Criatures 14/05/2011

Prohibit alletar

2 min

Una de les contraindicacions reals de l'alletament és la galactosèmia. Una criatura quepateixi galactosèmia no pot pendre llet de cap tipus, materna tampoc.

La galactosemia és un trastorn hereditari, la qual cosa vol dir que es transmet de pares a fills. Passa aproximadament en 1 de cada 60,000 naixements entre persones de raça blanca. La taxa és diferent en altres grups.

Hi ha 3 formes de la malaltia:

• Deficiència de galactosa-1-fosfatouridil transferasa (galactosèmia clàssica, la forma més comuna i la més greu) • Deficiència de galactosa cinasa • Deficiència de galactosa-6-fosfat epimerasa

La galactosèmia clàssica és un error congènit del metabolisme de la galactosa. La galactosa és un sucre simple que s’uneix a la glucosa per formar la lactosa, i que és present a totes les llets, les llegums, els cereals integrals, les vísceres, i algunes fruites i verdures. La galactosèmia fa que el cos no metabolitzi correctament la galactosa i aquesta s’acumula com si fos verí, arribant a danyar els òrgans. Són habituals les cataractes, els danys hepàtics, renals i neurològics.

Actualment l’únic tractament possible és l’eliminació de la galactosa de la dieta, eliminant totalment aquells aliments que més en duen (com la llet, inclosa la humana, els llegums, el tomàquet...) i restringint aquells que en porten en menys mesura. El consum puntual d’un aliment “prohibit” no resulta perjudicial, però si és habitual pot arribar a afectar la salut del nen, o en casos extrems, la seva mort. D’altra banda també convé un estricte control, analítiques cada dos o tres mesos per veure els nivells, seguiment mèdic per part d’oftalmòleg, neuròleg, gastroentereòleg, i quan la nena creixi també amb l’endocrí, doncs les dones també poden tenir problemes hormonals i reproductius. A més, hi ha una part que no es pot controlar, i és la galactosa que de vegades produeix el propi cos, sobretot durant la infantesa.

http://www.guiametabolica.org/consejo/el-nino-con-galactosemia-en-la-escuela-para-profesores-y-cuidadores#

http://www.guiametabolica.org/subhome-enfermedad/9 http://www.galactosemia.es/web15/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=66

stats