Pedra, paper, tisora

Meritxell Almirall López

Els pintors, el semàfor, la regla, la menstruació...

Com a dones segur que recordeu la primera vegada que us va venir la regla. On éreu, amb qui estàveu, què vau sentir, si estàveu contentes o tristes, els anys que teníeu, a qui li vau dir...

Per una dona és un moment que et marca la vida. És cert que amb el temps (i tenint en compte que de mitjana menstruarem uns 30 anys és a dir unes 360 vegades) l'impacte de la primera regla disminueix notablement.

Si ara sou mares de nenes pre-adolescents és important estar preparades.

imagesCAJ3SDPU.jpg Zoom

imagesCAJ3SDPU.jpg

Heu parlat del tema?

La menarquia (primera menstruació) sol aparèixer entre els 10 i els 14 anys.

Tot i que als vostres ullsles vostres "princeses" sempre seran petitesper ser considerades unes dones, fisiològicament parlant ja ho són.

És important que sàpiguen què passa dins.

El seu cos ha experimentat un canvi hormonal impressionant. Els ovaris han començat a sintetitzar hormones esteroides (estrógens, progesterona, inhibina i activina) i a regular el cicle sexual femení.

Per mantenir la regularitat dels cicles cal que la quantitat de greixos acumulats al cos sigui d'un mínim del 22%. Per això, és freqüent que en dones molt primes laprimera menstruacióvingui més tard.

Cal informar-les que no sempre els vindrà cada 28 dies. Cada dona té una duració del cicle diferents, però és bo que mantingui un "control" de les seves primeres regles per conèixer el seu cos. Podeu regala'ls un calendari de butxaca perquè anotin les datesi que siguin elles mateixes que ho facin.

Què ha d'utilitzar?

Tampons, compreses sintètiques, compreses re-utilitzables... les vostres filles han de conèixer les diferents opcions que hi ha al mercat i escollir amb la que es senten més còmodes.

Penseu en elles. Al principi poden tenir vergonya de coses que per nosaltres són ben normals. Una alternativa que les ajudarà en la seva intimitat serà el tenir una petita paperera al lavabo de casa. Quan hagin de llençar la compresa bruta segur que preferiran fer-ho allà que passejar-se fins la cuina...

Moltes noies noten dolors, malestar, canvis d'humor... recolzem-les però sense agobiar-les. Oferim-los alguns consells per alleujar el patiment, mimem-les...

La meva nena és una dona. A qui li puc explicar?

Primer de tot calma. Ens pot fer una il·lusió immensa pensar en que tenim tota una doneta a casa i voler esbombar-ho i explicar-ho a tothom, però hem de respectar la intimitat.

Deixem que sigui ella mateixa que decideixi a qui i com vol donar la notícia.

Veure que la tevanineta es fa gran, que creix, és un orgull. La menarquia és una oportunitatper unir relacions i veure que entre mares i filles no hi ha tantes diferències...