Som la llet

Alba Padró i Arocas

Llet de bruixes, quina mala fama!

No, no és que les "bruixes" que coneixem tinguin una llet diferent a la nostra, bé, elles potser tenen mala llet,però és millor que noens emboliquem amb altres temes!

En pediatria, el terme llet de bruixa s'utilitza per descriure la secreció temporal que produeixen els mugrons d'un nadó com a resposta a l'elevació i pas d’hormones a través de la placenta materna abans de néixer. Aquesta situació es produeix en un 5% de naixements i tendeix a desaparèixer dinsles dues primeres setmanes de vida, una vegadasóneliminades aquestes hormones del cos de la criatura.

(El nadó de la fotografia té 3 mesos)

El nom científic de la llet de bruixes és galactorrea del nadó. Aquest procés només es produeixen en nadons a terme i tant passa a nens com a nenes, ja que al néixer, ambdós sexes han desenvolupat de la mateixa manera la glàndula mamariaen l’etapa fetal.

Cal recomanar no fer res als pits de la criatura, no cal prémer, fer massatges o intentar extraure la secreció, doncs això podria conduir a una infecció com a resultat d’aquestes maniobres inadequades i l'augment de llet per l'estimulació del mugró.

Per tant no és un procés lligat a la lactància materna com s’acostuma a pensar. És cert que la llet materna té hormones, però aquestes no són les culpables de la llet de bruixes, doncs aquesta secreció anormal es produeixtanten criatures que mamencom en en les que prenen llet artificial.

S’ha estudiatla secreció pervalorar-ne la composició. Els resultats són sorprenents, sembla que aquesta llet neonatal és molt similar a la llet materna. Conté quantitats importants de greix amb una àmplia gamma d'àcids grassos. Tot i que la concentració de greix totalés menor, la quantitat relativa d'àcids grassos de cadena curta (els que procedeixen d’alimentació) és major que en la llet materna. I com a curiositat cal apuntar que la llet dels nadons desnodrits contenia menys greix que la secreció dels nens sans. Es conclou que la mama neonatal produeix una secreció complexa, i que aquesta llet de nadó és llet de veritat.

I d'on ve aquest nom tan curiós? Hi ha diverses versions que es remunten a l'Edat Mitjana. La caça de bruixes vivia el seu moment àlgid i es publiquen diversos llibres que parlen de dimonis i bruixes. Un d'ells l'escrit per el rei Jaume I d'Anglaterra el és el "Daemonologie". En ell s'explica quins son els trets físics característics de les bruixes. Per exemple es pensava que les berrugues eren com mugrons per on sortia llet que podia ser font d'alimentació d'altre éssers malignes.

A falta de la pròpia llet les bruixes podien animar aaquetsésser malignes a mamar del pit de les criatures. Aquests utilitzant un granota o un gripau, feien adormir al nadó per poder succionar la llet que produïa. D'aquí que encara moltes avies tinguin inculcat que aquesta producció de llet és perillosa pel nadó i que cal eliminar i treure la llet del pit de les criatures ràpidament.

Per cert, sembla que les àvies col·locaven al bressol nines de drap i palla per distraure l'atenció dels dimonis que poguessin rondar la criatura i evitar-los així aquestes temptacions.

Fora mites, la llet de bruixes és una situació benigne que es resol per si mateixa en poques setmanes i que no està causada pel tipus d'alimentació que rep la criatura.

I de bruixes n'hi han moltes i totes elles amb molta mala llet, segur!