Criatures 27/06/2012

Des de dins tot és més fàcil d’entendre

3 min

-

Encara hi ha dones que pensen que un tampó es pot perdre dins la seva vagina per pur desconeixement de la nostra anatomia. De la mateixa manera la majoria de dones no saben com funciona el seu pit: com es fabrica la llet? Quines estructures estan implicades en la fabricació de llet?

- Segona part de l'entrada de fa dos dilluns, i com que a l'escola no ens expliquen com funciona la glàndula mamaria, i en sabem tant poc d'aquest òrgan tan màgic, anem avui a explicar com funciona, que tampoc és tan complicat d'entendre! No hi ha cap misteri!

Per entendre-ho gràficament penseu en una parra de raïm ja que aquesta és la millor metàfora per fer tenir-ho clar. Som-hi:

La part funcional més petita són els alvèols. Els alvèols són una mena de central productora de llet, imagineu-los com un petit gra de raïm. Cada granet de raïm sintetitza la llet, el que vol dir que la fabrica. I com ho fa? Doncs de dues maneres, en primer lloc agafa de la sang materna una primera tanda de nutrients i per altre part, dins els alvèols, hi ha les anomenadescèl·lulesmioepitelialsalveolars que s'encarreguen de fabricar els nutrients que calen.

Cada alvèol és una mena de fabrica en miniatura que treballa de manera eficaç per reproduir una fórmula exacte i concerta que garanteixi la nutrició de la criatura i mireu si en són de fantàstiques aquestes cèl·lules que adapten la llet a la creixença de la criatura o també fan llet diferent en el cas d'una criatura prematura.

Qui dóna les ordres de fabricar llet és l'hormonaprolactina. Laprolactinaes produeix en resposta a la succió del mugró per part de la criatura. Laprolactinaés una mena de directora d'orquestra que dóna la senyal perquè així els alvèols es posin a funcionar i sintetitzin la llet.

A la vegada quan la criatura comença a succionar o pensem en la criatura, o la sentim plorar, o l'olorem també s'envia un reflex a la hipòfisi de la mare, la hipòfisi envia oxitocina al torrent sanguini, l'oxitocina arriba als petits alvèols i els esprem de la mateixa manera que espremem una esponja. Els alvèols estan plens de llet i quan s'espremen fan que la llet surti disparada cap alsductesque són conductes petits.

Els alvèols s'agrupen formant lobulets, a cada pit n'hi ha entre entre 7-10. Els alvèols perentendrensserien el raïm sencer.

Tots elslobuletss'agrupen formant lòbuls que serien com una branca de la parra sencera. A la part inferior del pit pràcticament no hi tenim greix corporal (el greix és el que dóna forma al nostre pit) i els lòbuls ilobuletss'acumulen en aquesta zona el que facilita l'extracció de llet quan la criatura succiona.

Elsductess'apleguen cap els conductes que serien els troncs i es dirigeixen cap a darrera al mugró on elsconductes s'agrupen per sortir cap al mugró. L'agrupació dels conductes no és radial ni simètrica és força caòtica el que fa que qualsevol tall a la zona: operació o cirurgia estètica, pugui seccionar un gran nombre de conductes, el que pot comprometre la lactància.

Abans també es pensava que darrera del mugró hi havia com uns sacs, el que s'anomenaven sacs galactòfors, es pensava que en aquests sacs la llet s'acumulava en espera de la seva sortida. Ara se sap que això no és així, que aquestes dilatacions no existeixen i que el que succeeix és que quan la llet surt gràcies al reflex d'ejecció els conductes es dilaten fins a un58%per permetre i facilitar el pas de la llet. Per tant quan notem el pit ple la llet és als alvèols.

Dins la llet hi ha una proteïna anomenada FIL ( Factor Inhibidor de la lactància) aquesta proteïna regula la producció de llet, quanla criatura mama i elimina el FIL dels alvèols el cos fabrica més llet perquè entén que s'ha quedat curt. Si per contra la llet s'acumula dins els alvèols el cos deixa temporalment la producció de llet.

Per tant aquestes són les principals hormones i estructures que s'encarreguen de la formació i distribució de la llet!Què ara ja ho veieu més clar?

*Aquesta imatge pertany a MEDELA

stats