Som la llet

Alba Padró i Arocas

Moritz

-

Dimarts vaig tenir el paler de poder visitar la nova fàbricaMoritz. Sí, no us heu confós això encara és Som la llet!

-Mai hauria dit que d'una visita a una fàbrica de cervesa en pogués sortir una entrada pel bloc però mira per on aquí teniu l'entrada! Ja sabeu que no m'agraden les rosses.... Bé de fet el gust amargant és el que no m'agrada. Però vaig descobrir que l'Aigua deMortiz(0,0) sí que m'agrada! És perfumada amb una lleu olor a flors i tot i que té aquell punt amargant de la cervesa la vaig trobar boníssima! Mira per on ara que no alleto em comença a agradar la cervesa.

Anem al gra que em perdo, vam fer una visita a les noves instal·lacions deMortiz, la fabrica renovada plena de contrastos: diàfana, oberta, amplia, renovada però respectant els origens... Després de la visita ens vam disposar a fer unes tapes i aquí la sorpresa! Quan ens van preparar la taula ens vam asseure just davant d'aquest mural.

Epsss!!! Aquí vaig tenir que treure el mòbil i retratar el moment!!!L'Àlex, que ens havia guiat en la visita, no entenia massa bé perquè just aquella imatge em cridava tant l'atenció (cada boig amb el seu tema),una vegada li vaig explicar les meves aficions ell em va explicar el mural.

Em fa molta gràcia la imatge perquè si us i fixeu la mare té les galtes vermelles com un perdigot i la criatura també. Però no veu pas una cervesa, ni hi ha cap imatge de la botella de cervesa com en altres anuncis antics que decoren les parets.

La fàbricaMortizes va fundar al 1862, en aquella època la llet artificial era una entelèquia, i la lactància materna era LA LACTÀNCIA. Les dones alletaven o tenien una dida que els criava les criatures. Fos una o fos l'altre la por a tenir poca llet ja podeu veure que ve de lluny. La fabricacióde la "cervesa tònicaEviunis" va començar entre els anys 20 i 30. L'etiqueta diu:

"És el complex fòsfor-vitamínic, extret de la planta verda i conté les sals fisiològicament actives i els factors vitamínics,antiraquític,antineuríticsi les vitamines del creixement"

Carai!!!

Em va explicarl'Àlexque a la fabrica deMortizno només venien cervesa, també venien llevat de cervesa! Es veu que les cues eren espectaculars!

He estat buscant informació però no hi ha massa cosa, seguiré investigant sobre el tema. Pel que entenc aquest tònic es venia com a una potent injecció de vitamines (és cert que en té del grupB) que revitalitzava, donava salut i augmentava la producció de llet i de pas solucionava l'acne!

El que aconsegueix aquest efecte galactogog, el que ens interesa, és un principi actiu, en concret un polisacàrid anomenat "β-glucans" que està present en la malta, l'ordi i la cervesa. I en animals està demostrat que augmenta laprolactinaen sang, per tant per deducció en lesmares lactants també hauria d'augmentar la producció de llet.

Immediatament li vaig preguntar al'Àlexsi pensaven tornar-ne a vendre perquè les cues les tindrien de nou assegurades i no només serien per beure cervesa i tastar les tapes!

La fàbrica es va fundar fa 150 anys i en fa 92 que venien el tònic, però les dones seguim patint per la nostra producció de llet i cobejant més i més llet!

Espero poder descobrir més coses sobre el tema, a veure si poc a poc m'agraden més les rosses, les mulates o el que calgui! Tot sigui per la lactància!

Feliç dia de Reis!