6 euros! No cal que us digui que les mugroneres de cera no eviten res! Un tros de cera d'abella no pot evitar l'aparició de clivelles que ja sabeu perquè es produeixen.

Recordem que durant la gestació no cal fer res per preparar els mugrons, que els mugrons es preparensolets sense necessitat de cap mena de crema, exercicis, fregues o mandangues!

Per tant afirmacions com aquesta són una presa de pèl! I si només fos això doncs mira: 6 euros no són tants diners i no et poden fer cap mal... O potser sí que poden ser perilloses? Perquè potser per les mares són innòcues però per la criatura no en podem estar tan segurs.

Així doncs, quin és el gran inconvenient de les mugroneres de cera? Doncs la possibilitat de que la criatura ingereixi espores de botulisme que poden formar part de la mugronera.

De la mateixa manera que no es recomana l'ús de la mel (no tractada) per guarir clivelles o ferides dels mugrons, no es pot recomanar l'ús de mugroneres de cera.

La mel verge, la que no està tractada pot contenir espores del botulisme que poden ser molt perilloses per un nadó.

Clostridiumbotulinumés un organisme que podem trobar a la terra, les seves espores poden sobreviure en la majoria dels ambients i són difícils de destruir fins i tot a la temperatura d'ebullició, de manera que molts productes enllaunats són bullits a altes pressions per destruir les perilloses espores.

El botulisme pot aparèixer en qualsevol aliment d'origen animal o vegetal, sent les conserves, especialment les casolanes, els llocs on apareix en la pràctica totalitat dels brots. La mel, el xarop de blat de moro i altres additius dolços poden contenir les espores de Cbotulinum, però les espores no poden créixer en solucions amb tan altes concentracions de sucres, però, quan el sucre és diluït en l'ambient de baix oxigen i baixa concentració com pot ser el suc gàstric d'un infant, les espores poden desenvolupar-se i produir la toxina.Tan aviat com els nounats comencen a consumir aliments sòlids, l'àcid gàstric és suficient per impedir el creixement del bacteri. Per tant la mel no seria un producte apte per criatures menors d'un any pel risc que suposa. I ja només és el consum. Les ferides o clivelles tractades amb mel ( la mel és un cicatritzant potent) poden ser una via d'ingestió d'espores.

Així doncs la mel artesanal, no processada a altes temperatures podria ser un perill per les criatures. De la mateixa manera les murgones de cera al no ser tractades amb cap mètode tèrmic no poden garantir que estiguin exemptes d'espores de botulisme.

Per tant entre que no fan res màgic, sí protegeixen la pell del frec de la roba o del sostenidor però res més, i a més poden ser perilloses.... Em sembla més útil i segur fer servir una conxa protectora. I sí, seria mala sort que la criatura es contaminés per espores de botulisme, però com a mares si ens fa por pendre un medicament catalogat de risc 1 amb una criatura de 5 mesos, per exemple, no ens hauria de fer la mateixa por la contaminació per les mugroneres?

Ja veieu no compro ni ambvni ambb!

Us deixo un enllaç amb més informació sobre els perills de la mel per un lactant.

stats