Criatures 24/09/2010

Miracle!!

3 min

Hem vist altres quadres sorprenents, però aquest s’emporta la palma dels curiosos! El personatge que apareix a totes les pintures és Bernat de Claraval. Va néixer a Borgonya l'any 1090. Fill d'una família burgesa va renunciar a la seva riquesa ies va convertir en un monjode vida austera i especialment dura. Per qui en vulgui saber més aquí hi ha la seva vida,obra i miracles.

Però anem al punt de la seva vida que ens interessa: la llegenda de la lactatio de Sant Bernat. Sembla que era una llegendamolt coneguda a Espanya isorgeix a finals del segle XIII. He trobat moltes explicacions per justificar aquest miracle però sembla que cada un en fa la seva interpretació. I n’hi ha de recargolades i tot!

El raig de llet que va rebre Bernat va fascinar a grans pintors: Bellegambe, Alonso Cano, Juan Correa, Antonio Peris, Joos Van Cleve, Juan de les Roelas, Juan Carreño i el valencià Mestre de Borbotó.. I també la llegenda apareix en textos comen el “Cancionero de Úbeda” i també és esmentada per Alfons X en “Las Cantigas a Santa Maria” on narra el prodigi de la resurrecció d’un monjo cistercenc, que va obrar la Verge al donar-li la seva llet.

El tema és força inusual, a més pot ser interpretat de manera escabrosa i no mostar la pietat que pretenia suscitar amb les imatges. La forma de plasmar el Sant al rebre la llet havia de ser el més pur possible i per això en la majoria dels quadres la Verge és representada a certa distància i en una posició superior a la del Sant, per la qual cosa era necessari pintar un raig de la llet queanés del pit de la Vergea la boca del monjo. La Verge té el nen en braços que es mira encuriosit l’escena. D’aquesta manera es suavitza aquesta situació compromesa, sembla que aixís'autoritzi i justifiqui "la donació de la llet".

Sant Bernat està en un pla més baix (osecundari en altres pintures)per tant apareix agenollat (ell és humà) amb les mans unides (signe de resar) o amb els braços separats (en senyal d'agraïment). Els únics detalls que es repeteixen en totes les pintures és la túnica blanca de la seva ordre ique és representat com un home d’edat avançada.

Anem al gra, aquí teniu les diverses versions i justificacions d'aquest miracle:

Es diu que l'abat de Citeaux va enviar a Sant Bernat a parlar amb el bisbe de Chalon. El Sant, abans de realitzar la missió s’encomanà a la Verge i va voler resar davant d’una imatge de la Mare de Déu, que de manera miraculosa va llançar el raig de llet a Bernat, com a símbol de la paraula de Déu, i de la gran devoció que sempre li va mostrar al Sant i l'ordre del Cister. Aquesta versió ens recorda el fenomen de les Verges que ploren sang.

En un altre d’elles es descriu com Maria es va aparèixer en un pregària a Sant Bernat, i va ruixar la llet del seu pit sobre els llavis del monjo. Amb aquest gest ella li va mostrar que ella era la “seva mare" i que ell estava preparat per establir un diàleg amb Jesús.

Més, La Verge se li apareix mentre el Sant està orant, potser recitant l'himne “Ave maris Stella” que recull la petició "mostra que ets mare" i la Verge li fa arribar la llet. Quina manera millor de demostrar que és mare?

També és descriu com Bernat s'adorm durant una missa, Maria se l’hi apareix i posa el seu pit a la boca (ehhhemmm) perquè així rebés la saviesa de Déu.

Una de rebuscada: Sant Bernat estimava tant a la Mare de Déu que tenia gelos del Nen. Així que Maria es va veure obligada a fer-los germans de llet ( apalà!)

En voleu un altre? Sembla que el miracle es podia haver produït quan Sant Bernat, a punt de morir d'inanició va ser alimentat per la Verge Maria en una aparició miraculosa. Miracle per dues bandes: aparició i materialització de llet.

I ja per últim la versióque diu que Sant Bernat patia una malaltia ( en uns llocs diu a la pell altres a l’estómac) i al prende la llet, com no, es va guarir de tots els seus mals.

Sigui com sigui està clar que de nou la llet materna és un element/aliment de gran valor. L’aliment miraculós que guareix i revifa, l'aliment diví i humà, l'aliment per l'ànima i el cos. Aquesta llegenda ens fa pensar en altres anteriors,la mítica creació de la Via Làctia i en les representació de la Pietat romana.

Ara....El que no podem posar en dubte és la punteria que té la Verge Maria!

stats