Pedra, paper, tisora

Meritxell Almirall López

Steve Jobs i les segones oportunitats

Segur que la majoria de vosaltres coneixeu a Steve Jobs president d'Apple i màxim accionista individual de "The Walt Disney Company"

Fa unes setmanes vaig assistir a unes jornades per joves emprenedors en les que vam parlar de la seva vida i per mi fou tota una lliçó.

Steve Paul Jobs va néixer el 24 de febrer de 1955 a Els Alts, Califòrnia.

Els seus pares biològics eren dos estudiants universitaris que van decidir entregar-lo en adopció. La seva mare, però tenia molt clar que volia una llar "model" pel seu fill i va posar com a condició que els pares adoptius fossin titulats universitaris de classe alta.

El més curiós de tot, però és que aquestes persones escollides com a pares de l'Steve volien una nena i quan varen saber que era un nen van rebutjar la seva adopció. Finalment es va oferir el nadó a una nova parella de classe mitjana, sense estudis universitaris però amb molta il·lusió per donar una llar al petit. Ell era un maquinista de la companyia estatal ferroviària i ella mestressa de casa.

La mare biològica va posar com a condició indiscutible per formalitzar l'adopció que l'Steve anés a la universitat quan fos gran. Els seus nous pares van esforçar-se molt per donar aquesta oportunitat al seu fill.

Així doncs, l'Steve va créixer sense gaires luxes però envoltat d'una família que l'estimava i el recolzava.

Al fer-se gran l' Steve es trasllada a Portland, Oregon per iniciar els seus estudis universitaris en el Reed College.

Assisteix durant 6 mesos com a alumne però en adonar-se que els seus pares estaven dilapidant els estalvis de la seva vida en la seva educació, va decidir deixar-los i assistir com a oient a les classes que realment li interessaven. Una de les més curioses fou cal·ligrafia, molt útil en una de les seves futures creacions: la Mac.

Durant aquest temps dormia als passadissos dels pisos d'estudiantsi canviava ampolles buides per quatre monedesper obtenir menjar. Encara que van ser èpoques difícils comenta quegaudia caminant al voltant de 7 milles per tenir un bon menjar a la setmana en el temple dels Hare Krishna.

Després de dos anys fora de casa, a la tardor de 1974 torna a Califòrnia amb l'objectiu de realitzar una retirada espirituala l'Índia i aconsegueix un treball com a tècnic en Atari Inc., un fabricant de videojocs.

sjWWoz.jpg Zoom

sjWWoz.jpg

De la mà de Steve Wozniak (amic que havia fet durant els seus anys d'institut)comença a assistir a les reunions del Homebrew Computer Club, on Wozniak li explica que està intentant construir un petit computador casolà.

Jobs es mostra especialment fascinat amb les possibilitats mercantils de la idea de Wozniak iel convenç per fabricar i vendre un.

Ia partir d'aquí tot és història...

No és tant important omplir la vida dels nostres fills de bens materials caríssims, consoles d'últim model, roba de marca, cotxes o motos el que cal és fer-los sentir persones útils i importants independentment de les propietats que tinguin.

CREURE EN ELLS ÉS EL MILLOR REGAL QUE PODEM FER-LOS

Us deixo aquí el vídeo d'una xerrada de l'Steve Jobs on ell mateix fa un repàs de la seva vida. Tot un exemple de perseverància i superació personal.