Pedra, paper, tisora

Meritxell Almirall López

Com veuen els bebès?

Segur que molts de vosaltres recordeu aquell instant en que al acabar de néixer el vostre fill vau mirar-vos per primer cop.

baby_eyes-1.jpg Zoom

baby_eyes-1.jpg

És una mirada hipnotitzant que t'atrapa i et captiva.

Els bebès en néixer tenen els ulls molt oberts, com si volguessin captar tot el que hi ha al seu voltant, però tot iaixò, és curiós saber que no veuen pràcticament gens.

Després d'aquests primers instants de vida amb els ulls extraordinàriamentoberts, és habitual que els nounats mantinguinels ulls tancats la major part del temps.

Des del primer moment el bebè pot veure, encara que la zona central de la retinaencara no està del totdesenvolupada i la seva visióés limitada.

El nounat pot percebre canvis en la intensitat de la llum (percep centelleigs, reflexos, quan una llum s'encén des de la foscor total…) i pot fixar punts de contrast; de fet hi ha estudis quecreuen quel'enfosquiment dels mugrons en la mare es produeix per facilitar que aquests els vegin amb més claredat els petits.

Un dels primers estímuls visuals que el nounat serà capaç d'interpretar és el rostre de la mare. A més, començarà a associar aquest rostre a una sèrie de sensacions agradable: la veu, el tacte, les carícies, la calor, la sacietat de la gana…

A les dues setmanes de vidamostra interès pels objectes allargats i contrastats amb el fons, és a dir, diferenciatspel color i lluminositat. El rostre humà reuneix aquestes característiques, per això es fixarà especialment en les cares dels que l'envolten.

Cap al final del primer mes de vida, el bebè començarà a mostrar un cert interès per l'entorn, encara que la seva atencióes limitaa un radi moltconcret i durant curts períodes de temps.

Cap als dos mesos de vida (8-10 setmanes) pot seguir un objecte en lent moviment a una distància de 30-60 centímetres en un arc de 180 graus. Si abans es podien centrar en objectes difusos, ara podran percebre el contorn dels mateixos. A més aquest progrés s'acompanya d'un major control del cap associat a un enfortiment muscular.

A partir de les 10 setmanes es produeix un avanç notable en la capacitat visual del bebè: descobreix les seves mans. És perquè ara és capaç de percebre bastant bé els detalls més petits, i pot enfocar gairebé a qualsevol distància.

A més ja pot obrir i tancar les mans, dirigir-les cap a un objecte i copejar-ho, i s'inicia el perfeccionament de la coordinació de l'ull amb les mans. Per això pot passar llargues estones movent i observant les seves mans. Aviat descobrirà la seva utilitat per manipular el seu entorn.

Entre els tres i els quatre mesos l'augment del control muscular de l'ull li permet al bebè seguir objectes, i l'increment en l'agudesa visual li permet discriminar els objectes tot i que no siguin de diferent color(com un botó en una brusa d la mateixa tonalitat).

Entre els quatre i sis mesos la visió del color es desenvolupa. Reconeix objectes i els cerca amb la mirada, és capaç de veure a més distància.

A partir dels set mesos, pot mirar fixament objectes petits i comença a tenir una percepció de la profunditat. Pot veure tots els colors i a poc a poc serà capaç de seguir objectes que es mouen a major velocitat.

Hi ha una web molt interessant en la qual pots descarregar-te qualsevol fotografia, indicar l'edat del teu bebè i veure com veu ell el seu món.

visio.jpg Zoom

visio.jpg

http://tinyeyes.com/tinyeyes/tryit2.php