Criatures 03/05/2013

Garantint el millor

3 min

-

A petició d’una lectora del bloc us explico el procésque es vam fer servir amb la llet donada que aquest estiu va prendre la Laura la Laura. Si no sabeu de què va el tema us cal llegir aquesta entradaaquesta

-

Després que el pare de la Laura ens digués que volia llet per ella, es va començar a demanar la donació de llet. Sí, va ser tot una mica improvitzant però és que mai haviem fet res semblant!

Sabem que la donació de llet incontrolada està desaconsellada ja que pot arribar a ser perillosa per la salut de la criatura ja que hi ha certes malalties que es transmeten a través de la llet. La més coneguda i perillosa és la SIDA però n'hi ha d'altres.

Aquest és un detall a tenir molt present però també ens cal recordar que la llet artificial no està exempta de riscos i que les recomanacions de l’Estratègia Mundial per l’Alimentació del Nadó i la Criatura Petita( pàgina 10)ens recorden que les opcions per alimentar a una criatura quan la seva mare no pot són:

2. Llet materna extreta 3. Let de dida sana (o de Banc) 4. Llet artificial Per tant la llet artificialtoti que pensem que és la segona opció és en realitat l'última. En aquest cas no podíem fer servir la llet materna ja que per la seva posició al llit de la Maria es feia impossible poder-la recol·lectar les primers setmanes d’hospitalització. I la llet de Banc quedava descartada perquè la Laura estaba perfectament sana i només li va caldre passar una nit en observació.

Per aquesta raó la decisió era ferma i establim una sèrie de normes que ens semblen que disminueixen el risc, les donacions s'organitzen amb aquesta prioritat:

d' Assessores d’ALBAles assessores en formació Néixer a Casa -

També hi ha mares totalment desconegudes que ens truquen per oferir llet i no coneixem de res, a elles els hi plantegem un qüestionari telefònic molt simple:

  • Edat de la criatura
  • Prens cap medicament
  • Tens qualsevol malaltia

D’aquesta manera són descartades una gran part de les dones que ens truquen, elles són molts conscients que ens cal la millor llet i la més segura per la Laura. Com que les donacions del 5 grups principals funcionen molt bé deixem a les mares “anònimes” en standby per si ens calgués més llet en algun moment. Amb les donacions dels grups anteriors aconseguim més de 45 litres de llet.

A les donants els demanem que segueixen el mateix protocol per l'extracció:

-Acceptem llet de qualsevol edat.

-S’han d’extreure llet seguint les mesures higièniques convencionals

-La llet es recull en pots específics o en el seu defecte en pots d’anàlisis d’orina.

-Els han de congelar o portar-los frescos dins les 24h posteriors a l’extracció.

-Han d’etiquetar els pots amb unes dades bàsiques que ens permetin l’identificació de la donant.

Així que quan ens arribava la llet decidiem si calia o no sotmetra-la a pasteurització tot i que finalment la llet que vam pasteuritzar va relativament poca, la tècnica és simple i us l'explico a continuació:

Bullir la llet materna podria malmetre algun dels nutrients i, per tant, no és una bona alternativa. Amb aquesta tècnica casolàna s'ha desenvolupat un mètode alternatiu de pasteurització de la llet materna que sembla ser més adequat ja que amb aquest sistema només disminueix aproximadament el 30% dels components nutricionals i immunològics i per contra es destrueix tots els microorganismes.

Cal col·locar la llet amb uns 50/150 ml en un recipient de vidre dins en un pot/cassola d’alumini gran amb uns 450 ml d’aigua.

Es posa al foc controlant l'aigua amb un termòmetre de cuina per verificar que la llet va augmentat de temperatura fins els 62,5ºC. Cal mantenir-la a aquesta temperatura durant 30 minuts. Finalment es retirar la llet i es col·loca de nou en pots adequats per congelar-la.

Ja veieu que és força simple, entretingut però simple. I tot el protocol que vam posar en funcionament ens ha permès garantir la salut de la Laura.

La vaig veure ahir i us asseguro que dir que està preciosa és poc!!! Gràcies de nou a totes les que vàreu fer-ho possible!

stats