Som la llet

Alba Padró i Arocas

Barrejada, no sacsejada

-

La setmana passada va córrer com la pólvora aquesta imatge pel Facebook i jo des de el desconeixament concret del tema m'he començat a plantejar preguntes.

-

En primer lloc al text que segueix a la imatge s’afirma que no es pot sacsejar la lletmaterna, les imatges venen d’aquests articles de Linda J. Smith que és IBCLC.A l’article diu:

“Les mares que sacsegen la seva llet extreta (bullida o congelada) desnaturalitzen les molècules, les proteïnes, deixant només les peces - els aminoàcids. La lactoferrina, els lisozims i els altres components protectors que té la llet materna actuen quan es troben en la seva estructura molecular original.

Alguns components romanen intactes, fins i tot durant la congelació, agitació o escalfament. No només protegeixen l'intestí de molts tipus d'infeccions, sinó també prevenen la inflamació de la mucosa intestinal. Fins i tot trencades les proteïnes, els aminoàcids separats segueixen sent positius i són digerits pel nadó com a nutrients (...)”

I quina importància té això? Vull dir que, realment és tan vital, cal agafar-s’ho al peu de la lletra i no sacsejar MAI la llet?

Serà que estic espessa (espessa) però no li veig la punta. Em sorprèn que donem tanta difusió a una cosa tan intranscendentcom aquesta. A més la llet perilla només " a fora"? Una mare lactant pot córrer o saltar? O les proteïnes de la seva llet es fragmentaran?

En primer lloc no he sabut trobar cap article científic, ni als llibres ni a Internet, que parli del tema en concret i verifiqui que cal vigilar a l'hora de preparar la llet.

En segon, la llet és un producte viu, ho sabemi és viva dins el nostre cos i en el moment que ens la traiem i la deixem en un envàs comença a perdre propietats no en tinguem cap dubte. Perquè és cert que la llet materna des de que surt del nostre cos es degrada, perd propietats a mesura que la manipulen, si la congelem, si la bullim, si l’escalfem al microones o fins i tot si la deixem al marbre de la pica.... Però i què?

Normalment la llet extreta que prenen les nostres criatures es totalment simbòlica i anecdòtica per tant nutricionalment no és rellevant. La gran quantitat de llet que prenen la reben en directe des de l'envàs original.

Perquè de fet encara que escaldeu la llet a 70 graus i destruïu totes les cèl·lules vives de la llet materna, la llet no és dolenta ni cal llençar-la. Sempre serà millor que la llet artificial i continuarà tenint la majoria de nutrients essencials i necessàris per la criatura.

Aquesta polèmica em recorda els avisos i la discusions per si és millor fer servir vidre o plàstic per emmagatzemar i congelar la llet, però de nou fer-ho en un lloc en un altre és indiferent. Tot és cert: hi ha components que s’adhereixen al vidre i hi ha components que s’adhereixen al plàstic, així que tant és.

Però si tot i així voleu tenir el màxim de cura amb la llet feu com James Bond: barrejada, no sacsejada.Escalfeu la llet en un recipient amb aigua calenta per aconseguir que el greix que s’adhereix a les parets es deixi anar, barregeu amb compte amb una cullera per aconseguir homogeneïtzar de nou la llet i voilà ja lapodeu servir!