Criatures 03/04/2013

Tallar la llet

3 min

- He estat de pont del bloc però no he fet pont en l’atenció de trucades d’urgències. Un parell de trucades d’aquests dies feien referència a un medicament que és conegut perquè “talla la llet”

-

Les dues mares amb les que he estat en contacte aquets dies van prendre cabergolina per deixar la lactància. Però en cap cas la informació que van rebre va ser encertada ni oportuna.

La primera va deixar la lactància alcinquè dia de vida de la seva criatura, tenia els mugrons invertits i la criatura no s’agafava. Això li va causar una ingurgitació brutal i davant de tant dolor i malestar va decidir deixar la lactància. La mare però, va manifestar el desig de que ja que no podia alletar directament, es volia treure la llet i donar-li a la nena en biberó. La ginecòloga li va dir que se n'oblidés, que si amb l’ingurgitació tenia tant dolor segurament no es podria treure llet i el mal seguia. Per tant li va recomanar prendre dostinex en dosis repetides per eliminar la producció de llet. Un mes després la mare es va penedir del que havia fet, encara produïa llet i la criatura s’agafava amb mugroneres, volia relactar peròhavia llegit el prospecte del medicament on deixa clar que no es pot alletar si l’has pres.

La segona mare tenia dolor i clivelles i li va dir al metge que volia deixar la lactància. El seu nen tenia 15 dies i no podia més. Li van donar una única dosis de dostinex i no li van dir res més. Als 15 dies després de prendre'l tenia un abscés brutal. L’han hagut de tractar amb diversos tipus d’antibiòtic i l’han tingut ingressada al hospital deu dies, en resum li han fotut el post part enlaire.

El que fa aquest medicament és suprimir la producció de prolactina a la hipòfisi. Per tant teòricament s’evita o es disminueix la producció de llet. Però si el medicament no es pren dins les primeres 24 hores post part la pujada de llet es produeix igualment. A dosis úniques tampoc sembla ser massa eficaç.

El fet de pensar que el medicament “talla” la llet fa pensar a moltes mares que no cal fer res més, que la llet s’evaporarà o desapareixerà dels seus pits per art de màgia i res més lluny de la realitat.

A més si la mare és d’aquelles que llegeix els prospectes dels medicaments l’hem feta bona. El prospecte del medicament diu:

“Embarazo y lactancia Consulte a su médico o farmacéutico antes de utilizar cualquier medicamento.

Dostinex no debe administrarse a madres que decidan dar el pecho a sus hijos ya que este medicamento se utiliza para evitar la secreción de leche yse desconoce si se excreta en la leche materna.Si durante el tratamiento con Dostinex se mantiene la secreción de leche, no debe dar el pecho a sus hijos.”

És evident que si ningú diu res i no saps què fer: tens el pit ple i et fa mal, et penedeixes d’haver-lo pres...i llegeixes el prospecte ni se’t passarà pel cap alletar! No fos cas a la criatura li passes qualsevol cosa perillosa!

La manca d’informació més la informació desencertada del prospecte són el que causa a les dones veritables problemes: dolor, mastitis, si tenen mastitis abscés mamari….

Tot i que no hi ha estudis concloents podem afirmar que no suposa cap mena de risc per la criatura mamar després que la mare hagi pres la medicació. Tant si s’ho ha repensat, o li cal buidar el pit (recordeu que no hi ha tirallets més eficaç) la llet no suposa cap mena de risc per la criatura. En primer lloc perquè si el medicament fa l’efecte que li toca la producció de llet estarà en part disminuïda i després perquè la quantitat que pot rebre a través de la llet és tan ínfima que fa riure. Imagineu que la criatura fa una llepadeta una pastilla sencera de dostinex. Aniríeu a urgències? Doncs la quantitat que li arriba és similar a aquesta llepadeta. I si fa dies que la mare l'ha pres, com és el cas de la segona mare que us explico, ni la llepadeta!

Per tant si voleu prendre el dostinex, que tampoc és necessari, hi ha altres opcions per deixar la lactància, heu de saber que la llet no s’evapora i que cal prendre mesures per evitar-vos riscos innecessaris.

stats